open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 493/1251/20

Провадження № 2/493/99/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2021 року м. Балта Одеської області

Балтський районний суд Одеської області в складі

головуючого-судді Мясківської І.М.

за участю секретаря Пінул І.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Балтської міської ради Одеської області про визнання права на земельну частку (пай),

В С Т А Н О В И В:

28 серпня 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Балтської міської ради Одеської області про визнання права на земельну частку (пай).

В обгрунтування своїх позовних вимог позивачка зазначила, що 1991 році була прийнята у члени колгоспу ім. Дзержинського, розташованого в с. Козацьке Балтського району Одеської області. 06 березня 1993 року протоколом загальних зборів членів колгосп ім. Дзержинського було перейменовано на КСП «Козацьке». 30.10.1995 року у КСП «Козацьке» відбулась приватизація землі і при складанні списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, її було не внесено.Проте згідно архівної довідки від 31.10.2019 року № 11-06-4/К-2622, ОСОБА_1 прийнято у члени колгоспу ім. Дзержинського, про що свідчить запис в протоколі засідання правління колгоспу ім. Дзержинського № 6 від 09.07.1991 року. Сертифікат на право на земельну частку (пай) позивачка не отримала, у зв`язку з чим вона звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати за нею право на земельну частку (пай) розміром 4,05 умовних кадастрових гектарів по КСП «Козацьке», розташового на території с. Козацьке Балтського району Одеської області, оскільки в позасудовому порядку дане питання вирішити не представляється за можливе.

В судове засідання позивачка та її представник не з`явилися, надавши заяву про розгляд справи за їх відсутності, позов підтримують.

Представник Балтської міської ради Одеської області в судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд справи за його відсутності та відповідно вимог чинного законодавства України.

За умовами ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши позов в межах заявлених вимог, вивчивши матеріали справи, оцінивши наявні докази судом встановлені наступні фактичні обставини.

Згідно відомостей трудової книжки колгоспника № НОМЕР_1 від 01.02.1992, заповненої на ім`я позивачки, 01.04.1991 року прийнята на роботу до колгоспу ім. Дзержинського, розташованого в с. Козацьке Балтського району Одеської області (а.с.6).

Як вбачається з архівної довідки від 31.10.2019 року № 11-06-4/К-2622, ОСОБА_1 прийнято у члени колгоспу ім. Дзержинського, про що свідчить запис в протоколі засідання правління колгоспу ім. Дзержинського № 6 від 09.07.1991 року (а.с.29).

З копії довідки селянської спілки «Козацьке» від 06.07.1999 року № 33 вбачається, що 06 березня 1993 року протоколом загальних зборів членів колгосп ім. Дзержинського було перейменовано на КСП «Козацьке».

Середній розмір частки (паю) на території Козацької сільської ради Балтського району Одеської області складає 4,05 га, підтвердженням чого є лист ГУ Держгеокадастру в Одеській області відділу у Балтському районі № 181/103-20 від 27.08.2020 року (а.с.14).

Згідно п.2Указу Президента України від 08.08.1995р. №720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям»право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства.

Згідно ч.1ст.1 Закону України від 05.06.2003р. №899-IV «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)»право на земельну частку (пай) мають, зокрема, колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств.

Відповідно до ч.ч.1, 2ст.2 цього Законуосновним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства; сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю (п.17розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України).

Відповідно до роз`яснень, що містяться у п.24постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004р. №7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ»,член колективного сільськогосподарського підприємства(далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю,набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай); позови громадян, пов`язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів.

Отже, враховуючи, що позивачка була членом КСП «Козацьке», працювала в ньому з жовтня 1991 року, тому суд дійшов висновку, що не отримання позивачкою сертифікату на право на земельну частку (пай) не може позбавити її права на земельну частку (пай) із земель колективної власності колишнього КСП «Козацьке».

Таким чином, суд вважає, що обставини, на які посилається позивачка, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, є такими, що ґрунтуються на вимогах закону, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 81, 89, 259, 263, 265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Балтської міської ради Одеської області про визнання права на земельну частку (пай), задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) площею 4,05 умовних кадастрових гектарів по КСП «Козацьке», розташового на території с. Козацьке Балтського району Одеської області.

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення суду складено 20.01.2021 року.

СУДДЯ

Джерело: ЄДРСР 94271546
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку