open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 638/18212/20

Провадження № 2-о/638/68/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.01.2021 м. Харків

Дзержинський районний суду м. Харкова у складі:

головуючого судді - Поволяєвої О.В.,

присяжних - Свердленка В.І., Зміївського С.Ю.,

за участю секретаря судового засідання - Лаптійчук К.В.,

учасники справи:

заявники - ОСОБА_1 , громадянин України, ОСОБА_2 , громадянка України,

заінтересовані особи - Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини № 2»,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Харкові заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення, заінтересовані особи: Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини № 2»,-

ВСТАНОВИВ:

29 грудня 2020 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду з заявою про усиновлення, заінтересовані особи: Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради (далі - Департамент служб у справах дітей ХМР), Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини № 2» (далі - КНП ХОР «Обласний будинок дитини № 2»), в якій просять: прийняти рішення про усиновлення ними малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внести зміни в актовий запис № 2952 про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , здійснений 06 вересня 2017 року Харківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, записавши у графі «прізвище дитини» - « ОСОБА_4 », у графі «по батькові» - « ОСОБА_4 », у графі «ім`я» - залишити без змін, у графі «дата народження» та «місце народження» - залишити без змін, у графі «батько» - « ОСОБА_1 , громадянин України», в графі мати - « ОСОБА_2 , громадянка України».

В обґрунтування заяви заявники зазначили, що з 11 липня 2018 року перебувають у зареєстрованому шлюбі. У шлюбі дітей не мають, усиновлення розглядають як можливу альтернативу поповнення своєї родини. Для усиновлення дитини та повноцінного її виховання мають всі необхідні умови, а саме, нерухоме майно (двокімнатну квартиру), яким володіють на праві приватної власності, де є окрема кімната для дитини. Помешкання впорядковане меблями, предметами домашнього вжитку, побутовою технікою, присутні всі комунальні зручності. Сукупний дохід заявників більший, ніж встановлений законодавством прожитковий мінімум. Медичних протипоказань для усиновлення дитини заявники не мають, до кримінальної відповідальності не притягувались. Зі станом здоров`я дитини та її соціальним походженням ознайомлені. Усиновлення є доцільним та не суперечить інтересам дитини. Права та обов`язки, що виникають внаслідок усиновлення відомі, оформлення усиновлення не має на меті будь-якої матеріальної чи іншої вигоди. Дитина має всі правові підстави для усиновлення: відомості про батька дитини записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова від 30 травня 2018 року мати дитини позбавлена батьківських прав. Дитину за весь час перебування в КНП ХОР «Обласний будинок дитини № 2» ніхто з батьків або близьких родичів не відвідував.

Заявники в судовому засіданні заяву підтримали в повному обсязі, просили суд її задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Департаменту служб у справах дітей ХМР в судовому засіданні підтримав заяву та просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи - КНП ХОР «Обласний будинок дитини № 2» в судове засідання не з`явився. Надав до суду заяву, в якій підтримав заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усиновлення, просив суд справу розглядати за його відсутності.

Заслухавши пояснення заявників та представника третьої особи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення заяви, з огляду на наступне.

Судом встановлені наступні факти та відповідні ним правовідносини.

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 18 листопада 2020 року ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Харкові. Мати дитини - ОСОБА_6 , батько - ОСОБА_7 (а.с. 39).

З витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст. 135 СК України вбачається, що 06 вересня 2017 року за № 00136303391 реєстратором Харківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області зареєстровано актовий запис за номером 2952, в якому зазначені наступні відомості про: дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мати - ОСОБА_6 , громадянка України, батько - ОСОБА_7 , громадянин України. Відомості про батька записані відповідно до ч.1 ст. 135 СК України (а.с. 40).

Малолітня ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , братів та сестер, які перебувають на обліку з усиновлення не має (а.с. 46).

Рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова від 30 травня 2018 року ОСОБА_6 позбавлено батьківських прав стосовно її неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 42, 43).

Малолітня ОСОБА_3 раніше була усиновлена, проте рішенням суду усиновлення було скасоване та дитина була передана Департаменту служб у справах дітей ХМР для подальшого влаштування (а.с. 37).

Рішенням Харківської міської ради від 08 серпня 2018 року № 523 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування (а.с. 44).

З повідомлення Департаменту служб у справах дітей Служба у справах дітей по Шевченківському району ХМР від 19 листопада 2020 року № 10-22/106/20к вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , поновлена на первинному та місцевому обліку як дитина, позбавлена батьківського піклування, наказом № 81 від 18 листопада 2020 року (а.с. 45).

Відповідно до акту від 10 грудня 2020 року, складеного співробітниками КНП ХОР «Обласний будинок дитини № 2», затвердженого директором КНП ХОР «Обласний будинок дитини № 2» Чистіліною О.Ю., дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка знаходиться в КНП ХОР «Обласний будинок дитини № 2» з 23 листопада 2020 року, за період з 23 листопада 2020 року по 10 грудня 2020 року ніхто з батьків або близьких родичів не відвідував (а.с. 48).

З висновку про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини вбачається, що ОСОБА_3 перебуває на медичному обліку з наступними діагнозами: інші ураження нервової системи, не класифіковані в інших рубріках, пролапс мітрального клапану, астигматизм, хронічний вірусний гепатит С, фіброз печінки, інші набуті деформації кінцівок (вальгусна деформація колінних суглобів) (а.с. 47).

Відповідно до свідоцтва, виданого Батумською службою цивільного реєстру Агентства розвитку державних сервісів 11 липня 2018 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 11 липня 2018 року, про що складено актовий запис № 77183001093 (а.с. 19-24).

Заявники спільних дітей не мають.

ОСОБА_1 є громадянином України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 15).

ОСОБА_2 є громадянкою України, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 17).

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 взяті на облік як особи, переміщені з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції (а.с. 16,18).

ОСОБА_1 на праві приватної власності належить двокімнатна квартира АДРЕСА_3 (далі - квартира) (а.с. 33, 34).

Заявники фактично проживають за адресою: АДРЕСА_4 .

Відповідно до акту обстеження умов проживання в зазначеній квартирі від 03 вересня 2020 року, затвердженого начальником служби у справах дітей по Шевченківському району Департаменту ССД ХМР Гладченко Н.О. , для виховання та розвитку дитини створено такі умови: для майбутньої дитини подружжя планує виділити окрему кімнату та облаштувати її відповідно до віку дитини. Умови проживання добрі, присутні всі комунальні зручності, в наявності є всі необхідні меблі та побутова техніка. Стосунки, традиції сім`ї добрі, поважні (а.с.35).

ОСОБА_2 є фізичною особою-підприємцем. Відповідно до податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи-підприємця загальна сума доходу за звітний (податковий) період - 2019 рік становить 581 794,02 грн., що є значно більшою, ніж установлений законодавством прожитковий мінімум (а.с. 30-32).

ОСОБА_1 під час розгляду справи надано суду податкову декларацію платника єдиного податку - фізичної особи-підприємця за податковий (звітний) період 2019 рік. Відповідно до наданої податкової декларації загальна сума доходу за звітний (податковий) період - 2019 рік становить 847 875,29 грн., що є значно більшою, ніж установлений законодавством прожитковий мінімум.

З матеріалів справи вбачається, що заявники є дієздатними особами, не перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері, медичних протипоказань для усиновлення дитини не мають, до кримінальної відповідальності не притягувались, незнятої чи непогашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають (а.с. 22, -29).

За направленням Служби у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей ХМР від 25 листопада 2020 року № 10-22/110/20к, згідно додатку до листа Мінсоцполітики України від 24 квітня 2020 року № 5839/0/2-20/29, заявники познайомились з дитиною ОСОБА_3 , проведено дві онлайн-відеоконференції, третя зустріч проходила очно на подвір`ї КНП ХОР «Обласний будинок дитини № 2». Дитина заявникам сподобалась, особистий контакт встановлений, зі станом здоров`я дитини заявники ознайомились (а.с. 49-51).

Відповідно до висновку Виконавчого комітету Харківської міської ради від 21 грудня 2020 року № 08-15/3455/2-20 усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є доцільним та відповідає інтересам дитини (а.с. 7-9).

Службою у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей ХМР надано висновок про можливість подружжя ОСОБА_1 та ОСОБА_2 бути кандидатами в усиновлювачі від 04 вересня 2020 року № 10-22/82/20к (а.с. 10-12).

КНП ХОР «Обласний будинок дитини № 2» надано повідомлення про згоду на усиновлення ОСОБА_3 громадянами України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 від 14 грудня 2020 року № 193 (а.с. 37, 38).

Зважаючи на досліджені матеріали справи та встановлені в судовому засіданні обставини, суд дійшов висновку про відсутність обставин, передбачених ст.ст. 211, 212 СК України, які б перешкоди заявникам бути усиновлювачами дитини.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 3 Конвенції Генеральної Асамблеї Організації Об`єднаних Націй «Про права дитини» від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Постановою ВР № 789-XII від 27 лютого 1991 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Держави-учасниці зобов`язуються забезпечити дитині такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживають всіх відповідних законодавчих і адміністративних заходів.

Статтею 4 Європейської конвенції про усиновлення дітей, ратифікованої Україною (Законом N 3017-VI від 15 лютого 2011 року), встановлено, що компетентний орган не приймає рішення про усиновлення, якщо не є переконаним, що усиновлення відповідатиме найвищим інтересам дитини. У кожному випадку компетентний орган приділяє особливу увагу важливості того, що усиновлення забезпечує дитину стабільними та гармонійними домашніми умовами.

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Дослідивши матеріали справи та врахувавши всі обставини, що мають істотне значення, суд дійшов висновку, що усиновлення заявниками малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідає вимогам закону, є доцільним та таким, що відповідає найвищим інтересам дитини, здатне забезпечити дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Відповідно до ч. 1 ст. 218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловлювати.

Усиновлення проводиться без згоди дитини, оскільки вона у зв`язку з віком не усвідомлює факту усиновлення.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» від 19 грудня 2008 року № 20 за наявності клопотання заявників суд вирішує питання про зміну прізвища, імені та по батькові, дати й місця народження дитини відповідно до статей 229-231 СК України. При цьому слід мати на увазі, що зміни вносяться не до свідоцтва, а до актового запису про народження дитини.

Заявники здатні забезпечити належне піклування про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зважаючи на що, суд дійшов висновку про можливість задоволення заяви про усиновлення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та внесення змін в актовий запис про народження ОСОБА_3 в графи «прізвище», «по батькові», «батько», «мати».

Керуючись ст.ст. 207, 208, 211, 214, 215, 219, 222-224, 229, 231, 233 Сімейного кодексу України, ст.ст. 13, 77-81, 259, 263-265, 267, 268, 273, 313, 314, 353, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Донецьк, громадянина України, та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженку м. Донецьк, громадянку України, усиновителями малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в м. Харкові, згідно актового запису № 2952, складеного Харківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області «06» вересня 2017 року.

Зобов`язати Харківський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 № 2952, а саме:

-в розділі «Відомості про дитину»: у графі «Прізвище, власне ім`я по батькові» прізвище дитини записати - « ОСОБА_4 », по батькові записати - « ОСОБА_4 », ім`я, дату та місце народження - залишити без змін;

-в розділі «Відомості про батька»: у граф «Прізвище, власне ім`я по батькові» записати - « ОСОБА_1 », у графі «Громадянство» записати - «Громадянин України»;

-в розділі «Відомості про мати»: у графі «Прізвище, власне ім`я по батькові» записати - « ОСОБА_2 », у графі «Громадянство» записати - « Громадянка України ».

Понесені заявниками судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відповідно до вимог ч.4 ст. 314 ЦПК України віднести на рахунок заявника.

Із урахуванням пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції, яка набрала чинності 15 грудня 2017 року) рішення може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Харкова протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.В. Поволяєва

Присяжні В.І. Свердленко

С.Ю. Зміївський

Джерело: ЄДРСР 94351332
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку