open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 535/824/20

Провадження № 2/535/29/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2021 року Котелевський районний суд Полтавської області в складі:головуючого судді -Цвітайла П.В.,з секретаремсудового засідання -Колісник Л.В., з участю позивача ОСОБА_1 та представника позивача ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в смт Котельва в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області, про встановлення факту родинних відносин та визнання в порядку спадкування права власності на земельну ділянку, третя особа яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Котелевська державна нотаріальна контора;-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 , Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області, в якому просить: встановити факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є дочкою ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ; визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 2,7952 га, яка надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , але не оформила своїх спадкових прав.

Ухвалою судді Котелевського районного суду Полтавської області від 23 вересня 2020 року справу прийнято до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Кадесніков В.М., який діє на підставі довіреності від 15.05.2020 року (а.с 57) у судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю, посилаючись на обставини викладені у позовній заяві, просить задовольнити позов з підстав викладених в позові та доданих до нього письмових доказів.

Відповідач Милорадівська сільська рада Котелевського району Полтавської області у судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися в установленому законом порядку, але надала до суду відзив на позов в порядку ст. 178 ЦПК України,в якому просятьсуд провести судовезасідання безучасті їхнього представниказазначивши,що позовнівимоги ОСОБА_1 визнають в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся в установленому законом порядку, але надав до суду письмову заяву в якій проситьсуд провести судовезасідання безйого участі, проти задоволення позовнихвимог ОСОБА_1 не заперечує.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Котелевської державної нотаріальної контори Полтавської області у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку. В.о. завідувача Котелевської державної нотаріальної контори Полтавської області Рой Т.В. надала суду письмову заяву від 30.09.2020 року (а.с. 46) в якій просить справу розглянути без її участі, проти задоволення позовних вимог заперечень не надала.

Суд, , системно дослідивши матеріали даної цивільної справи, вивчивши правові норми, які регулюють дані правовідносини, заслухавши пояснення представника позивача, допитавши свідків, приходить до переконання, що позовну заяву слід задовольнити повністю з наступних підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 є сином ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 виданим Милорадівським сільським бюро ЗАГС Котелевського району Полтавської області від 13.10.1966 року (а.с.12).

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується світлокопією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданим Милорадівською сільською радою Котелевського району Полтавської області 08.03. 206 року (а.с.14).

За життя ОСОБА_4 склала заповіт від 20.10.2005 року, посвідчений секретарем Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області у якому заповіла ОСОБА_1 все належне їй майно, де б воно не було та з чого б воно не складалось і взагалі все те що належатиме їй не день смерті і на що вона за законом матиме право (а.с. 13).

Відповідно до довідки виданої виконавчим комітетом Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області № 482 від 02.09.2020 року ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована та проживала за адресою с. Милорадово Котелевського району Полтавської області. При цьому, на час відкриття спадщини з нею проживав син ОСОБА_3 (а.с. 15).

В теперішній час позивач бажає оформити спадкове майно, яке складається із земельної ділянки площею 2,7952 га, яка надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_6 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , але не оформила своїх спадкових прав. Однак, державним нотаріусом Котелевської державної нотаріальної контори позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на зазначене майно.

Як вбачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії виданої в.о. завідувача Котелевської державної нотаріальної контори Полтавської області Рой Т.В. від 29.05.2020 року, спадкоємцем не надано свідоцтво про смерть ОСОБА_7 , не надано документів що підтверджують факт родинних відносин ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , не надано витягу з ДЗК на земельну ділянку. Крім цього, на даний час змінена площа земельної ділянки з 3, 80 га на 2,7952 га. (а.с. 19).

Відповідно до п. 5 ч. 2ст. 293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Позивач позбавлений можливості підтвердити в позасудовому порядку факт родинних відносин між ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , оскільки втрачено свідоцтво про народження ОСОБА_4 , а запис акту про її народження по смт Котельва та Котелевському району відсутній, що підтверджується листом Котелевського РВ ДРАЦС Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Суми) від 18.02.2020 року (а.с. 21). Крім того, відповідно до повідомлення Державного архіву Черкаської області від 13.03.2020 року запис акту про народження ОСОБА_4 по с. Богодухівка Чорнобаївського району Черкаської області за 1940 рік не виявлено (а.с. 24).

Факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є дочкою ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 підтверджується наступними письмовими доказами: довідкою виданою виконавчим комітетом Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області № 293 від 12.05.2020 року відповідно до якої ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , була зареєстрована та проживала за адресою АДРЕСА_1 . При цьому, на час відкриття спадщини з нею проживали: дочка ОСОБА_4 та онук ОСОБА_1 (а.с. 18); витягом з погосподарської книги Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області особовий рахунок № НОМЕР_3 ; фотографіями з сімейного архіву ОСОБА_6 де чітко зображені в сімейних фото мати ОСОБА_7 , донька ОСОБА_4 , онук ОСОБА_1 .

Факт родинних відносин між ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , у судовому засіданні підтвердили свідки ОСОБА_1 , який пояснив, що ОСОБА_4 була його матір`ю, а ОСОБА_7 була його рідною бабусею, та відповідно матір`ю ОСОБА_4 . Свідок ОСОБА_8 пояснила також, що вона була сусідкою ОСОБА_4 , яка проживала зі своєю матір`ю ОСОБА_7 і вони підтримували сімейні стосунки як мати й донька.

Під час судового розгляду не встановлено підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених свідками. Дані про їх заінтересованість в результаті розгляду справи відсутні, їх показання об`єктивно підтверджуються і не суперечать іншим зібраним у справі доказам.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд вправі встановити факт родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно п. 7 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 р. "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вбачається, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Вказаний факт встановлюється для подальшого вирішення питання про оформлення спадщини, і в повній мірі відповідає правомірному очікуванню позивача набуття права власності в порядку спадкування за заповітом після смерті спадкодавця рідної матері, що узгоджується і з вимогами Європейської конвенції з прав людини, зокрема із статтею 1 (захист права власності) Додаткового протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Вирішуючи дану вимоги про встановлення факту, суд враховує всі обставини і оцінює всі отримані докази з точки зору справедливості, добросовісності закріплених в ст.3ч.1п.п.5,6 Цивільногокодексу України та неприпустимості позбавлення особи права на судовий захист, відповідно до вимог ст. 293 ЦПК України шляхом підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Після смерті ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується актовим записом про смерть №29 наданим Котелевським РВ ДРАЦС Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Суми), спадщину прийняла її дочка ОСОБА_4 , на підставі ст. 549 ЦК України (в ред. 1963 року), шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном, що підтверджується довідкою виданою виконавчим комітетом Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області № 293 від 12.05.2020 року (а.с. 18). Однак право власності на спадкове майно в установленому законом порядку ОСОБА_4 не оформила.

До складу спадкового майна яке залишилося після смерті ОСОБА_7 входить також земельна ділянка площею 2,7952 га, яка надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області, яка належала їй на підставі державного акта на право приватної васності на землю серії ІV-ПЛ №026875 виданий Милорадівською сільською радою Котелевського району Полтавської області, зареєстрованого у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №67 (а.с 17).

Щодо зміни площі земельної ділянки, судом встановлено:

У 2012 році ДП «Полтавський науково-дослідний та проектним інститутом» розроблено «Технічну документацію по коригуванню масивів № 16, 17, 18, 23, 24, 25, 26, 29 проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) в адміністративних межах Милорадівської сільської ради». Згадана документація затверджена розпорядженням голови районної державної адміністрації від 21.11.2012 року № 482 (а.с.26 ).

Відповідно до списку громадян яким затверджується технічна документакція по корегуванню масивів № 16, 17, 18, 23, 24, 25, 26, 29 проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) в адміністративних межах Милорадівської сільської ради» під № № 678 зазначено: затвердити ОСОБА_7 технічну документацію на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,7952 га. (а.с. 28). Тобто площа земельної ділянки була змінена з 3, 80 га. на 2, 7952 га.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з п. г ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Ч.1 ст. 1225 ЦК України встановлено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч. 3 ст. 1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємців права на спадщину.

Згідно з ч. 2 ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності

Не заперечення відповідачів щодо задоволення позову, тобто фактичне визнання відповідачами пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Задовольняючи позовну заяву ОСОБА_1 до Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області про встановлення юридичного факту та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом, суд виходить із засад справедливості, добросовісності, виваженості, розумності відповідно до вимог ст. 3 ч. 1 п. п. 5, 6 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 13, 81, 141, 198, 206, 265, 273, 293, 315, 354-355 ЦПК України, ст. ст. 3, 328, 392, 1216-1222, 1223, 1225, 1268, 1296 ЦК України, суд;-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області, про встановлення факту родинних відносин та визнання в порядку спадкування права власності на земельну ділянку, третя особа яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Котелевська державна нотаріальна контора, задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є дочкою ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (РНОКПП НОМЕР_4 ) право власності на земельну ділянку площею 2,7952 га, яка надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Милорадівської сільської ради Котелевського району Полтавської області у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , але не оформила своїх спадкових прав.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Котелевський районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його складання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до п.п.15.5 п.15 РозділуХІІІПерехідних положень ЦПК Українидо початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя

В повному обсязі рішення складено 19 січня 2021 року________________________

Джерело: ЄДРСР 94228784
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку