open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 545/3182/20

Провадження № 2/545/265/21

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" січня 2021 р. Полтавський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді: - Потетій А.Г.,

за участю секретаря: - Плескач І.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві позовну заяву ОСОБА_1 до Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм», про стягнення невиплаченої заробітної плати, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду із позовом до відповідача про стягнення нарахованої, невиплаченої заробітної плати та проведення кінцевого розрахунку посилаючись на те, що 14.02.2020 вона була за угодою сторін звільнена з посади підсобного працівника Центральної районної аптеки №22 Філії Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм», що підтверджується відповідним записом № 34 у трудовій книжці НОМЕР_1 .

Статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Відповідно до ст. 47 КЗпП України, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені ст. 116 КЗпП України.

Згідно ст. 116 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.

В порушення вимог ст. 116 КЗпП України розрахунок з позивачкою не було проведено в день звільнення. Розмір заборгованості по заробітній платі станом на 14.02.2020 року становив 8084,44 грн., що підтверджується довідкою виданою Центральною районною аптекою № 22 - філією Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм».

Згідно з Інформацією зазначеною у відомостях з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків від 12.08.2020 № 770/Г/16-31-56-73-63, заборгованість по заробітній платі у сумі 8084,44 грн, виникла у період з 3 кварталу 2019 року по 1 квартал 2020 року та не була погашена на дату звільнення позивача з роботи 14.02.2020 року.

Позивач неодноразово зверталася до Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм» з вимогою виплатити наявну заборгованість, проте до цього часу жодних виплат не відбулося, у зв`язку з чим вона змушена звертатися за судовим захистом своїх прав.

Позивач в судове засідання не з`явилась, надавши до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, прохала позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, відзиву на позов не подав, клопотання про відкладення розгляду справи до суду не надходило. Про причину неявки відповідач суд не повідомив.

Позивач у своїй заяві не заперечує проти ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів у зв`язку з чим суд на підставі ст. 280 ЦПК України, вважає за можливе вирішити справу у його відсутність за наявними у справі доказами, ухваливши заочне рішення.

Тому, суд вважає за можливе розгляд даної справи по суті у відсутності відповідача по наявним матеріалам справи в заочному порядку відповідно до ст. ст. 223, 280 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 з 01.06.2016 року по 14.02.2020 року працювала на різних посадах у Центральній районній аптеці №22 - філії Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм».

14.02.2020 позивачка була звільнена за угодою сторін з посади підсобного робітника Центральної районної аптеки №22 Філії Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм», що підтверджується відповідним записом № 34 у трудовій книжці НОМЕР_1 .

Розрахунок з позивачем не було проведено в день звільнення. Розмір заборгованості по заробітній платі станом на 14.02.2020 року становив 8084,44 грн., що підтверджується довідкою виданою Центральною районною аптекою № 22 - філією Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм».

Згідно з Інформацією зазначеною у відомостях з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків від 12.08.2020 № 770/Г/16-31-56-73-63, заборгованість по заробітній платі у сумі 8084,44 грн., виникла у період з 3 кварталу 2019 року по 1 квартал 2020 року та не була погашена на дату звільнення позивачки з роботи 14.02.2020 року.

Відповідно до статті 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені ст. 116 КЗпП України.

Статтею 116 КЗпП України встановлено строки розрахунку при звільнені, зокрема при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Повний розрахунок означає виплату працівникові:

- заробітної плати, що йому належить (ураховуючи день звільнення, оскільки він є останнім робочим днем);

- грошової компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки, якщо працівник має на неї право;

Виплата всіх сум від підприємства, установи, організації, що належать працівникові під час звільнення, провадиться в день його звільнення.

Статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оплату праці», ст. 94 КЗпП України, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Статтею 115 КЗпП України встановлено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно до ч.2 ст. 233 КЗпП України працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду. У разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Таким чином, на дату звільнення 14.02.2020 року ПОКП «Полтавафарм» зобов`язане було в силу вимог ст. ст. 47, 116 КЗпП України виплатити заробітну плату ОСОБА_1 в сумі 8084,44 грн.

Згідно ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до приписів ст. 141 ЦПК України судовий збір підлягає стягненню з відповідача.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 10-13, 17, 76-83, 89, 137, 141, 258, 259, 263-265, 354 ЦПК України, ст. ст. 47, 116, 117, 233, 238 КЗпП України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Стягнути з Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм» (код ЄДРПОУ: 32986923, юридична адреса: вул. Горбанівська, 2, с. Розсошенці Полтавського району Полтавської області) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ) невиплачену заробітну плату в сумі 8084,44 грн. (вісім тисяч вісімдесят чотири гривні 44 коп.)

Допустити негайне виконання рішення суду про виплату заборгованості по заробітній платі ОСОБА_1 в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм» (код ЄДРПОУ: 32986923, адреса: 38751, с. Розсошенці Полтавського району Полтавської області, вул. Горбанівська, 2) на користь держави судовий збір у розмірі - 2102,00 грн. (дві тисячі сто дві гривні).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Полтавський районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з моменту проголошення, а учасниками, що не були присутні при його проголошенні у той же строк з моменту отримання копії рішення.

Суддя А.Г. Потетій

Джерело: ЄДРСР 94241989
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку