open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження №3/760/6129/19

Справа №760/20045/19

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 жовтня 2020 року суддя Солом`янського районного суду м. Києва Усатової І.А., при секретарі Омелько Г.Т., за участю представника Київської міської митниці ДФС Юрківа В.В., розглянувши у судовому засіданні адміністративний матеріал, що надійшов з Київської міської митниці ДФС про притягнення до адміністративної відповідальності відправника міжнародних поштових відправлень ЕМS № EV784040028CN, EV784040014CN громадянина ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , за ознаками порушення митних правил, передбачених ст. 472 Митного Кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

До Солом`янського районного суду м. Києва від Київської міської митниці ДФС України надійшов адміністративний матеріал з протоколом про порушення митних правил № 0415/10000/19 від 04.06.2019, складений відносно відправника міжнародних поштових відправлень ЕМS № EV784040028CN, EV784040014CN громадянина ОСОБА_1 , за порушення митних правил, передбачених ст. 472 МК України.

З зазначеного протоколу вбачається, що 03.06.2019 в зоні митного контролю відділу митного оформлення № 5 митного поста «Спеціалізований» Київської міської митниці ДФС, на території ДПСЗ «ЕМS» за адресою: м. Київ, Вокзальна пл. 3, до митного огляду подані 2 міжнародних поштових відправлення ЕМS, які переміщувались з Китаю до України, за міжнародними поштовими митними деклараціями CN22 № EV784040028CN і № EV784040014CN.

Згідно даних, зазначених в митній декларації та на оболонці посилок:

- відправником посилок є: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 ;

- одержувачем посилок є: ОСОБА_3 ( АДРЕСА_4 ) / ОСОБА_3 , адреса: АДРЕСА_5 .

У митних деклараціях CN22, які є підставою для переміщення через митний кордон України, відправник міжнародних поштових відправлень задекларував:

в графі «name & description of contents»/«назва та опис вмісту» англійською мовою зазначено: « TEEHT BEAUTY DENTALUNIT », що в перекладі на українську означає «стоматологічні зубні вироби», в графі «pcs»/ «кількість» - 1, в графі «weight»/ «вага» - 0,004 кг, в графі «origin»/ «походження» - Китай, в графі «value» - вартість 28 доларів США або станом на дату подання CN22 29.05.2019 за курсом НБУ 739,37 грн. (CN22 № EV784040028CN);

в графі «name & description of contents»/«назва та опис вмісту» англійською мовою зазначено: «TEEHT BEAUTY DENTALUNIT», що в перекладі на українську означає «стоматологічні зубні вироби», в графі «pcs»/ «кількість» - 1, в графі «weight»/ «вага» - 0,010 кг, в графі «origin»/ «походження» - Китай, в графі «value» - вартість 72 доларів США або станом на дату 29.05.2019 за курсом НБУ 1901,24 грн. (CN22 № EV784040014CN).

У протоколі вказано, що під час проведення митного огляду міжнародних поштових відправлень митним органом встановлено, що замість товару з описом «стоматологічні зубні вироби» (кількістю: по 1 шт. в кожному відправленні), фактично переміщувався «Bright Smile гель для відбілювання зубів» в упаковках (у вигляді ручки-маркера, по 2 ручки в кожній упаковці), у кількості 141 шт. (CN22 № EV784040028CN) та у кількості 355 шт. (CN22 № EV784040014CN).

У протоколі зазначено, що ОСОБА_1 заявив неточні та недостовірні відомості про товари в митній декларації, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі їх переміщення через митний кордон України.

Згідно з ч. 1 ст. 257 МК України декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Абзацом першим підпункту 2 пункту 6 Постанови Кабінету Міністрів України № 450 від 21.05.2012 передбачено, що товари, які пересилаються через митний кордон України в міжнародних поштових відправленнях, декларуються шляхом подання митному органу уніфікованого міжнародного документа, форма якого установлена актами Всесвітнього поштового союзу, а саме: митної декларації CN 23.

Відповідно до ч. 1 ст. 458 МК України порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх органам доходів і зборів для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на органи доходів і зборів цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Ст. 472 МК України передбачено відповідальність за недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Таким чином, на переконання митного органу, в діях відправника міжнародних поштових відправлень №№ EV784040028CN, EV784040014CN громадянина ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , наявні ознаки порушення митних правил, передбачені ст. 472 Митного кодексу України.

По даному факту 04 червня 2019 року відносно громадянина ОСОБА_1 складено протокол про порушення митних правил № 0415/10000/19 за ознаками порушення митних правил, передбаченого статтею 472 Митного кодексу України.

Безпосередні предмети правопорушення, в порядку ст. 511 МК України вилучені та зберігаються на складі Київської міської митниці ДФС за адресою: м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, 8 А.

Представник Київської міської митниці ДФС у судовому засіданні складений протокол № 0415/10000/19 підтримав в повному обсязі та просив притягнути громадянина ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, посилаючись на те, що матеріали адміністративної справи містять достатньо доказів на підтвердження порушення митних правил з боку останнього.

Особа, яка притягується до адміністративної відповідальності за порушення митних правил громадянина ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про день, час та місце судового засідання.

Суддя, заслухавши представника митного органу, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Диспозицією ст. 472 МК України передбачено порушення митних правил, яке полягає у недекларуванні товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Суб`єктивна сторона адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України характеризується як умислом, так і необережністю.

Правила переміщення (пересилання) міжнародних поштових та експрес-відправлень через митний кордон України визначено ст.ст. 233-237 Митного кодексу України.

Частиною 7 ст. 233 МК України визначено, що міжнародні поштові (крім тих, що переміщуються через територію України транзитом) та експрес-відправлення переміщуються через митний кордон України після здійснення митного контролю і митного оформлення товарів, що знаходяться в цих відправленнях.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 МК України товари (за винятком підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 150 євро, не є об`єктом оподаткування митними платежами.

Згідно ч. 2 ст. 234 Митного кодексу України, товари (за винятком підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість перевищує еквівалент 150 євро, оподатковуються митом відповідно до цього Кодексу та податком на додану вартість відповідно до Податкового кодексу України.

Пунктом 1 частини 1 статті 235 МК України встановлено, що забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних експрес-відправленнях товарів, заборонених цим Кодексом та іншими законодавчими актами.

Відповідно до ст. 236 МК України декларування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, здійснюється оператором поштового зв`язку, експрес-перевізником чи декларантом або уповноваженою ним особою.

Таким чином відповідно до вимог ст.ст. 234, 236 Митного кодексу України товари, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, підлягають письмовому декларуванню.

Абзацом першим підпункту 2 пункту 6 Постанови Кабінету Міністрів України № 450 від 21.05.2012 передбачено, що товари, які пересилаються через митний кордон України в міжнародних поштових відправленнях, декларуються шляхом подання митному органу уніфікованого міжнародного документа, форма якого установлена актами Всесвітнього поштового союзу, а саме: митної декларації CN 23.

Відповідно до ч.1 ст. 257 МК України декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Частиною 4 ст. 266 Митного кодексу України встановлено, що «у разі самостійного декларування товарів декларантом, передбачену цим Кодексом відповідальність за вчинення порушення митних правил у повному обсязі несе декларант».

Як вбачається з матеріалів справи, під час проведення митного огляду товару, що знаходився у міжнародних поштових відправленнях № EV784040028CN і

№ EV784040014CN, митним органом встановлено, що замість товару з описом «стоматологічні зубні вироби» (кількістю: по 1 шт. в кожному відправленні), фактично переміщувався «Bright Smile гель для відбілювання зубів» в упаковках (у вигляді ручки-маркера, по 2 ручки в кожній упаковці), у кількості 141 шт. (CN22 № EV784040028CN) та у кількості 355 шт. (CN22 № EV784040014CN).

Згідно даних, зазначених в митній декларації та на оболонці посилок:

- відправником посилок є: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 ;

- одержувачем посилок є: ОСОБА_3 ( АДРЕСА_4 ) / ОСОБА_3 , адреса: АДРЕСА_5 .

В митних деклараціях CN22, які є підставою для переміщення через митний кордон України, відправник міжнародних поштових відправлень задекларував:

в графі «name & description of contents»/«назва та опис вмісту» англійською мовою зазначено: « TEEHT BEAUTY DENTALUNIT », що в перекладі на українську означає «стоматологічні зубні вироби», в графі «pcs»/ «кількість» - 1, в графі «weight»/ «вага» - 0,004 кг, в графі «origin»/ «походження» - Китай, в графі «value» - вартість 28 доларів США або станом на дату подання CN22 29.05.2019 за курсом НБУ 739,37 грн. (CN22 № EV784040028CN);

в графі «name & description of contents»/«назва та опис вмісту» англійською мовою зазначено: « TEEHT BEAUTY DENTALUNIT », що в перекладі на українську означає «стоматологічні зубні вироби», в графі «pcs»/ «кількість» - 1, в графі «weight»/ «вага» - 0,010 кг, в графі «origin»/ «походження» - Китай, в графі «value» - вартість 72 доларів США або станом на дату 29.05.2019 за курсом НБУ 1901,24 грн. (CN22 № EV784040014CN).

З аналізу вищевикладеного вбачається, що за встановленою формою у міжнародному транспортному документі гр. ОСОБА_1 , незаявлені точні та достовірні відомості про наявність товару, який підлягає обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема, з висновку Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень Управління товарознавчої, інженерно-технічної та кримінальної експертизи Державної митної служби України № 1420003301-0553 від 30.06.2020 вартість предметів правопорушення становить 117403,20 грн.

Крім того, суддя звертає увагу на те, що правила переміщення (пересилання) міжнародних поштових та експрес-відправлень через митний кордон України визначено ст.ст. 233-237 Митного кодексу України.

Оцінюючи матеріали справи у їх сукупності, суддя вважає, що в діях гр. ОСОБА_1 наявні ознаки складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України та винуватість останньої у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України повністю підтверджується дослідженими у судовому засіданні доказами, зокрема, даними протоколу про порушення митних правил № 0415/10000/19 від 04.06.2019 року, міжнародними транспортними документами, актом про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу, службовою запискою, висновком експерта.

Відповідно до ч. 1 ст. 458 МК України порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Відповідно до вимог ст. 245 КпАП України, завданням судді при розгляді справ про адміністративне правопорушення є своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

На підставі вищезазначеного, обираючи вид стягнення, суддя враховує характер вчиненого правопорушення, а також обставини, за яких було вчинено правопорушення.

Відповідно до санкції ст. 472 МК України, вчинення правопорушення передбаченого диспозицією цієї статті, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів з конфіскацією зазначених товарів, транспортних засобів.

Відповідно до висновку висновку Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень Управління товарознавчої, інженерно-технічної та кримінальної експертизи Державної митної служби України № 1420003301-0553 від 30.06.2020 вартість предметів правопорушення становить 117403,20 грн.

З огляду на викладене, гр. ОСОБА_1 слід визнати винним у порушенні митних правил за статтею 472 Митного Кодексу України та піддати адміністративному стягненню у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією безпосереднього предмету порушення митних правил.

Крім того, відповідно до ст. 40-1 КУпАП та ЗУ «Про судовий збір» з гр. ОСОБА_7 / ОСОБА_2 підлягає стягненню судовий збір у розмірі 420,40 грн.

У відповідності до ст.ст. 519, 520 Митного кодексу України стягнути з правопорушника витрати за зберігання товару на складі митного органу згідно довідки.

Керуючись ст. 41 Конституції України, ст. ст. 280, 283, 284 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. ст. 187, 233-237, 248, 257, 472, 527-529 Митного кодексу України, -

ПОСТАНОВИВ:

Визнати винним громадянина ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України та піддати адміністративному стягненню у вигляді штрафу на користь держави у розмірі

117403,20 грн., які необхідно сплатити на наступні реквізити: Отримувач: УДКСУ у Солом`янському районі; Код ЄДРПОУ: 38050812; МФО: 899998; Банк отримувача: ГУДКСУ у м. Києві, р/р №31119106526010. Призначення платежу: від (ПІП) за ПМП від _ №_, код 050.

Конфіскувати в дохід держави безпосередні предмети порушення митних правил «Bright Smile гель для відбілювання зубів» у кількості 496 шт., що вилучені відповідно до протоколу про порушення митних правил № 0415/10000/19 від 04 червня 2019 року.

Стягнути з громадянина ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 420,40 грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду через Солом`янський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Постанова пред`являється до виконання протягом трьох місяців.

Суддя: І. А. Усатова

Джерело: ЄДРСР 94333340
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку