open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_______________________________________________________________________

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" січня 2021 р.м. ХарківСправа № 922/3402/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Хотенця П.В.

при секретарі судового засідання Гаврильєву О.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРУС ТОРГ", м. Кривий Ріг до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ", м. Харків про стягнення 519685,77 грн. за участю представників сторін:

позивача - Гардушенко С.П., дов. № 12/10д від 20.10.2020 року

відповідача - не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРУС ТОРГ", м. Кривий Ріг звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ", м. Харків, в якому просить суд стягнути з відповідача 519685,77 грн. заборгованості за договором фінансової допомоги № Ф15-633 від 21 жовтня 2015 року. Також у позовній заяві міститься клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою Гсподарського суду Харківської області від 23 жовтня 2020 року відмовлено у задоволенні клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження; вказано, що справу розглядати за правилами загального позовного провадження з повідомленням сторін та призначено підготовче засіданні на 16 листопада 2020 року на 12:20 годин.

Підготовче засідання, призначене на 16 листопада 2020 року, не було проведено у зв`язку з відсутністю судді Хотенця П.В.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 30 листопада 2020 року призначено проведення підготовчого засідання у справі на 08 грудня 2020 року на 10:40 годин.

Протокольною ухвалою суду від 08 грудня 2020 року на підставі статтей 177, 181, пункту 3 частини 2 статті 183, статті 232 Господарського процесуального кодексу України відкладено підготовче засідання на 21 грудня 2020 року на 11 годин.

Протокольною ухвалою суду від 21 грудня 2020 року на підставі пункту 3 частини 2 статті 185, статті 232 Господарського процесуального кодексу України закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 13 січня 2021 року на 10 годин.

Представник позивача у судовому засіданні підтримує заявлені позовні вимоги і просить їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, на адресу суду повернулись ухвала про відкриття провадження у справі від 23 жовтня 2020 року з відміткою пошти "за закінченням терміну зберігання".

Частинами 2, 3 статті 120 Господарського процесуальногокодексу України передбачено, щосуд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Згідно пункту4 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за місцезнаходженням.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що відповідач був належним чином повідомлений судом про розгляд спору за його участю. При цьому, неотримання адресатом кореспонденції від судового органу є суб`єктивною поведінкою здійснення стороною своїх процесуальних прав, що не може вважатися поважною причиною, яка перешкоджала відповідачу подати відзив на позовну заяву у встановлений судом строк.

В той же час, відповідач не був позбавлений можливості скористатися вільним доступом до електронного реєстру судових рішень в Україні, в силу статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" та ознайомитися з ухвалою Господарського суду Харківської області та визначеними у ній датами та часом розгляду даної справи та забезпечити представництво його інтересів в судових засіданнях.

Застосовуючи згідно з частиною 1 статті 3 Господарського процесуального кодексу України, статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" при розгляді справи частину 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд зазначає, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується обов`язок добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (пункт 35 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії"(Alimentaria Sanders S.A. v. Spain") від 07 липня 1989 року).

Враховуючи, що судом було здійснено всі заходи, щодо належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, у матеріалах справи достатньо документів для правильного вирішення спору по даній справі, суд дійшов висновку про те, що неявка в судове засідання представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, вислухавши пояснення повноважного представника позивача, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

21 жовтня 2015 року між Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас", як підприємством, та Товариством з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ" (відповідачем, користувачем) був укладений договір про надання фінансової допомоги № Ф15-633.

За договором підприємство надає користувачеві фінансову допомогу, а останній зобов`язується повернути її у визначений договором термін.

Відповідно до пункту 2.1 договору розмір фінансової допомоги становить 2165910,09 грн.

Згідно пункту 3.1 договору, в редакції додаткової угоди від 30 грудня 2015 року, підприємство має перерахувати фінансову допомогу до 31 січня 2016 року. Термін користування фінансовою допомогою, згідно пункту 4.1. договору визначений до 31 грудня 2017 року.

Відповідно до пункту 5.1. договору, після закінчення терміну користування фінансової допомоги, користувач зобов`язується повернути суму фінансової допомоги на протязі 14-ти календарних днів підприємству. Таким чином, граничним строком повернення фінансової допомоги є 13 січня 2018 року.

На виконання умов договору, Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас" перерахувало відповідачу у встановлений строк всю передбачену договором суму, що підтверджується Актом звірки станом на 05 січня 2016 року, між Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ".

24 травня 2016 року між Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас" (первісним кредитором) та Товариством з обмеженою відповідальністю "АГРУС ТОРГ" (новим кредитором, позивачем) був укладений договір про відступлення права вимоги № У-24/05-16.

Згідно пункту 1.1 договору про відступлення права вимоги первісний кредитор передає новому кредитору належне йому право вимоги на отримання від Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ", як боржника, частини заборгованості у розмірі 519685,77 грн., що виникла за договором фінансової допомоги № Ф15-633 від 21 жовтня 2015 року, укладеним між Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ".

Відповідно до пункту 1.2 договору про відступлення права вимоги, право вимоги, зазначене у пункті 1.1 даного договору, переходить до нового кредитора з моменту підписання цього договору.

На виконання вимог пункту 3.1.2 договору про відступлення права вимоги Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас", як первісний кредитор, передав Товариству з обмеженою відповідальністю "АГРУС ТОРГ", як новому кредитору, всі необхідні документи, які засвідчують права, що передаються, а саме: договір про надання фінансової допомоги № Ф15-633 від 21 жовтня 2015 року (за яким Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас", як підприємство надавало Товариству з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ", як користувачу, фінансову допомогу); Акт звірки станом на 12 січня 2016 року, між Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ" (підтвердження повного виконання Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас" своїх зобов`язань за договором, а також наявності заборгованості у Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ" перед Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас"); Виписка з ПАТ КБ "Приватбанк" від 21 грудня 2015 року на суму 519685,77 грн. (доказ надання Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас" частини фінансової допомоги Товариству з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ", переданої за договором відступлення права вимоги Товариству з обмеженою відповідальністю "АГРУС ТОРГ").

Про укладення Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас" та Товариством з обмеженою відповідальністю "АГРУС ТОРГ" договору про відступлення права вимоги Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас" сповістило Товариство з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ" повідомленням про відступлення права вимоги № 24/05 від 24 травня 2016 року.

Матеріали справи свідчать про те, що на виконання умов пункту 2.2 вищевказаного договору, Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРУС ТОРГ" зі свого боку повністю розрахувалося з Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельна фірма "Авіас" за отримане право вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ" шляхом укладання між цими сторонами договору про залік зустрічних однорідних вимог від 27 травня 2016 року.

Після закінчення строку користування фінансовою допомогою Товариство з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ" грошові кошти в розмірі 519685,77 грн. Товариству з обмеженою відповідальністю "АГРУС ТОРГ" не повернуло.

Таким чином, заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ" перед позивачем за договором про надання фінансової допомоги № Ф15-633 від 21 жовтня 2015 року становить 519685,77 грн.

Згідно статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до частини 1 статті 626 Цивільного кодексу України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно статті 1046 Цивільного кодексу України, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Відповідно до частини 1 статті 1049 Цивільного кодексу України, позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Частиною 3 статті 1049 Цивільного кодексу України визначено, що позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Згідно частин 1, 2 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Договір, відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно статтей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частинами 1 і 2 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться; кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Порушенням зобов`язання, відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до статей 55 Конституції України, статей 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно статті 73 Господарського процесуального кодексу України: доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до статті 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно частини 1 статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, законними, підтвердженими матеріалами справи і такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується статтею 129 Господарського процесуального кодексу України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином на відповідача покладається судовий збір у розмірі 7795,29 грн.

На підставі викладеного та керуючись статтями 1-5, 10, 11, 12, 20, 41-46, 73-80, 86, 123, 129, 183, 194, 195, 196, 201, 208-210, 217, 218, 219, 220, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕУС ПРАЙМ" (61001, м. Харків, пр. Московсьий, 91, поточний рахунок НОМЕР_1 в ПАТ КБ "Приватбанк", МФО 305299, код ЄДРПОУ 39521963) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРУС ТОРГ" (5000, м. Кривий Ріг, вул. Вахтангова, буд. 6А, поточний рахунок НОМЕР_2 в АТ "Ощадбанк", МФО 305482, код ЄДРПОУ 39642358) 519685,77 грн. заборгованості та 7795,29 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення відповідно до статей 256, 257 Господарського процесуального кодексу України та з урахуванням пункту 17.5 Перехідних положень Кодексу.

Повне рішення складено "20" січня 2021 р.

СуддяП.В. Хотенець

Джерело: ЄДРСР 94259023
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку