open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 628/164/21

Провадження № 2/628/324/21

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

22 січня 2021 року місто Куп`янськ

Куп`янський міськрайонний суд Харківської області у складі судді Демченко І.М., перевіривши на відповідність нормам цивільного процесуального закону позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Куп`янський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про визнання батьківства

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до Куп`янського міськрайонного суду Харківської області з позовною заявою, в якій посилаючись на те, що при реєстрації її народження у зв`язку з відсутністю відомостей про місце проживання її біологічної матері в актовий запис відомості внесені зі слів бабусі на підставі ч.2 ст. 135 Сімейного кодексу України та її матір`ю зазначено « ОСОБА_3 », хоча фактично її матір`ю є « ОСОБА_2 ». У зв`язку з зазначеними розбіжностями вона на даний час позбавлена можливості оформити паспорт громадянки України, оскільки пред`явлення паспорту одного із батьків є обов`язковим. Позивач просить суд встановити, що ОСОБА_2 є її матір`ю.

Перед відкриттям провадження у справі суд перевіряє додержання вимог ст.ст.175,177 ЦПК України.

Пунктом 5 частини 3статті 177 ЦПК Українипередбачено, що позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

За положеннями ч.2 ст. 135 Сімейного Кодексу України у разі смерті матері, а також за неможливості встановити місце її проживання чи перебування запис про матір та батька дитини провадиться відповідно до цієї статті, за заявою родичів, інших осіб або уповноваженого представника закладу охорони здоров`я, в якому народилася дитина.

Статтею 131 Сімейного кодексу України визначено, що особа, яка вважає себе матір`ю дитини, може подати до суду заяву про визнання свого материнства, якщо запис про матір дитини вчинено відповідно дочастини другої статті 135цього Кодексу.

З аналізу вищезазначених положень виходить, що передумовою звернення до суду з заявою про визнання материнства є наявність відомостей з органу реєстрації актів цивільного стану про проведення актового запису народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі ч.2 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Крім того, з заявою про визнання материнства може звернутися лише особа, яка вважає себе матір`ю дитини.

Встановлення факту материнства за рішенням суду передбачено статтею 132 Сімейного кодексу України, однак така заява подається у разі смерті жінки, яка вважала себе матір`ю дитини.

Таким чином,позовна заява ОСОБА_1 не відповідаєвимогам ст.175ЦПК України,оскільки міститьправове обґрунтуваннящодо встановленнябатьківства,хоча фактичновикладені обставинивизнання материнства;будь-яківідомості провчинення актовогозапису пронародження позивачкина підставіч.2ст.135Сімейного кодексуУкраїни відсутні, хоча у відповідності до вимог ч.5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги. Крім того, за наявності неконкретизованої резолютивної частини позовної заяви суд позбавлений можливості визначити дотримання вимог ст. 132 Сімейного кодексу України щодо суб`єкта та строку звернення до суду з такою заявою.

Крім цього, при уточненні позовних вимог та обранні способу захисту порушеного права позивачці необхідно врахувати положення ст. 27 ЦПК України щодо підсудності справ, відповідно до яких позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування. З матеріалів, доданих до позовної заяви, встановлено, що відповідач значиться зареєстрованою у Закарпатській області, що перебуває поза юрисдикцією Куп`янського міськрайонного суду Харківської області.

Відповідно до ч.1ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175 і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення її без руху, в якій зазначається строк усунення недоліку, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, суд надає строк, що дорівнює 10 дням з моменту отримання копії цієї ухвали, для усунення вищевказаних недоліків позовної заяви.

Керуючись ст. 175,177, 185 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Позовну ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Куп`янський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) про визнання батьківства - залишити без руху.

Повідомити позивача та її представника адвоката Акопян Т.А., яка діє на підставі договору, про необхідність виправити зазначені в ухвалі недоліки заяви у 10-деннний строк з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити, що у разі виправлення недоліків у встановлений строк, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею, заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Роз`яснити, що на підставі пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцевих положень» Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» в редакції Закону України № 731-IX від 18.06.2020 під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою особи може продовжити процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Суддя Куп`янського міськрайсуду

Харківської області І.М.Демченко

Джерело: ЄДРСР 94321467
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку