open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 588/1864/20

Провадження № 2/588/80/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 січня 2021 року м. Тростянець

Тростянецький районний суд Сумської області у складі головуючого судді Огієнка О.О., за участю секретаря судових засідань Лободи Т.С., розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Семереньківської сільської ради Тростянецького району Сумської області про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування,

У С Т А Н О В И В:

Представник позивача адвокат Сумцов Є.С. у грудні 2020 року звернувся до суду з указаним позовом в інтересах ОСОБА_2 , який мотивувавтим,що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки ОСОБА_3 . Також, ІНФОРМАЦІЯ_2 помер чоловік позивачки ОСОБА_4 . Після смерті матері та чоловіка позивачка прийняла спадщину. Зокрема, після смерті матері вона отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими та побутовими будівлями і спорудами, які розташовані по АДРЕСА_1 . Після смерті чоловіка позивачка отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарськими та побутовими будівлями і спорудами, які розташовані по АДРЕСА_1 .

Разом зтим,державний нотаріусТростянецької районноїдержавної нотаріальноїконтори ВоропайВ.В.постановами від20.10.2020відмовив позивачціу видачісвідоцтв проправо наспадщину наземельні ділянки,які розташованіпо АДРЕСА_2 ,оскільки зажиття ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не отрималидержавних актівна вказаніземельні ділянки.

З огляду на викладене, щоб завершити процедуру приватизації земельних ділянок та отримати на своє ім`я правовстановлюючі документи на земельні ділянки позивачка вимушена звернутися до суду.

Посилаючись на указані обставини, представник позивачки просить суд: 1)визнати за ОСОБА_2 право на завершення приватизації та отримання на своє ім`я правовстановлюючого документа на земельну ділянку орієнтовною площею 0,37 га (у тому числі, для ведення особистого підсобного господарства - 0,32 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку - 0,05 га), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у с.ПолянеТростянецького району Сумської області; 2)визнати за ОСОБА_2 право на завершення приватизації та отримання на своє ім`я правовстановлюючого документа на земельну ділянку орієнтовною площею 0,41 га (у тому числі, для ведення особистого підсобного господарства - 0,36 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку - 0,05 га), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 у с.ПолянеТростянецького району Сумської області.

Ухвалою суду від 08.12.2020 року було відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено справу до підготовчого судового засідання.

Ухвалою суду від 23.12.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

У судове засідання сторони не з`явилися.

Представник позивачки подав до суду заяву в якій просив справу розглянути без участі сторони позивача та задовольнити позовні вимоги.

Представник відповідача також у судове засідання не з`явився, але подав заяву, в якій просив суд справу розглядати без його участі, відзив на позовну заяву не має наміру подавати, щодо вирішення спору покладається на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що між сторонами мають місце цивільні правовідносини, пов`язані із спадковими спорами, позов обґрунтований і підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом установлено, що позивачка ОСОБА_2 є дружиною ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Поляне Тростянецького району Сумської області (а.с. 4, 5).

Після смерті ОСОБА_5 , позивачка успадкувала житловий будинок з господарськими та побутовими будівлями і спорудами, які розташовані по АДРЕСА_1 , отримавши 09.10.2020 у державного нотаріуса Тростянецької районної державної нотаріальної контори Воропай В. В. свідоцтво про право на спадщину за законом на це майно (а.с. 9, 10).

Також, судом було встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Поляне Тростянецького району Сумської області померла ОСОБА_3 (а.с. 6).

Після смерті ОСОБА_3 позивачка успадкувала житловий будинок з господарськими та побутовими будівлями і спорудами, які розташовані по АДРЕСА_1 , отримавши 08.10.2020 у державного нотаріуса Тростянецької районної державної нотаріальної контори Воропай В. В. свідоцтво про право на спадщину за заповітом на це майно (а.с. 11-13).

Разом з тим, постановами державного нотаріуса Тростянецької районної державної нотаріальної контори Воропай В.В. від 20.10.2020 позивачці відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину на земельні ділянки, які розташовані по АДРЕСА_2 , у зв`язкуз відсутністюправовстановлюючих документів навказані земельніділянки(а.с. 7-8).

Відповідно до повідомлення та Інформаційних довідок із Спадкового реєстру №63094839 та № 63094862 від 30.12.2020, наданих державним нотаріусом Тростянецької районної державної нотаріальної контори Воропай В.В., після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 заведена спадкова справа № 219/2020 та 08.10.2020 видано свідоцтво про право на спадщину за законом на ім`я ОСОБА_2 на житловий будинок з будівлями, що знаходиться у АДРЕСА_1 та право на земельну частку пай КСП Дружба (а.с. 33-37).

Відповідно до копії заповіту посвідченого 05.12.2001 Семереньківською сільською радою Тростянецького району Сумської області ОСОБА_3 все своє майно заповіла ОСОБА_2 (а.с.38).

Відповідно до повідомлення та Інформаційних довідок із Спадкового реєстру №63094890 та № 63094910 від 30.12.2020, наданих державним нотаріусом Тростянецької районної державної нотаріальної контори Воропай В. В., після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 заведена спадкова справа № 220/2020 та 09.10.2020 видано свідоцтво про право на спадщину за законом на ім`я ОСОБА_2 на земельні ділянки надані для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташовані на території Семереньківської сільської ради та на житловий будинок з будівлями, що знаходиться у АДРЕСА_3 . Заповіту від імені ОСОБА_5 не посвідчено (а.с. 39-42).

Отже ОСОБА_2 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_5 за законом, а також за заповітом прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 , а інших спадкоємців, крім позивачки, які б прийняли спадщину після їх смерті судом не встановлено.

Відповідно до роз`яснень, які містяться в абзаці 3 пункту 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Ураховуючи, що державним нотаріусом відповідно до статті 49 Закону України «Про нотаріат» було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, позивачка обґрунтовано звернулася до суду.

Відповідно до частини 1 статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Згідно із частиною 1 статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (частина 1 статті 1218 ЦК України). Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (частина 3 статті 1268 ЦК України).

Відповідно до пункту 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику в справах про спадкування» (далі - ППВСУ від 30 травня 2008 року № 7) відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР (далі - ЦК УРСР), у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. У разі коли спадщина, яка відкрилася до набрання чинності ЦК України і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом.

За приписами статті 548 ЦК УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини. Відповідно частин першої та другої статті 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Враховуючи викладене та час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_5 , спірні правовідносини щодо спадкування після його смерті регулюються нормами ЦК України. Разом з тим, зважаючи на час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_3 спірні правовідносини щодо спадкування після її смерті регулюються нормами ЦК УРСР.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкт нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

За життя ОСОБА_5 рішеннямвиконавчого комітетуСемереньківської сільськоїради Тростянецькогорайону Сумськоїобласті №8від 16.03.1994було переданоземельну ділянкуза адресою: АДРЕСА_1 у розмір 0,37 га: ОПГ 0,32 га, будівництво та обслуговування житлового будинку 0,05 га (а.с. 14).

За життя ОСОБА_3 рішеннямвиконавчого комітетуСемереньківської сільськоїради Тростянецькогорайону Сумськоїобласті №8від 16.03.1994було переданоземельну ділянкуза адресою: АДРЕСА_1 у розмір 0,41 га: ОПГ 0,36 га, будівництво та обслуговування житлового будинку 0,05 га (а.с. 15).

Згідно повідомленнянаданого відділому Тростянецькомурайоні Головногоуправління Держгеокадаструу Сумськійобласті від06.11.2020№ 1537/111-20у електроннійбазі такнигах реєстраціїдержавних актівна правоприватної власностіна землю,на правовласності наземельну ділянку,на земельніділянки,які розташованіпо АДРЕСА_4 ,факту реєстраціїдокументів,що посвідчуютьправо власностіна земельнуділянку тафакту реєстраціїземельної ділянкина територіїТростянецького районуне встановлено(а.с.16).

Відповідно до п. «г» ч. 1 ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Земельний кодекс України у редакції чинній до 01 січня 2013 року, установлював, що набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження меж земельної ділянки із власниками чи користувачами суміжних земельних ділянок; одержання у встановленому порядку державного акта на землю; державна реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано-право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком установлених випадків, на які поширюється дія пункту 1 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статтею 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Якщо видача державного акта про право власності на землю здійснюється на підставі рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийнятого органами місцевого самоврядування, до спадкоємців переходить право отримати державний акт про право власності на земельну ділянку.

Зазначений висновок міститься в постанові Великої Палати Верховного Суду від 20 березня 2019 року у справі № 14-652цс18.

За таких обставин, суд вважає, що ОСОБА_2 , прийнявши спадщину після смерті ОСОБА_5 набула право на спадкування усіх його прав та обов`язків, що належали останньому, включно з правом на завершення приватизації земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_3 , однак через відсутність правовстановлюючого документа позивачка згідно з положеннями статті 67 Закону України «Про нотаріат» не одержала у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину, тому захищаючи охоронювані законом права позивачки, таке право в порядку спадкування за законом слід визнати за нею рішенням суду.

Також суд вважає, що ОСОБА_2 , прийнявши спадщину після смерті ОСОБА_3 набула право на спадкування усіх її прав та обов`язків що належали останній, включно з правом на завершення приватизації земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , однак через відсутність правовстановлюючого документа позивачка згідно з положеннями статті 67 Закону України «Про нотаріат» не одержала у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину, тому захищаючи охоронювані законом права позивачки, таке право в порядку спадкування за заповітом слід визнати за нею рішенням суду.

На підставі викладеного та керуючись вимогами статей 13, 81, 141, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 вінтересах ОСОБА_2 до Семереньківськоїсільської радиТростянецького районуСумської областіпро визнанняправа назавершення приватизаціїземельної ділянкив порядкуспадкування задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживаючою по АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , право на завершення приватизації та отримання на своє ім`я правовстановлюючого документа на земельну ділянку орієнтовною площею 0,37 га (у тому числі, для ведення особистого підсобного господарства 0,32 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку 0,05 га), яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 , у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у с.ПолянеТростянецького району Сумської області.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживаючою по АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , право на завершення приватизації та отримання на своє ім`я правовстановлюючого документа на земельну ділянку орієнтовною площею 0,41 га (у тому числі, для ведення особистого підсобного господарства 0,36 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку 0,05 га), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 у с.ПолянеТростянецького району Сумської області.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду через Тростянецький районний суд Сумської області шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. О. Огієнко

Джерело: ЄДРСР 94277398
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку