open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

21.01.2021м. ДніпроСправа№ 904/76/21 (904/282/21)

Суддя Соловйова А.Є. , розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "КИЇВСЬКА МАКАРОННА ФАБРИКА", м.Київ

до Дочірнього підприємства "РІТЕЙЛ ЦЕНТР", м.Дніпро

про стягнення заборгованості за договором поставки в розмірі 325 950,42 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "КИЇВСЬКА МАКАРОННА ФАБРИКА" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Дочірнього підприємства "РІТЕЙЛ ЦЕНТР" про стягнення заборгованості за договором поставки в розмірі 325 950,42 грн

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором поставки від 01.03.2017.

Судом за допомогою автоматизованої системи документообігу суду встановлено, що 18.01.2021 Господарським судом Дніпропетровської області відносно відповідача - Дочірнього підприємства "Рітейл Центр" (49130, м. Дніпро, вул. М.Міхновського, будинок 8, код ЄДРПОУ 38734018) відкрито провадження у справі про банкрутство №904/76/21, що перебуває на розгляді судді Господарського суду Дніпропетровської області Соловйової А. Є.

21.10.2019 року набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею. Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Відповідно до витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду, на підставі положень частини 3 ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства матеріали справи №904/76/21(904/282/21) передані до розгляду судді Соловйовій А.Є.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем умов договору поставки від 01.03.2017.

Так, 01.03.2017, між Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «КИЇВСЬКА МАКАРОННА ФАБРИКА» (Позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «АСТЕРС ГРУП» (Відповідач) було укладено договір на поставку товару.

01.04.2020, між Товариством з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВИЙ ДІМ «КИЇВСЬКА МАКАРОННА ФАБРИКА» та Товариством з обмеженою відповідальністю «АСТЕРС ГРУП» та Дочірнім підприємством «РІТЕЙЛ ЦЕНТР» було укладено договір про заміну сторони у договорі №1I032907 від 01.03.2017, згідно якого ДП «РІТЕЙЛ ЦЕНТР» приймає на себе всі права та обов`язки ТОВ «АСТЕРС ГРУП», які передбачені основним договором та стає покупцем за Основним договором, у тому числі всі права як кредитора по зобов`язанням та усі обов`язки як боржника перед ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «КИЇВСЬКА МАКАРОННА ФАБРИКА».

Згідно з умовами Договору №11032907 з протоколом розбіжностей від 01.03.2017, Позивачем було передано, а Відповідачем було прийнято у власність товар, загальна вартість якого становить 298 330,96 грн, що підтверджується видатковими накладними №445/24.04.2020 та №451/28.04.2020.

Відповідач порушив умови договору та не оплатив товар.

За вказаним договором заборгованість Відповідача перед Позивачем з оплати отриманого товару складає 298 330,96 грн, а також в зв`язку з простроченням оплати товару Позивачем нараховано пеню в розмірі подвійної ставки НБУ в сумі 22 813,48 грн та 4 805,99 грн - 3% річних.

З викладеного вбачається, що заборгованість відповідача виникла до відкриття провадження у справі про банкрутство (18.01.2021), а отже, вимоги, з яким позивач звернувся до суду є конкурсними.

Відповідно до п.14 ст.39 Кодексу України з процедур банкрутства з моменту відкриття провадження у справі пред`явлення конкурсними та забезпеченими кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися лише у порядку, передбаченому цим Кодексом, та в межах провадження у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, конкурсні кредитори за І вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, і що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Частиною 4 ст.45 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом.

Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Відповідно до ч. 6 ст.45 Кодексу України з процедур банкрутства, вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, розглядаються господарським судом у порядку черговості їх отримання у судовому засіданні, яке проводиться після попереднього засідання господарського суду.

За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Відповідно до ч.2 ст.45 Кодексу України з процедур банкрутства кредитори за вимогами щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також за вимогами щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян, сплати страхових внесків на І загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування мають право протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують.

З урахуванням наведеного, кредитори з конкурсними вимогами зобов`язані звернутися до суду, що здійснює розгляд справи про банкрутство боржника, із заявою про визнання грошових вимог (в інакшому випадку порушується принцип контролю за дотриманням інтересів кредиторів стосовно збереження об`єктів конкурсної маси та інтересів боржника).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що даний спір підлягає вирішенню не в позовному провадженні, а підлягає вирішенню у межах справи про банкрутство згідно з ч. 14 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства, оскільки пред`явлення конкурсними кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися лише в порядку, передбаченому цим Кодексом, та в межах провадження у справі.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України, суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

На підставі вищевикладеного, суд відмовляє у відкритті провадження у справі №904/76/21(904/282/21) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "КИЇВСЬКА МАКАРОННА ФАБРИКА" до Дочірнього підприємства "Рітейл Центр" про стягнення заборгованості в загальній сумі 325 950,42 грн.

Керуючись ст.ст. 175, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст. п.14 ст. 39, ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі№904/76/21(904/282/21) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "КИЇВСЬКА МАКАРОННА ФАБРИКА" до Дочірнього підприємства "Рітейл Центр" про стягнення заборгованості в загальній сумі 325 950,42 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 21.01.2021.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя А.Є. Соловйова

Джерело: ЄДРСР 94286295
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку