open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 521/1282/21

Провадження №2/521/2307/21

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

29 січня 2021 року суддя Малиновського районного суду м. Одеси Гранін В.Л. розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання недійсним попереднього договору, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання недійсним попереднього договору купівлі - продажу частки в статутному капіталі ТОВ «РЕНТ УМБ» від 18.01.2021 року, укладений між ним та відповідачем .

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням ст.ст. 175, 177 ЦПК України, а саме:

Позивачем вказано, що засоби звозу відсутні у нього та не відомі у відповідача. Однак, не роз`яснено, чому на накладній, яка надійшла до суду поштою разом з позовною заявою вказані номера телефонів його, як відправника, а саме тел. НОМЕР_1 . Необхідно вказати є цей номер засобом зв`язку позивача чи позовна заява відправлена іншою особою.

Індекс адреси відповідача вказано 65000 - який є загальним для м. Одеси. Необхідно вказати вірний поштовий індекс.

Відповідно до ч. 2 ст. 83 та ч. 5 ст. 177 ЦПК України, заявник зобов`язаний надати суду всі докази на які він посилається чи подати клопотання, в порядку ст. 84 ЦПК України, у разі неможливості самостійно їх надати. До матеріалів позовної заяви не надано документів, які посвідчують право позивача на статутний капітал ТОВ «РЕНТ УМБ», не надані уставні документи цього ТОВ відповідно до якого розмір частки позивача складає 100% (як вказано в позові) та номінальна вартість якої складає 120662272 грн.

Зміст позову - це вказівка позивача на спосіб захисту вже порушеного права (ст. 16 ЦК України). Разом з тим, позивачем не конкретизовано підставу позову (чим він обґрунтовує свої вимоги), а також не зазначені докази, що підтверджують вказані обставини (ч. 5 ст. 175 ЦПК України).

Позивач в позові просить визнати недійсним попередній договір і не вказує які саме докази підтверджують те, що правочин вчинено під впливом тяжкої для нього обставини (не роз`яснено яка це обставина) і на вкрай невигідних для нього умовах (які це умови також не роз`яснено, з посиланням на докази цього). Тому позивачу необхідно вказати конкретно ці обставини, з посиланням на докази цього.

Не роз`яснено який конкретно обраний спосіб захисту позивачем, що він зобов`язаний зробити з урахуванням вимог Постанови Пленуму Верховного суду України №9 від 06.11.2009 року. А позовні вимоги повинні бути викладені конкретно з вказівкою на підстави позову і посиланням на конкретні докази в підтвердження підстав позову (ст.ст. 203, 215, 229, 230, 233,234, 235 ЦК України та ін.) і кожної обставини, якою позивач обґрунтовує свої вимоги і наявність підстав для звільнення від доказування.

Позивачем вказано в позові, що відповідно до його розрахунків сума коштів, яка повинна бути сплачено відповідачем складає 4000000, а не 3500000 грн. Такі розрахунки позивачем не надані. Тому необхідно їх надати та роз`яснити підстави такого твердження. Це вимоги ч. 2 ст. 83 та ч. 5 ст. 177 ЦПК України.

Позивачу необхідно вказати, зареєстрований він та відповідач як підприємець (СПД), чи були передані 3500000 грн. покупцю, що передбачено договором.

Також в позові позивач посилається на те, що цей договір суперечить ЦК, іншим засадам цивільного судочинства, а також інтересам держави та суспільства його моральним засадам. Також вказує, що особа повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності та його волевиявлення повинно бути вільним, а також, що правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків. Однак неякого конкретного обґрунтування та роз`яснення кожної такої підстави не надано, що позивач повинен зробити на підставі ч.ч. 4, 5 ст. 175 ЦПК України.

Також, згідно з частинами 2, 4, 5 статті 95 Цивільного процесуального кодексу України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Всупереч вищезазначеним нормам чинного законодавства подані позивачем письмові докази належним чином не засвідчені в порядку, встановленому частиною п`ятою статті 95 ЦПК України і пунктами 5.26, 5.27 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно - розпорядчої документації «Вимоги до оформлювання документів» (ДСТУ 4163-2003, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55).

За вказаним нормативно-правовим актом, відмітка про засвідчення копії документа складається: зі слів «Згідно з оригіналом»; особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища; дати засвідчення копії, яка проставляється нижче підпису.

Судом, при винесенні ухвали, враховується прецедентна практика Європейського суду з прав людини, яка виходить з того, що реалізуючи п.1 ст.6Конвенціїпрозахистправлюдиниіосновоположнихсвобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах «Осман проти Сполученого королівства» від 28.10.1998 року та «Круз проти Польщі» від 19 червня 2001 року.

У вказаних Рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вказані вимоги суду не є порушенням права на справедливий судовий захист та не можуть вважатися обмеженням права доступу до суду.

Позивачем не роз`яснено чому до участі у справі не залучено ТОВ «РЕНТ УМБ», чия частка статутного капіталу була предметом договору, який позивач просить визнати недійсним.

На виконання п.п. 9, 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України до позовної заяви не додано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи. Вказано тільки про розмір сплати судового збору. Однак не надано саме про орієнтовний розрахунок таких витрат. В подальшому зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені ( Постанова ВС від17 жовтня 2018 рок №301/1894/17). Чи необхідно в порядку ст.141 ЦПК України вказати про це.

З врахуванням вищевикладеного вважаю, що позивачем не конкретизований зміст позовних вимог, що позбавляє можливості суд визначити конкретність предмета спору та його підстави. Такі наведення позовних вимог є неточними та частково не зрозумілим, оскільки позивачем не зазначено характер спірних правовідносин, які виникли між сторонами, що позбавляє суд дійти належного висновку, щодо захисту їх порушених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів та визначення відповідності норми права щодо предмету спору.

З урахуванням наведеного, пропоную позивачу усунути вищезазначені недоліки позовної заяви, зазначити зміст позовних вимог, посилання на докази, що підтверджують заявлені вимоги, та кожну обставину, залучити осіб, які повинні приймати участь у справі з метою визначення предмета спору та забезпечення повного захисту їх прав та інтересів.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України позовна заява, подана без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 ЦПК України або не сплачено судовий збір, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Керуючись ст. 185 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання недійсним попереднього договору - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки позовної на протязі п`яти днів, з дня отримання цієї ухвали. Роз`яснити, що інакше позовна заява буде вважатись неподаною.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 94534982
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку