open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/13272/20

провадження № 2/753/815/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" січня 2021 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Заставенко М.О.,

за участю

секретаря судового засідання Долі М.А.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, про визначення місця проживання дитини,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Дарницького районного суду м. Києва перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, про визначення місця проживання дитини.

Ухвалою Дарницького районного суду м. Києва від 26.10.2020 закрито підготовче засідання, справу призначено до розгляду по суті.

10.11.2020 відповідач подав до суду зустрічну позовну заяву про визначення місця проживання дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із батьком.

В судовому засіданні представник позивача заявила клопотання про заміну третьої сторони у справі Бориспільської районної державної адміністрації Київської області на Золочівську сільську раду Бориспільського району Київської області у зв"язку з утворенням територіальних громад Київської області відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 715-р "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області. Щодо прийняття до розгляду зустрічної позовної заяви заперечувала у зв"язку із пропуском відповідачем встановленого строку для його подачі до суду.

Відповідач та його представник у судовому засіданні щодо заміни третьої сторони не заперечували, просили поновити строк для подання до суду зустрічної позовної заяви, прийняти до розгляду зустрічну позовну заяву.

Представник третьої особи у судове засідання не прибув, про час та місце розгялду справи повідомлений належним чином.

Суд, вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 43 ЦПК України, учасники справи мають право: подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи.

Враховуючи вищевикладене, та те, що ОСОБА_2 отримав копію позовної заяви з додатками лише в день проведення підготовчого засідання 26.10.2020, суддя приходить до висновку, про поновлення строку для пред"явлення зустрічного позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України, відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Згідно ч. 2 ст. 193 ЦПК України, зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Оскільки зустрічний позов відповідає вимогам ст. 175 -177, 193-194 ЦПК України, взаємопов`язаний з первісним позовом і спільний їх розгляд є доцільним, його належить прийняти до розгляду та об`єднати в одне провадження з первісним позовом.

Статтею 2 ЦПК України встановлено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Основними засадами (принципами) цивільного судочинства, зокрема, є верховенство права; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін; диспозитивність.

Статтею ст. 189 ЦПК України визначено, що завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно приписів статті 196 ЦПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

З метою справедливого та неупередженого вирішення даного спору, з огляду на надходження до суду клопотання про заміну третьої особи її правонаступником, вирішення питання про прийняття зустрічної позовної заява, та встановлення фактичних обставин, що мають значення для розгляду даної справи, суд прийшов до висновку за необхідне повернутися до розгляду справи у підготовчому провадженні.

Щодо клопотання представника позивача про заміну третьої особи суд дійшов наступного висновку.

З 2014 року в Україні розпочався децентралізації з прийняттям Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (01.04.2014), законів України "Про співробітництво територіальних громад" (17.06.2014), "Про добровільне об`єднання територіальних громад" (05.02.2015).

Відповідно до Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" на території Гнідинської сільської територіальної громади та Вишеньківської сільської територіальної громади, до складу якої входить с. Петрівське, шляхом об"єднання вказаних громад створена Золочівська територіальна громада.

Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 715-р від 12.06.2020 "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області" визначено адміністративний центр та затверджено територію Золочівської територіальної громади до складу якої входять Гніденська та Вишеньківська територіальні громади із адміністративним центром у с. Гнідин.

Законом України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" передбачено, що об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

Оскільки в матеріалах справи відсутні докази щодо наявності в Золочівській сільській раді орагну, який займається захистом прав дітей та сім"ї, та не надано доказів щодо передачі повноважень Службою у справах дітей Бориспільської районної державної адміністрації Київської області до Золочівської сільської ради, суд вважає передчасним здійснення заміни третьої особи, та вважає за доцільне залучити Золочівську сільську раду до участі у справі в якості третьої особи. Відповідно до вимог ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд: вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше; встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення; вирішує заяви та клопотання учасників справи; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання та встановлює строки для подання заяв по суті справи.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про відкладення підготовчого засідання.

Керуючись ст. 55, 178-181, 193-194, 197, 198, 353 ЦПК України , суд -

У Х В А Л И В :

Поновити ОСОБА_2 строк для подання до суду зустрічної позовної заяви.

Прийняти зустрічний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_4 , третя особа Служба у справах дітей Борпспільської районної державної адміністрації про визначення місця проживання дітей з батьком до спільного розгляду з первісним позов та об`єднати в одне провадження.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи Золочівську сільську раду Бориспільського району Київської області (Київська область, Бориспільський район, с. Гнідин, вул. Нова, 1).

Повернувся до розгляду справи за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, про визначення місця проживання дитини, у підготовчому провадженні.

Визначити ОСОБА_4 п`ятнадцятиденний строк з дня отримання вказаної ухвали для подання відзиву на зустрічну позовну заяву. У зазначений строк, ОСОБА_4 має право підготувати відзив та надіслати його іншим учасникам справи та суду з підтвердженням такого направлення учаснику справи.

Роз`яснити, що згідно ч. 2 ст. 191 ЦПК України, у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Роз`яснити ОСОБА_2 його право протягом п`ятнадцяти днів, з моменту вручення (отримання) відзиву на зустрічну позовну заяву, подати відповідь на відзив. Копія відповіді на відзив та доданих до неї документів повинна бути надіслана (надана) позивачем іншим учасникам справи. До відповіді на відзив має бути доданий документ, що підтверджує надіслання (надання) її і доданих до неї доказів іншим учасникам справи (ст. 179 ЦПК України).

Роз`яснити ОСОБА_4 , що у строк протягом п`ятнадцяти днів з моменту вручення (отримання) відповіді на відзив вона має право надати заперечення на відповідь на відзив. Копія заперечень та доданих до них документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи. До заперечень має бути доданий документ, що підтверджує надіслання (надання) заперечень і доданих до них доказів іншим учасникам справи (ст. 180 ЦПК України).

Надати третій особі Золочівській сільській раді Бориспільського району Київської області строк протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали подати письмові пояснення на позовну заяву та зустрічну позову заяву. У зазначений строк, третя особа має право підготувати письмові пояснення та надіслати його іншим учасникам справи та суду з підтвердженням такого направлення учаснику справи.

Учасники справи мають право надати відповідь на пояснення третіх осіб до 11.03.2021 та направити їх до суду та учасниками справи, надавши суду підтвердження про направлення пояснень учасникам справи.

Відкласти підготовче засідання у справі та викликати учасників справи на 12-00 год. 11.03.2021 в приміщення суду за адресою: м. Київ, вул. Кошиця, буд. 5-А, каб. 112.

Учасникам справи направити копію ухвали, а третій особі - Золочівській сільській раді, разом з копією цієї ухвали направити копію позовної заяви та зустічної позовної заяви.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК України, подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі «Судова влада України» за веб-адресою: https://court.gov.ua/sud2602/

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Заставенко М.О

Джерело: ЄДРСР 94332761
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку