open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 953/20297/19

н/п 2/953/178/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" січня 2021 р. Київський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Губської Я.В.

при секретарі Савицької М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 ) за участю третіх осіб: П`ята Харківська міська державна нотаріальна контора(61146, м. Харків, вул. Валентинівська, буд. 27-Г), приватний нотаріус ХМНО Мороз Г.П. про визнання заповіту недійсним

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Київського районного суду м. Харкова з 18.10.2019 року перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 за участю третіх осіб: П`ята Харківська міська державна нотаріальна контора, приватний нотаріус ХМНО Мороз Г.П. про визнання заповіту недійсним.

В підготовчомусудовому засіданні,яке булопроведено 23.12.2019року заклопотанням представникапозивача було витребуваноу приватногонотаріуса Харківськогоміського нотаріальногоокругу Мороз ГалиниІванівни належним чином посвідчені документи щодо оформлення заповіту ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 , ОСОБА_3 від 27 грудня 2018року та витребувано у П`ятої Харківської міської державної нотаріальної контори копію спадкової справи після померлого ОСОБА_4 (помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

В ухвалі суду від 23.12.2019 року було зазначено, що витребувані судом докази зобов`язати надати на адресу суду: 61168 м. Харків, вул.Валентинівська, 7-Б, протягом п*яти днів з моменту отримання даної ухвали.

08.01.2020 року П`ята Харківська міська державна нотаріальна контора отримала судову повістку та ухвалу суду від 23.12.2019 року.

В подальшому, ухвала суду повторно направлялась на адресу П`ятої Харківської міської державної нотаріальної контори 10.03.2020, отримана 01.04.2020.

Станом на момент розгляду справи 15.01.2021 року на адресу суду не надішли витребувані матеріали та не надано відповіді щодо неможливості надання копії спадкової справи після померлого ОСОБА_4 .

Вислухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. ч. 7, 8ст. 84 ЦПК Україниособи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно з ч. 1ст. 143 ЦПК Українизаходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Пунктом 3 частини 1 статті 148 ЦПК України визначено, що суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі до від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

Матеріалами справи підтверджується, що П`ята Харківська міська державна нотаріальна контора не виконала вимоги ухвали суду від 23.12.2019 року про витребування доказів (копії спадкової справи після померлого ОСОБА_4 ), не повідомила про причини неможливості їх виконання до початку судового засідання, у визначений судом строк та протягом тривалого часу.

В судовому засіданні учасники судового розгляду наполягають на отриманні витребуваних матеріалів, оскільки вважають, що відомості, які містяться в спадковій справі мають важливе значення для справи та для визначення складу осіб.

Враховуючи негативні наслідки невиконання П`ятою Харківською міською державною нотаріальною конторою вимог ухвали про витребування доказів у вигляді невиправданого затягування розгляду справи, порушення прав сторони по справі на доступ до правосуддя, суд вважає необхідним застосувати до П`ятої Харківськоїміської державноїнотаріальної контори штраф в дохід державного бюджету в розмірі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частиною 5 статті 148 цього Кодексу визначено, що ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Стягувачем за таким виконавчим документом є Державна судова адміністрація України.

Керуючись ст. ст.84,143,148 ЦПК України, суд

Постановив:

Стягнути з П`ята Харківськаміська державнанотаріальна контора(61146,м.Харків,вул.Валентинівська,буд.27-Г) (за рахунок бюджетних асигнувань) в дохід державного бюджету штраф в розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят ) гривень.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її складання

Стягувач: Державна судова адміністрація України, код ЄДРПОУ: 26255795; адреса: 01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5.

Боржник: П`ята Харківськаміська державнанотаріальна контора(61146,м.Харків,вул.Валентинівська,буд.27-Г) (код ЄДРПОУ: 02900726).

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 94267934
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку