open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №: 272/1373/20

Провадження № 2/272/115/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2021 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Карповця В.В.,

за участі секретаря судового засідання - Степанчук Т.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Андрушівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, суд, -

встановив:

Позивачка звернулася до суду з позовом в якому зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_3 , яка до смерті постійно проживала в АДРЕСА_1 . Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй на день смерті майно, зокрема на земельну ділянку площею 0,08 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована в АДРЕСА_1 , яка була передана померлій ОСОБА_3 у власність на підставі рішення виконкому Андрушівської міської ради від 31.10.1996 №243. Державного акту на вказану вище земельну ділянку ОСОБА_3 за життя не виготовила.

Позивачка та відповідачка є дітьми померлої ОСОБА_3 і у відповідності до положень ст.1261 ЦК України спадкоємцями першої черги за законом після її смерті. Інших спадкоємців немає. При цьому, позивачка прийняла спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 та рішенням Андрушівського районного суду Житомирської області від 10 жовтня 2007 року по цивільній справі №2-443/2007 року за нею було визнано право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_3 , а саме на домоволодіння АДРЕСА_1 .

Однак позивачка не в змозі в позасудовому порядку в повному обсязі реалізувати свої спадкові права після смерті матері ОСОБА_3 , а саме на вищевказану земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, оскільки спадкодавицею за життя на неї не були виготовлені відповідні правовстановлюючі документи, що стало підставою відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом. Вказані документи не можуть бути виготовлені в силу ст.ст.26, 346 ч.1 п.11 ЦК України у зв`язку зі смертю власника.

Враховуючи вищезазначене, позивачка просить суд, визнати за нею, ОСОБА_1 , право власності на земельну ділянку площею 0,08 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в АДРЕСА_1 , як на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Судовий збір з відповідачки просить не стягувати.

Позивачка та її представник адвокат Павлушко Л.А. в підготовче судове засідання не з`явилися. Від представника позивачки на адресу суду надійшла заява в якій вона просить розгляд справи провести без її участі та без участі позивачки, позовні вимоги підтримують, позов просять задовольнити.

Відповідачка в підготовче судове засідання не з`явилася, надіслала на адресу суду заяву в якій розгляд справи просить провести у її відсутність, позовні вимоги визнає та не заперечує проти задоволення позову.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

У відповідності до ч.2ст.247 ЦПК України, в зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку. Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 (а.с.5). Позивачка є дочкою померлої ОСОБА_3 та у відповідності до положень ст.1261 ЦК України спадкоємцем першої черги за законом після її смерті, факт родинних відносин підтверджується копією свідоцтва про народження та копією свідоцтва про укладення шлюбу позивачки, згідно якого остання змінила прізвище з ОСОБА_4 на ОСОБА_5 (а.с.15). На день смерті ОСОБА_3 проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 , і разом з нею були зареєстровані та проживали: дочка - ОСОБА_1 , зять - ОСОБА_6 , внук - ОСОБА_7 , внук - ОСОБА_8 , що підтверджується довідкою виданою Андрушівською міською радою від 09.10.2020 №3039 (а.с.6). Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй на день смерті майно, зокрема на земельну ділянку площею 0,08 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка була передана ОСОБА_3 у приватну власність на підставі рішення виконкому Андрушівської міської Ради народних депутатів від 31.10.1996 №243 Про передачу у приватну власність земельних ділянок громадянам.

Згідно повідомлення та інформаційної довідки зі Спадкового реєстру наданих Андрушівською державною нотаріальною конторою Житомирської області вбачається, що спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 не заводилась (а.с.24-25). Рішенням Андрушівського районного суду Житомирської області від 10 жовтня 2007 року по цивільній справі №2-443/2007 року за ОСОБА_1 було визнано право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_3 , а саме на домоволодіння АДРЕСА_1 , а також визнано право власності на самовільно збудовані споруди: веранду до будинку розміром 1,6 х 3 м; гараж, розміром 3,46 х 4 м, розташовані на земельній ділянці домоволодіння АДРЕСА_1 (а.с.8). Вказане вище рішення суду набрало законної сили 21 жовтня 2007 року. Згідно витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 18.12.2007 вбачається, що ОСОБА_1 оформила право приватної власності на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.9).

В позасудовому порядку позивачка не в змозі в повному обсязі реалізувати свої спадкові права після смерті матері ОСОБА_3 , а саме на вищевказану земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, оскільки спадкодавицею за життя на неї не були виготовлені відповідні правовстановлюючі документи, у зв`язку з чим нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, що підтверджується листом державного нотаріуса Андрушівської державної нотаріальної контори Житомирської області Фещука В.А. від 09 грудня 2020 року (а.с.12).

Зазначені обставини визнані відповідачкою, підтверджені дослідженими судом доказами та вважаються судом доведеними в порядку ч.1 ст.82 ЦПК України.

Спірні правовідносини виникли з цивільних відносин та регулюються ст.ст.328, 380, 1223, 1225, 1245,1261, 1268, 1269 ЦК України, ст.ст.80, 81, 120, 125 ЗК України.

Відповідно дост.328ЦК України, правовласності набуваєтьсяна підставах,що незаборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст.1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Згідност.1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно дост.1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно зіст.1261 ЦК Україниу першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та його батьки.

Згідно положень ст.1268 ЦК України,спадкоємець за законом має право прийняти спадщину чи не прийняти її.Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідност.120 ЗК України, у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Відповідно дост.125ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку, що позивачка ОСОБА_1 має право на спадкування майна спадкодавиці ОСОБА_3 , однак в позасудовому порядку позбавлена можливості його оформити у зв`язку з відсутністю відповідних правовстановлюючих документів, тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.328, 1216, 1218, 1220, 1222, 1223, 1261, 1268, 1269 ЦК України, ст.ст.80, 81, 120, 125 ЗК України, ст.ст.4, 76 - 89, 200, 206, 258,263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) право власності на земельну ділянку площею 0,08 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , як на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

При цьому, у відповідності до підпункту 15.5. пункту 15 розділу ХІІІ Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до Житомирського апеляційного суду через Андрушівський районний суд Житомирської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:В. В. Карповець

Джерело: ЄДРСР 94281671
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку