open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

19.01.2021

Справа №642/213/21

Провадження № 2/642/630/21

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

19 січня 2021 року суддя Ленінського районного суду міста Харкова Бородіна О.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 , про відновлення становища, яке існувало до порушення законних меж земельних ділянок, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вказаною позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 , про відновлення становища, яке існувало до порушення законних меж земельних ділянок, поновити його становище, яке існувало станом на 13.07.2008 року, як співвласника домоволодіння, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , яке існувало до порушення меж земельних ділянок, шляхом:

-Відновлення межі земельних ділянок домоволодінь, що знаходяться за адресою АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , у відповідності до викопіювання з плану будівельного кварталу № 1856 на домоволодіння № НОМЕР_1 , посвідченого КП «Харківське міське бюро технічної інвентаризації» 12.01.2006 року.

-Зобов`язання відповідача не чинити перешкоди при встановленні огорожі між домоволодіннями, що знаходяться за адресою АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 згідно меж, встановлених викопіюванням з плану будівельного кварталу № 1856 на домоволодіння № НОМЕР_1 , посвідченого КП «Харківське міське бюро технічної інвентаризації» 12.01.2006 року.

Таким чином, позивач звернувся до суду з позовом, предметом якого є поновлення межі у порядку п.3ст.107 Земельного кодексу України.

Позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Положеннямист.12 ЗК Українивизначені повноваження сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів у галузі земельних відносин. Так, до їх повноважень, зокрема, входить вирішення земельних спорів та інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Згідност.106 ч.2 ЗК України, види межових знаків і порядок відновлення меж визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин.

Статтею158ч. 3,4,5 ЗК Українивизначено, що органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.Центральний органвиконавчої влади,що реалізуєдержавну політику у сфері земельних відносин, вирішує земельні спори щодо меж земельних ділянок за межами населених пунктів, розташування обмеженьу використанні земель та земельних сервітутів. У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, спір вирішується судом. При цьому, порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, встановлений положеннямист.159 ЗК України.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що чинним законодавством України, зокрема ст.ст.12,106,158,159 ЗК України, визначений досудовий порядок вирішення земельних спорів в частині поновлення меж земельних ділянок. Даних про те що позивач дотримався встановленого порядку вирішення вищевказаного земельного спору, позивачем не надано, а судом не встановлено.

Відповідно до ч. 3ст. 158 Земельного кодексу України, земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельної ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах, вирішують органи місцевого самоврядування.

Згідно з п. 6 ч. 3 ст.175ЦПК України позовна заява повинна містити відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору.

Так, позивачем не додано до позовної заяви рішення органу місцевого самоврядування з розгляду спору щодо меж земельних ділянок.

Крім того, позивач не надав суду доказів на підтвердження заявлених позовних вимог і зокрема документів, що підтверджують законне користування земельною ділянкою (Державний акт, договір, рішення, тощо).

У своїй практиці Європейський суд неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у п.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави-учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду.

Європейський суд з прав людини вказує, що право на доступ до суду має бути ефективним. Реалізуючи п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Відповідно до ч. 1, 2ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Враховуючи викладене вище, вимоги діючого законодавства, суддя приходить до висновку, що позовна заява повинна бути залишена без руху із наданням строку на усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали судді.

Керуючись ст.ст.175-177,185 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 , про відновлення становища, яке існувало до порушення законних меж земельних ділянок - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків на протязі десяти днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити, що в разі невиконання вимог, зазначених в ухвалі, позовна заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяО.В. Бородіна

Джерело: ЄДРСР 94268019
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку