open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 283/2360/20

провадження №2/283/137/2021

У Х В А Л А

19 січня 2021 року Малинський районний суд Житомирської області в складі: під головуванням судді Ярмоленка В.В., за участю секретаря судового засідання Пух Н.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали цивільної справи за позовом акціонерного товариства «Банк Кредит Дніпро»

до ОСОБА_1

простягнення заборгованості за кредитним договором,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Малинського районного суду Житомирської області перебуває вказана цивільна справа №283/2360/20 (провадження №2/283/137/2021).

Ухвалою суду від 20.11.2020 року прийнято позовну заяву акціонерного товариства «Банк Кредит Дніпро» до ОСОБА_1 простягнення заборгованості за кредитним договором до розгляду та відкрито провадження у справі в спрощеному позовному провадженні з викликом сторін.

05.01.2021 року від представника ТОВ «ФК «ЄАПБ» Теплюк Л.В. на адресу суду надійшла заява про заміну позивача, підставою якої є те, що 26.11.2020 року між АТ «Банк Кредит Дніпро» та ТОВ «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» було укладено Договір факторингу №447/16, відповідно до умов якого АТ «Банк Кредит Дніпро» відступив ТОВ «ФК «ЄАПБ» належні Банку, а ТОВ «ФК «ЄАПБ» набув грошові вимоги до боржників за кредитними договорами, включаючи право вимагати від боржників належного виконання всіх грошових та інших зобов`язань за кредитними договорами, в тому числі і за договором, укладеним з ОСОБА_1 . Право вимоги отримано на підставі Протоколу електронних торгів, сформованого за результатами відкритих торгів (аукціону), переможцем яких став ТОВ «ФК «ЄАПБ».

Таким чином представник ТОВ «ФК «ЄАПБ» просив замінити первісного позивача АТ «Банк Кредит Дніпро» у справі №283/2360/20 на його правонаступника ТОВ «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» (код ЄДРПОУ 35625014, юридична адреса: м. Київ, вул.Симона Петлюри,30).

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступне.

Судом встановлено, що 26.11.2020 року між АТ «Банк Кредит Дніпро» (клієнт) та ТОВ «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» (фактор) було укладено Договір факторингу №447/16, за яким фактор передав грошові кошти в розпорядження клієнта за плату, а клієнт відступив факторові права грошової вимоги до боржників за кредитними договорами. Внаслідок передачі права вимоги фактор заміняє клієнта у кредитних договорах та набуває прав грошових вимог клієнта за цими кредитними договорами, включаючи право вимагати від боржників належного виконання всіх грошових та інших зобов`язань боржників за кредитними договорами.

До договору факторингу №447/16 від 26.11.2020 року додається Протокол електронного аукціону та Акт приймання-передачі прав вимог за Договором факторингу.

Згідно Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №624024 Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» є юридичною особою з кодом ЄДРПОУ 35625014, юридична адреса: вул. Симона Петлюри,30, м.Київ, 01032.

Відповідно до ч.1ст.512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

При цьому, в розумінні ч.1ст.514 ЦК Українив результаті укладання договору відступлення права вимоги новий кредитор одержує всі права першого кредитора у зобов`язанні, що існували на момент переходу цих прав.

Відповідно до ч. 1 ст.42, ст.48 ЦПК України, сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть фізичні і юридичні особи, а також держава.

Відповідно дост.55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництвоце заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки право попередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Згідно з вимогами чинного законодавства України, заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можлива на будь-якій стадії процесуяк до, так і після ухвалення судового рішення.

Враховуючи, що на момент розгляду справи укладений договір факторингу від 26.11.2020 року є дійсним та в судовому порядку не оспорювався, а в розумінні ст.ст.55 ЦПК України,ст.517 ЦК Україниє належним та допустимим доказом, що засвідчує права вимоги, які передаються новому кредиторові, тому суд приходить до висновку про наявність достатньої правової підстави для заміни сторони позивача АТ «Банк Кредит Дніпро» його правонаступникомТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» в рамках спірних кредитних правовідносин з ОСОБА_1 , у зв`язку з чим клопотання представника правонаступника стягувача Теплюк Л.В. підлягає задоволенню.

Суд окремо акцентує увагу ТОВ ФК «Європейська агенція з повернення боргів», що в силу ч.2ст.55 ЦПК Україниусі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для первісного позивача АТ «Банк Кредит Дніпро».

Керуючись ст. ст. 42,48,55,258,260 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника ТОВ «ФК «ЄАПБ» Теплюк Людмили Володимирівни про заміну первісного позивача у цивільній справі №283/2360/20 його правонаступником задовольнити.

Замінити у цивільній справі №283/2360/20 (провадження №2/283/137/2021) за позовом акціонерного товариства «Банк Кредит Дніпро» до ОСОБА_1 простягнення заборгованості за кредитним договором, первісного позивача АТ «Банк Кредит Дніпро» його правонаступником Товариствомз обмеженоювідповідальністю «Фінансовакомпанія «Європейськаагенція зповернення боргів» (код ЄДРПОУ 35625014, юридична адреса: вул. Симона Петлюри,30, м. Київ, 01032).

Копію ухвали надіслати учасникам справидля відома.

Ухвала набирає законної сили через 15 днів з дня її підписання, але може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Малинський районний суд Житомирської області.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження, або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 94227837
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку