open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 20.01.2021 Справа № 328/19/20

Запорізький апеляційний суд

Єдиний унікальний № 328/19/20 Головуючий у 1 інстанції: Курдюков В.М.

провадження № 22-ц/807/54/21 Суддя-доповідач: Маловічко С.В.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2021 року м. Запоріжжя

Запорізький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого: Маловічко С.В.

суддів: Гончар М.С.

Подліянової Г.С.

при секретарі: Путій Д.В.

вирішуючи у відкритому судовому засіданні питання щодо правонаступництва органу місцевого самоврядування, в інтересах держави в особі якого подано апеляційну скаргу заступником прокурора, у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СВП «Агрофірма «Дружба» про визнання договору купівлі - продажу нерухомого майна дійсним та визнання права власності на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Запорізького апеляційного суду знаходиться справа за апеляційною скаргою заступника прокурора Запорізької області в інтересах держави в особі Новомиколаївської сільської ради, Запорізької обласної державної адміністрації на рішення Токмацького районного суду Запорізької області від 25 лютого 2020 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське виробниче підприємство «Агрофірма «Дружба» про визнання договору купівлі - продажу нерухомого майна дійсним та визнання права власності на нерухоме майно.

Ухвалою Запорізького апеляційного суду від 11 вересня 2020 року було відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою заступника прокурора Запорізької обласної прокуратури.

Ухвалою Запорізького апеляційного суду від 17 вересня 2020 року справу було призначено до слухання.

18 січня 2021 року до Запорізького апеляційного суду від Запорізької обласної прокуратури надійшло клопотання про здійснення процесуального правонаступництва Новомиколаївської сільської ради на Молочанську міську раду, оскільки повноваження Новомиколаївської сільської ради припинились, а натомість набула повноважень Молочанська міська рада, яка є правонаступником усього майна, прав та обов`язків реформованої територіальної громади в особі Новомиколаївської сільської ради.

Представник ОСОБА_1 - адвокат Кірічок В.В. проти задоволення клопотання прокуратури не заперечував, наголосивши, що саме він підійняв питання про таку реорганізацію органів місцевого самоврядування у минулих засіданнях, та його доводи підтвердились.

Судом встановлено, що Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» законодавчо врегульовано окремі питання організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій у зв`язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України.

Зокрема, вказаним Законом внесено зміни до Розділу V Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», доповнивши його пунктом 6-1.

Так, зазначеним пунктом передбачено, що до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень:

-у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною тери-

торіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України, припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади;

-сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обо-

в`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту;

-юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному

центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 713-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Запорізької області» визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Запорізької області, у тому числі Молочанської міської ради, до складу якої увійшли території Молочанської, Балківської, Виноградненської, Долинської, Кіровської та Новомиколаївської територіальних громад.

Рішенням Молочанської міської ради «Про початок реорганізації Виноградненської, Долинської, Кіровської, Новомиколаївської, Балківської сільських рад та їхніх виконавчих комітетів шляхом приєднання до Молочанської міської ради» від 16.12.2020 № 13 розпочато процедуру реорганізації Новомиколаївської сільської ради (ЄДРПОУ 20512564), місцезнаходження: вул. Космічна, 46/1, с. Новомиколаївка, Токмацького району, Запорізької області, 71771, шляхом приєднання до Молочанської міської ради (ЄДРПОУ 20511926), місцезнаходження: вул. Педенко, 17, м. Молочанськ, Токмацького району, Запорізької області, 71716.

Окрім того, п.14 зазначеного рішення визначено, що Молочанська міська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Новомиколаївської сільської ради.

Станом на 20.01.2021 відомості щодо припинення юридичної особи - Новомиколаївської сільської ради Токмацького району Запорізької області до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не внесено. Але згідно з п. 6.1 розділу І Закону України «Про місцеве самоврядування» у день набуття повноважень міською радою, обраною територіальною громадою, припиняються повноваження, зокрема, сільських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади.

Тобто у разі проведення першої сесії новобраної сільської, селищної, міської ради до набрання чинності Законом, прийнятим ВР України 17.11.2020р. № 3651-д, повноваження зазначених представницьких органів (сільських, селищних, міських рад) та осіб, які займають виборні посади (сільських, селищних, міських голів; старост сіл, селищ; секретарів сільських, селищних, міських рад) припиняються на підставі пп. 4 п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 562 в день першої сесії новообраної ради.

З долучених до клопотання прокуратурою додатків вбачається, що перша сесія Молочанської міської ради новообраним складом відбулась 16.12.2020р., у якій прийнято рішення № 13 про початок реорганізації, серед інших, Новомиколаївської сільської ради шляхом її приєднання до Молочанської міської ради.

Отже, з цього моменту припинились повноваження Новомиколаївської сільської ради.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Виходячи із системного тлумачення наведених вище положень нормативно-правових актів, а також рішення Молочанської міської ради від 16.12.2020 №13, яким передбачено припинення повноважень Новомиколаївської сільської ради як органу в інтересах держави в особі якого прокурором подано апеляційну скаргу, з урахуванням того, що Молочанська міська рада є процесуальним правонаступником Новомиколаївської сільської ради, клопотання прокуратури підлягає задоволенню.

У зв`язку з зазначеним, колегія суддів дійшла до висновку про необхідність здійснення правонаступництва шляхом заміни Новомиколаївської сільської ради на її правонаступника - Молочанську міську раду.

Керуючись ст. 55 ЦПК України, апеляційний суд

У Х В А Л И В:

Залучити Молочанську міську раду (вул. Педенко, буд. 17, м. Молочанськ, Токмацький район, Запорізька область, 71716, код ЄДРПОУ 20511926) як правонаступника Новомиколаївської сільської ради, в інтересах держави в особі якої прокуратурою Запорізькою обласною прокуратурою подано апеляційну скаргу у цій справі.

Направити Молочанській міській ради копію оскаржуваного рішення суду, копію апеляційної скарги та судову повістку про виклик в судове засідання на 17.02.2021р. на 16.40 год.

Ухвала може бути оскаржена до Верховного Суду України протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту.

Повний текст складено 21 січня 2021 року.

Головуючий: Маловічко С.В.

Судді: Гончар М.С.

Подліянова Г.С.

Джерело: ЄДРСР 94311348
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку