open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

20.01.2021

Справа № 497/992/2020

Провадження № 2/497/31/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.01.2021 року Болградський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Раца В.А.,

секретаря Божевої І.Д.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження, у відкритому підготовчому засіданні в місті Болграді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Болградської міської ради Одеської області про скасування договору купівлі-продажу, припинення права спільної часткової власності, визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

06.08.2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Болградської міської ради Одеської області та уточнивши свої позовні вимоги просить:

- скасувати державну реєстрацію права власності в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, яка була проведена на 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями і дворовими спорудами за адресою: АДРЕСА_1 ;

- припинити право спільної часткової власності за нею на вищезазначену частку у житловому будинку;

- виділити в натурі майно в окрему одиницю вищезазначену частку житлового будинку;

- визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та дворовими спорудами при ньому, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивачка посилається на те, що вона є власницею 1/2 частини вищезазначеного житлового будинку на підставі договору купівлі-продажу частини житлового будинку серії ВВЕ № 079695 від 04 червня 2004 року, посвідченого Болградською держконторою за № 3185. Співвласницею цього будинку була ОСОБА_2 , але її 1/2 частина житлового будинку була виділена в окрему адресу: АДРЕСА_1 . У зв`язку з цім вона, як власник домоволодіння не має можливості скористатися правом вільно розпоряджатися своїм майном, так як інший співвласник виділила свою частку у спільному майні. Даний будинок давно фактично розділений між власниками на два окремі домоволодіння з обладнаними окремими входами та підведеними до кожної з них окремо всіма комунікаціями. КП «Болградське БТІ» підготовлено висновок щодо технічної можливості поділу об`єкта нерухомого майна за вищезазначеними адресами. Позивачка зверталася до міської ради для присвоєння поштової адреси її частці домоволодіння, але їй було відмовлено у зв`язку з відсутністю необхідних документів. На даний час вона не має можливості укласти договір про виділ у натурі частки з нерухомого спільного майна, так як їй не відомо місцезнаходження іншого співвласника, тому вона вимушена звернутися до суду з даним позовом.

Позивачка ОСОБА_1 до суду надала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача Болградської міської ради Одеської області Арнаутов М.І., який діє на підставі довіреності (а.с.21) до суду не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, не заперечує проти задоволення позовних вимог (а.с.20).

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Вивчивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно зі ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Зі ст. 81 ЦПК України вбачається, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Як вбачається зі змісту ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно з положеннями ст.ст. 319,358 ЦК Українивсі громадяни є рівними у своїх правах, усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення цих прав, у тому числі захисту права спільної часткової власності.

Правовий режим спільної часткової власності визначаєтьсяглавою 26 ЦК Україниз урахуванням інтересів усіх її учасників. Володіння, користування і розпорядження частковою власністю здійснюється за згодою всіх співвласників, а за відсутності згоди спір вирішується судом. Незалежно від розміру часток співвласники мають рівні права.

Судом встановлено, що згідно договору купівлі-продажу частини житлового будинку від 04.06.2004 року, посвідченого державним нотаріусом Болградської районної державної нотаріальної контори Станєвою В.Б., зареєстрованого в реєстрі за № 3185 ОСОБА_1 купила 1/2 частину житлового будинку, що розташована в АДРЕСА_1 , що складає квартиру АДРЕСА_2 , жилою площею 36,0 кв.м. (а.с.7).

Право власності на будинок, розташований за вищезазначеною адресою в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна не зареєстроване, взагалі відсутні відомості, що підтверджується інформаційною довідкою № 207185495 сформованою 21.04.2020 року (а.с.12), але як вбачається з витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно №8789644 від 31.10.2005 року в Комунальному підприємстві Ізмаїльське міжміське бюро технічної інвентаризації право власності на вищезазначений будинок зареєстроване під номером 12591201, номер запису: 35, в книзі 28.

В той час як вбачається з інформаційної довідки №207185669, сформованою 21.04.2020 року ОСОБА_2 , є власником будинку АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про право власності НОМЕР_1 , 02.06.2008 року, виданим Болградською міською радою Одеської області (а.с.13), тобто всього об`єкту нерухомого майна розташованого за вищевказаною адресою, загальною площею 36,4 кв.м., житловою площею 23,1 кв.м.

Як вбачається з висновку щодо технічної можливості поділу об`єкта нерухомого майна №1, зробленого 24.02.2020 року спеціалістами КП «Болградське БТІ» житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , власниками якого є ОСОБА_2 (1/2 частина) та ОСОБА_1 (1/2 частина) має наступні характеристики: житловий будинок літ. «А» прим.№1 10,0 кв.м.; №2 13,5 кв.м., № 3 12,9 кв.м.; №4 14,7 кв.м.; №5 2,5 кв.м., №6 11,8 кв.м.; №7 13,1 кв.м.; №8 4,2 кв.м.; №9 7,4 кв.м.; №10 4,2 кв.м.; №11 7,7 кв.м.; №12 15,4 кв.м.; №13 9,1 кв.м.; загальна площа 126,50 кв.м.; житлова 62,5 кв.м., сарай літ. «Б,Д,З,І», кухня літня літ. «В,в,в-1», гараж літ. «Г», вбиральня літ. «Е,Ж», дворові споруди №1-4.

Пропонується такій варіант поділу: АДРЕСА_3 ОСОБА_2 на підставі рішення виконкому Болградської міської ради № 31/ 08.02.2007 р/, з житлового будинку літ. «А» прим. № 10 4,2 кв.м.; №11 7,7 кв.м.; №12 15,4 кв.м.; №13 9,1 кв.м.; загальна площа 36,4 кв.м.; житлова 23,1 кв.м.; кухня літня літ. «В, в, в-1», гараж літ. «Г», сарай літ. «Д,З,І», вбиральня літ. «Е», дворові споруди №3;4;

АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 з житлового будинку літ. «А» прим. №1-10,0 кв.м.; №2 13,5 кв.м.; №3 12,9 кв.м.; №4 14,7 кв.м.; №5 2,5 кв.м.; №6 11,8 кв.м.; №7 13,1 кв.м.; №8- 4,2 кв.м.; №9 4,7 кв.м.; загальна площа 90,1 кв.м.; житлова 39,4 кв.м., сарай літ. «Б», вбиральня літ. «Ж», дворові споруди № 1;2. (а.с.14).

Статтею 355 ЦК Українипередбачено, що майно, яке є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності.

Згідно ч.1ст. 356 ЦК України, власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Відповідно дост. 358 ЦК Україниправо спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності.

Статтею 364 ЦК України передбачено, що співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності. Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (частина другастатті 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки. Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації. Договір про виділ у натурі частки з нерухомого спільного майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Частиною 2ст. 367 ЦК Українивизначено, що у разі поділу спільного майна між співвласниками право спільної часткової власності на нього припиняється.

Згідно п.п.1.2, 2.1, 2.4 Інструкції щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України 18.06.2007 №55 поділ об`єкта нерухомого майна (виділ частки) на окремі самостійні об`єкти нерухомого майна здійснюються відповідно до законодавства на підставі висновку щодо технічної можливості такого поділу (виділу) з дотриманням чинних будівельних норм та з наданням кожному об`єкту поштової адреси.

Відповідно до п. 9 ч. 1ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (в редакції чинній на час прийняття рішення) державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Стаття 15 ЦК Українипередбачає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, аст. 16 ЦК Українипередбачено один із способів такого захисту - визнання права.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.п.6, 7, 12 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок» №7 від 04.10.1991 року (з подальшими змінами і доповненнями), при вирішенні справ про виділ в натурі часток жилого будинку, що є спільною частковою власністю, судам належить мати на увазі, що виходячи зі змістуст.115 ЦК це можливо, якщо кожній із сторін може бути виділено відокремлену частину будинку з самостійним виходом (квартиру). Виділ також може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати приміщення в ізольовані квартири. В спорах про поділ будинку в натурі учасникам спільної часткової власності на будинок може бути виділено відокремлену частину будинку, яка відповідає розміру їх часток у праві власності. Якщо виділ технічно можливий, але з відхиленням від розміру часток кожного власника, суд з врахуванням конкретних обставин може провести його зі зміною у зв`язку з цим стосовно дост.119 ЦК України ідеальних часток і присудженням грошової компенсації учаснику спільної власності, частка якого зменшилась.

Враховуючи те, що поділ житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 є можливим, іншій співвласник житлового будинку вже отримала окрему адресу своєї частки та зареєструвала за собою право власності на цю частку, як на окрему одиницю, а також те, що відповідач позовні вимоги визнав, визнання позову не суперечить закону та не порушує інтересів інших осіб, суд вважає за необхідне задовольнити позов ОСОБА_1 та провести поділ житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст.15,16,356,358,364,367 ЦК України, ст.ст.4,10,13,76-81,83,95,206,258,259,263-266,268,272,273,354,355 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 доБолградської міськоїради Одеськоїобласті проскасування договорукупівлі-продажу,припинення праваспільної частковоївласності,визнання прававласності - задовольнити.

Виділити в натурі в окремий об`єкт нерухомості 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та дворовими спорудами, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , що складає частку житлового будинку АДРЕСА_1 та належить ОСОБА_1 , а саме: житловий будинок літ. «А» прим. №1-10,0 кв.м.; №2 13,5 кв.м.; №3 12,9 кв.м.; №4 14,7 кв.м.; №5 2,5 кв.м.; №6 11,8 кв.м.; №7 13,1 кв.м.; №8- 4,2 кв.м.; №9 7,4 кв.м.; загальна площа 90,1 кв.м.; житлова 39,4 кв.м., сарай літ. «Б», вбиральня літ. «Ж», дворові споруди № 1;2.

Припинити право спільної часткової власності ОСОБА_1 на виділене в натурі майно у вигляді 1/2 частини житлового будинку з господарськими будівлями та дворовими спорудами по АДРЕСА_1 .

Скасувати реєстрацію права власності на 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями і дворовими спорудами за адресою: АДРЕСА_1 за ОСОБА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та дворовими спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.А. Раца

Джерело: ЄДРСР 94271903
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку