open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 206/4743/20

Провадження 2/206/109/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2021 року Самарський районний суд міста Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Кушнірчука Р.О.,

при секретареві Ільїній І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпро в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,

за участю:

представника позивача адвоката Дрозда Р.Ю.,

ВСТАНОВИВ:

20 жовтня 2020 року представник позивача звернувся до суду з вказаним позовом, який обґрунтував тим, що між ФОП ОСОБА_1 та ОСОБА_2 28 травня 2020 року укладено договір підряду № б/н. Відповідно до вказаного замовлення, сторони погодили виготовлення пам`ятника на загальну суму 6000 гривень. На виконання умов договору відповідачем сплачено 500 гривень та 2500 гривень 28 травня 2020 року; 3000 гривень 29 липня 2020 року. 10 серпня 2020 року відповідачем було прийнято за актом прийому-передачі робіт за договором підряду № б/н від 28 травня 2020 року. 10 серпня 2020 року прибувши на місце встановлення пам`ятника через необхідність проведення додаткових робіт позивач запропонував відповідачу здійснити додаткові роботи, зважаючи на непідготовленість земельної ділянки до встановлення пам`ятника. 10 серпня 2020 року відповідач вирішив збільшити об`єм робіт та між відповідачем та позивачем було укладено додаткову угоду до договору № б/н від 28 травня 2020 року. Згідно із додатковою угодою відповідач замовила та дала згоду на оплату додаткових робіт не включених до первинного кошторису (замовлення), а саме: транспортні витрати 1600 гривень; перенесення матеріалів з місця вигрузки до місця установки 500 гривень; прибирання території ділянки 500 гривень; планування землі 500 гривень, всього на загальну суму 3100 гривень. 10 серпня 2020 року відповідачем було прийнято за актом прийому-передачі робіт за додатковою угодою до договору № б/н від 28 травня 2020 року. Згідно з п. 4.4.1 Договору замовник за цим договором зобов`язаний, серед іншого, своєчасно оплачувати роботи підрядника, компенсувати витрати понесені підрядником у випадках, передбачених договором, виконати приписи підрядника.

Проте, всупереч вказаному пункту договору свій обов`язок зі сплати додаткових робіт в сумі 3100 гривень за транспортні витрати, перенесення матеріалів з місця вигрузки до місця установки, прибирання території, планування землі, відповідач не виконала.

Крім того, представник позивача здійснив обґрунтування вимоги щодо стягнення з відповідача пені та штрафу:

-згідно з п. 11.2 Договору за неналежне виконання сторонами зобов`язань за цим договором, сторона, яка допустила неналежне виконання виплачує іншій стороні пеню в розмірі подвійної обілкової ставки НБУ від суми порушеного зобов`язання, що в розрізі даних правовідносин, та з урахуванням кількості днів прострочення, складає 69,11 гривень;

-згідно з п.11.3 Договору у разі невиконання грошового зобов`язання за цим договором однією із сторін більш ніж 30 календарних днів вона зобов`язана, крім пені передбаченої в даному пункті також сплатити штраф у розмірі 50% неналежним чином виконаного зобов`язання, що в розрізі викладених обставин складає 1550 гривень.

Зважаючи на викладене, представник позивача просить суд стягнути на користь ФОП ОСОБА_1 з ОСОБА_2 заборгованість в сумі 4719,11 гривень, з яким сума основного боргу 3100 гривень, пеня 69,11 гривень, штраф 1 550 гривень.

В судовому засіданні представник позивача підтвердив обставини викладені у позовній заяві, просив задовольнити останню з наведених в ній підстав.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, про поважні причини неявки до суду не повідомила. 15 грудня 2020 року зверталась із заявою з проханням відкласти розгляд справи у зв`язку з хворобою.

Заслухавши представника позивача, дослідивши долучені до матеріалів справи письмові докази, враховуючи фактичні обставини справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Так,судом встановлено,що 28травня 2020року ОСОБА_2 звернулась до ФОП ОСОБА_1 з метою замовлення виготовлення пам`ятника, що підтверджується відповідною копією замовлення та кошторисом від 28 травня 2020 року підписаними ОСОБА_2 (а. с. 12).

Між ФОП ОСОБА_1 в якості підрядника та ОСОБА_2 в якості замовника складено договір № б/н від 28 травня 2020 року, в якому зокрема погоджено істотні умови виконання робіт (а. с. 9-11).

В день складання договору, а саме 28 травня 2020 року, між сторонами також було погоджено кошторис, що підтверджується долученою до матеріалів справи копією останнього від 28 травня 2020 року, підписаного заявником (а. с. 16).

Згідно з актом виконаних робіт від 10 серпня 2020 року, підрядником виконано умови договору № б/н від 28 травня 2020 року, а замовником прийнято роботу, про що свідчить підпис замовника в акті (а. с. 14, 18).

10 серпня 2020 року між ФОП ОСОБА_1 в якості підрядника та ОСОБА_2 в якості замовника складено додаткову угоду до договору № б/н, в якому зокрема погоджено порядок сплати і розрахунок вартості послуг, що здійснюватиметься відповідно до умов Договору, а також визначено обсяг послуг та їх вартість (а. с. 17).

Згідно з актом приймання-передачі додаткових робіт за замовленням від 10 серпня 2020 року, замовник підтверджує надання належним чином послуг у вигляді транспортування та монтажу конструкції, а також приймання конструкції у володіння, про що свідчить, зокрема, підпис замовника в акті (а. с. 18).

За змістом ст. ст. 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови , визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

На підставі ч. 1 ст. 633 ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 837 ЦК України договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Умова про предмет договору підряду є істотною. Предметом договору підряду є індивідуалізований результат праці підрядника на який спрямована узгоджена воля сторін.

Умова щодо предмета договору підряду уточнюється ціною підрядних робіт. Ціна договору підряду - це грошова сума, належна підрядникові за виконане замовлення. За статтею 843 ЦК України у договорі підряду визначається або конкретна ціна роботи, або способи її визначення. Отже, ціна може бути визначена в тексті договору підряду безпосередньо, або у договорі підряду може зазначатися спосіб визначення ціни. Крім того, ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі, який містить постатейний перелік затрат на виконання робіт, є додатком до договору та його невід`ємною частиною.

Закріплене у ЦК України визначення договору підряду дає підстави для висновку про те, що це консенсуальний, двосторонній та оплатний договір. Причому консенсуальність договору підряду означає, що він визнається укладеним у момент одержання особою, що направила оферту, акцепту.

Відповідно до ст. 846 ЦК України строки виконання роботи або її окремих етапів установлюються в договорі підряду. Якщо в договорі підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов`язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов`язання, характеру та обсягів роботи та звичаїв ділового обороту.

При цьому в оферті та в акцепті щодо виконання будівельних підрядних робіт повинна бути чітко виражена воля осіб щодо істотних умов договору.

За вимогами ч. 1 ст. 853 ЦК України замовник зобов`язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право в подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Відповідно до правового висновку, викладеного у постанові Верховного Суду України від 02 жовтня 2012 року у справі № 23/236, обов`язок прийняти виконані роботи, а у випадку виявлення недоліків робіт негайно про них заявити (у тому числі шляхом мотивованої відмови від підписання акта виконаних робіт) закон покладає саме на замовника.

Таким чином, в матеріалах справи міститься достатній обсяг доказів, надаючи якісну оцінку яким суд беззаперечно доходе висновку щодо їх належності, допустимості, достовірності, а у своєму взаємозв`язку достатності, щоб стверджувати про те, що у правовідносинах, які виникли між ФОП ОСОБА_1 , в якості підрядника, та ОСОБА_2 , в якості замовника, підрядник в особі ФОП ОСОБА_1 у відповідності до вимог цивільного законодавства виконав взяте на себе зобов`язання щодо виконання певної роботи, зокрема виготовлення, транспортування та монтаж конструкції пам`ятника, в той час, як замовник в особі ОСОБА_2 виконав лише частину взятих на себе зобов`язань щодо прийняття та сплати виконаної роботи виключно за виготовлення конструкції пам`ятника, в той час, як послуги підрядника щодо транспортування та монтажу конструкції пам`ятника залишились станом на сьогоднішній день несплаченими.

Судом встановлено, що зобов`язання зі сплати грошових коштів за укладеною між ФОП ОСОБА_1 в якості підрядника та ОСОБА_2 в якості замовника додатковою угодою до договору № б/н виникли ще 10 серпня 2020 року, а тому, в силу п. 11.2 договору на виконання робіт № б/н від 28 травня 2020 року, за неналежне виконання стороною зобов`язань за цим договором, сторона, яка допустила неналежне виконання виплачує іншій стороні пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми порушеного зобов`язання, тобто 69,11 гривень.

Крім того, зважаючи на те, що таке зобов`язання замовника зі сплати грошових коштів перед підрядником виникло ще 10 серпня 2020 року, а тому, в силу п. 11.3 договору на виконання робіт № б/н від 28 травня 2020 року, вже 09 вересня 2020 року на замовника покладено зобов`язання, крім пені, також сплатити штраф в розмірі 50% неналежним чином виконаного зобов`язання, тобто 1550 гривень.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку щодо обґрунтованості позовних вимог та необхідності їх задоволення в повному обсязі, вирішивши при цьому питання судових витрат у відповідності до ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 2, 5, 10, 141, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) на користь фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) заборгованість у сумі 4719,11 гривень, яка складається з основного боргу 3100 гривень, пені 69, 11 гривень, штрафу 1550 гривень, а також сплачений судовий збір у розмірі 840,80 гривень.

Повний текст рішення складено 19 січня 2021 року.

Апеляційна скарга на рішення суду відповідно до пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України подається до Дніпровського апеляційного суду через Самарський районний суд м. Дніпропетровська протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя: Р.О. Кушнірчук

Джерело: ЄДРСР 94227623
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку