open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 554/9841/20 Номер провадження 33/814/122/21Головуючий у 1-й інстанції Січиокно Т. О. Доповідач ап. інст. Нізельковська Л. В.

ПОСТАНОВА

ПО СПРАВІ ПРО АДМІНПРАВОПОРУШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2021 року м. Полтава

Суддя судовоїпалати зрозгляду кримінальнихсправ Полтавськогоапеляційного судуНізельковська Л.В.,

за участі:

захисника адвоката Ковжоги О.І.,

особи, яка притягається

до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи про адміністративне правопорушення за апеляційною скаргою захисника Ковжоги О.І. в інтересах ОСОБА_1 на постанову судді Октябрського районного суду м.Полтава від 27 листопада 2020 року,

в с т а н о в и в :

Цією постановою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, не працюючий, зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 ,

визнаний винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КпАП України, та на нього накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 10 200 грн., з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Постановою судді ОСОБА_1 визнаний винуватим в тому, що він 15.10.2020 року, о 21.45 год., по вул.23 Вересня, 83/23, в м.Полтава, керував автомобілем марки „Audi A4, н.з. НОМЕР_1 , з ознаками наркотичного сп`яніння (вираження тремтіння рук, звуження зіниць очей, що не реагували на світло). Від проходження огляду на стан сп`яніння у встановленому законом порядку відмовився в присутності двох свідків. Своїми діями ОСОБА_1 порушив п.2.5 ПДР України та скоїв адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.130 КпАП України.

В апеляційній скарзі захисник просить постанову судді скасувати, а провадження у справі закрити за відсутністю в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КпАП України.

Вислухавши захисника Ковжогу О.І. та особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, ОСОБА_1 , які підтримали подану апеляційну скаргу, дослідивши матеріали справи, приходжу до висновку про наявність підстав для її часткового задоволення з огляду на таке.

Відповідно до вимог ст.ст. 252, 280 КпАП України при розгляді справи про адміністративне правопорушення, суд має повно, всебічно та об`єктивно дослідити всі обставини справи в їх сукупності та з`ясувати, чи було скоєно адміністративне правопорушення, чи винна особа у його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Суддя місцевого суду даних вимог закону не дотримався.

Згідно з ч.1ст.7КпАП України, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч.2ст.9КпАП Україниадміністративна відповідальність за правопорушення, передбачені цим Кодексом, настає, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до закону кримінальної відповідальності.

Згідно з протоколом про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 15.10.2020 року, о 21.45 год., по вул.23 Вересня, 83/23, в м.Полтава, керував автомобілем марки „Audi A4, н.з. НОМЕР_1 , з ознаками наркотичного сп`яніння (вираження тремтіння рук, звуження зіниць очей, що не реагували на світло). Від проходження огляду на стан сп`яніння у встановленому законом порядку відмовився в присутності двох свідків. Своїми діями ОСОБА_1 порушив п.2.5 ПДР України та скоїв адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.130 КпАП України.

01.07.2020 року набрав чинностіЗакон України від 22.11.2018 року №2617-VIII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень.

Вказаним законом внесено зміни в ст.130 КпАП України, відповідно до яких керування транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння чи відмова від проходження огляду на стан сп`яніння особи, яка керує транспортним засобом, не входить до складу правопорушення, передбаченого ст.130 КпАП України.

Разом з цим, доКримінального кодексу Українивключеност.286-1КК України „Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

При цьому, 03.07.2020 року набрав чинності Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень №720-ІХ від 09.04.2020 року, яким було внесено зміни доЗакону України«Про внесеннязмін додеяких законодавчихактів Українищодо спрощеннядосудового розслідуванняокремих категорійкримінальних правопорушень" №2617-VIII від 22.11.2018 року в частині введення в дію та доповненняст.286-1 КК України, внесення змінв ст.130 КпАП України.

Однак, відповідно до приписів ч.6 ст.90 Закону України „Про регламент Верховної Ради України законопроект може передбачати внесення змін лише до тексту первинного законодавчого акту (закону, кодексу, основ законодавства тощо), а не до закону про внесення змін до цього законодавчого акта.

Так, законодавчі зміни щодо керування особоютранспортним засобомв станіалкогольного сп`яніннячи відмовивід проходженняогляду настан сп`янінняособи,яка керуєтранспортним засобом, безпосередньо до Кодексу України про адміністративні правопорушення не вносилися, а передбачені законом №720-ІХ від 09.04.2020 року зміни внесено до закону №2617-VIII від 22.11.2018 року про внесення змін, який вже набрав законної сили, що суперечить нормам Закону „Про регламент Верховної Ради України.

За таких обставин, аналіз змін свідчить про те, щозакон від 09.04.2020 рокунаразі чинний, але за винятком тих положень, що стосуються внесення змін дозакону від 22.11.2018 року. Тобто, на даний час діють положення ст.130 КпАП України в редакції Закону №2617-VIII.

Таким чином, за змістом ст.286-1КК України, яка на сьогодні є чинною, та була чинною на момент події, в даному випадку підлягає застосуванню саме ця норма закону, а тому притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.1ст.130 КпАПУкраїни за наведених вище підстав є неможливим, а отже постанова районного суду не відповідає закону та підлягає скасуванню.

Відповідно до ст.253КпАП України, якщо при розгляді справи орган (посадова особа) прийде до висновку, що в порушенні є ознаки кримінального правопорушення, він передає матеріали прокурору або органу досудового розслідування.

Згідно з ч.2 ст.284 КпАП України постанова про закриття справи виноситься при оголошенні усного зауваження, передачі матеріалів на розгляд громадської організації чи трудового колективу або передачі їх прокурору, органу досудового розслідування, а також при наявності обставин, передбачених ст.247 КпАП України.

З огляду на викладене, постанова судді місцевого суду щодо ОСОБА_1 підлягає скасуванню, провадження в справі закриттю, а матеріали справи направленню прокурору для організації досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись ст.294 КпАП України, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу захисника Ковжоги О.І. в інтересах ОСОБА_1 задовольнити частково.

Постанову судді Октябрського районного суду м.Полтава від 27 листопада 2020 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а провадження в справі закрити.

На підставіст.253КпАП Українинаправити матеріалисправи прокурору для організації досудового розслідування.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Суддя Л.В. Нізельковська

Джерело: ЄДРСР 94285469
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку