open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 442/7949/20

Провадження № 1-кп/442/112/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2021 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області у складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участю прокурора ОСОБА_2 ,

обвинуваченої ОСОБА_3 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в місті Дрогобичі кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020145110000362 від 19.11.2020, відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Дрогобича Львівської області, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , розлученої, офіційно не працевлаштованої, раніше не судимої,

обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

в с т а в о в и в:

Згідно пред`явленого обвинувачення 12.05.2020 ОСОБА_3 у відповідності до ст. 43 Закону України „Про зайнятість населення та ч.ч. 2, 4 ст. 22, ч. 3 ст. 23 Закону України „Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття звернулася в Дрогобицький міськрайонний центр зайнятості Львівського обласного центру зайнятості, розташований в місті Дрогобичі по вул. Пилипа Орлика, буд. 3А, із заявою про надання їй статусу безробітного, відповідно до Закону України „Про зайнятість населення, з виплатою допомоги по безробіттю в якій вказала, що на час подання заяви вона не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, у тому числі не забезпечує себе роботою самостійно, не зареєстрована як суб`єкт підприємницької діяльності, пенсію на пільгових умовах за вислугу років їй не призначено, не отримує згідно законодавства різного роду грошових виплат. На підставі поданої ОСОБА_3 заяви, згідно наказу Дрогобицького міськрайонного центру зайнятості № НТ200513 від 13.05.2020 в порядку, передбаченому ст. 43 Закону України „Про зайнятість населення, їй було надано статус безробітного та згідно наказу Дрогобицького міськрайонного центру зайнятості № НТ200513 від 13.05.2020 в порядку, передбаченому ч.ч. 2, 4 ст. 22 Закону України „Про загальнообов`язкове державне страхування на випадок безробіття, їй призначено та розпочато з 13.05.2020 виплату допомоги по безробіттю.

При цьому, ОСОБА_3 , перебуваючи на обліку в центрі зайнятості як безробітна з 13.05.2020 по 07.09.2020 не повідомила спеціаліста центру зайнятості про те, що вона з 03.06.2020 перебуває у трудових відносинах з ТзОВ „ІЗІ КРЕДИТ (ЄДРПОУ 36183990), чим порушила вимоги п. 1 ч. 1 ст. 45 Закону України „Про зайнятість населення, згідно якого реєстрація безробітного припиняється у разі зайнятості особи та п. 4 ч. 2 ст. 44 Закону України „Про зайнятість населення, згідно якого на безробітного покладено обов`язок інформувати центр зайнятості протягом трьох робочих днів про обставини припинення реєстрації, визначені ч. 1 ст. 45 Закону України „Про зайнятість населення.

В такий спосіб ОСОБА_3 в період з 03.06.2020 по 07.09.2020, шляхом обману, отримала допомогу по безробіттю з Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у розмірі 1610 грн 75 к.

Своїми діями, які виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману, ОСОБА_3 заподіяла Дрогобицькому міськрайонному центру зайнятості майнову шкоду в розмірі 1610 грн 75 к.

Таким чином, ОСОБА_3 обвинувачується у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайстві), тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

У підготовчому судовому засіданні обвинуваченою ОСОБА_3 подано письмову заяву про закриття кримінального провадження відносно неї на підставі ст. 45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям, яку мотивовано тим, що нею відшкодовано збитки та в подальшому вона зобов`язується аналогічних порушень не допускати.

Обвинувачена ОСОБА_3 клопотання підтримала та просила його задовольнити. Поряд з цим, обвинувачена, вину у вчиненні інкримінованого проступку визнала повністю та щиро розкаялася, обіцяла так більше не вчиняти.

Прокурор ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечив проти звільнення обвинуваченої ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності та закриття провадження у зв`язку з дійовим каяттям.

Представник потерпілої юридичної особи ОСОБА_5 в судове засідання не з`явилася. Надіслала заяву про розгляд справи без її участі.

Заслухавши учасників судового провадження та перевіривши матеріали кримінального провадження, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно зі ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

На підставі ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України, відноситься до кримінальних проступків, а у відповідності до примітки ст. 45 КК України не є корупційним кримінальним правопорушенням.

За змістом ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Факт щирого розкаяння обвинуваченої ОСОБА_3 у вчиненому проступку знайшов своє підтвердження у підготовчому судовому засіданні, про що об`єктивно свідчила її поведінка та беззаперечне визнання вини.

Щодо активного сприяння у розкритті злочину, то як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_3 в ході досудового розслідування відразу надала дізнавачу визнавальні пояснення у вчиненні проступку та вказала на обставини його вчинення, які знайшли своє підтвердження.

Таким чином, вищенаведені обставини, за яких ОСОБА_3 вчинила кримінальний проступок, вперше притягується до кримінальної відповідальності, свою винуватість визнала повністю та у вчиненому кримінальному проступку щиро розкаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушенню, відшкодувала завдані збитки, що підтверджується квитанцією від 18.12.2020 № 0.0.1947696919.1, що в своїй сукупності свідчить про наявність достатніх підстав для застосування відносно неї положень ст. 45 КК України, яка передбачає звільнення від кримінальної відповідальності, у зв`язку з дійовим каяттям, та закриття провадження.

Отже, клопотання обвинуваченої підлягає задоволенню.

Речові докази та судові витрати у справі відсутні.

Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 284, ст. 285, ст. 286, п. 2 ч. 3 ст. 314, ст. 372 КПК України, на підставі ст. 45 КК України, суд

у х в а л и в :

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 190 КК України, на підставі ст. 45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12020145110000362 від 19.11.2020, відносно ОСОБА_3 за ч. 1 ст. 190 КК України закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду, шляхом її подання через Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області, протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 94495864
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку