open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

Іменем України

19 січня 2021 року м. Чернігівсправа № 927/1156/20 Господарський суд Чернігівської області у складі:

судді Ноувен М.П.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання) справу № 927/1156/20

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська сервісна інжинірингова компанія»,

пл. Солом`янська, 2, оф. 609, м. Київ, 03035;

до відповідача: Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області,

вул. Українська, 69, с. Озеряни, Варвинський район, Чернігівська обл., 17612;

про стягнення 95 000,00 грн;

без повідомлення (виклику) сторін;

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Українська сервісна інжинірингова компанія» звернулося до Господарського суду Чернігівської області з позовом до Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області про стягнення заборгованості в розмірі 95 000,00 грн.

Дії суду щодо розгляду справи.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 07.12.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання), встановлено сторонам строки для подання відзиву на позов, відповіді на відзив.

Сторони належним чином були повідомлені про розгляд справи в суді, що підтверджується повідомленнями про вручення рекомендованої кореспонденції № 1400049401835 (позивач), № 1400049401827 (відповідач).

Позиції учасників справи.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем умов договору про надання послуг № 47 від 06.03.2020.

За загальними принципами здійснення судочинства, що також відображені у ст. 13, 14 Господарського процесуального кодексу України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах диспозитивності та змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідач своїм правом на подання відзиву у визначений судом у відповідності до господарського процесуального закону строк не скористався, за таких обставин, рішення приймається за наявними матеріалами справи, на підставі ч.2 ст.178 ГПК України.

Будь-яких інших заяв, клопотань або заперечень від сторін не надходило.

Перелік обставин, які є предметом доказування. Перелік доказів.

Враховуючи предмет і підстави позову, до обставин, які є предметом доказування у справі належать: наявність правових підстав для виникнення грошових зобов`язань у Відповідача перед Позивачем по суті спору, наявність факту прострочення зобов`язань Відповідачем, доведеність суми боргу.

Позивачем на підтвердження своїх вимог надано копії:

- договору № 47 від 06.03.2020,

- акта здачі- приймання виконаних робіт КБ-2в,

- довідки про вартість робіт КБ-3,

- вимоги про сплату заборгованості.

Обставини справи встановлені судом. Оцінка аргументів та нормативно правове обґрунтування.

06.03.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Українська сервісна інжинірингова компанія» (далі - Виконавець) та Озерянською сільською радою Варвинського району Чернігівської області (далі - Замовник) укладено договір про надання послуг № 47 (далі - Договір).

Відповідно до умов Договору:

п. 1.1. Замовник доручає, а Виконавець зобов`язується надати такі послуги: послуги з гідродинамічного очищення свердловини за адресою: Чернігівська обл., Варвинський р-н, с. Озеряни, вул. Набережна, 1.

п. 1.2. Замовник зобов`язується своєчасно прийняти та оплатити послуги, які визначені у п. 1.1. цього Договору.

п.1.3. надані послуги за цим Договором передаються Виконавцем Замовнику на підставі акта здачі-прийняття наданих послуг, який підписується обома Сторонами. У цьому Договорі під актом Сторони розуміють акти, складені за типовою формою КБ-2в та довідки, складені за типовою формою КБ-3.

п.1.4. Вартість послуг визначається відповідно до договірної ціни, що є невід`ємною частиною цього Договору. Договірна ціна розраховується у відповідності до ДСТУ БД.1.1-1:2013 «правила визначення вартості будівництва» з використанням державних та відомчих ресурсних елементних кошторисних норм.

п. 2.1. загальна сума договору складає 95 000 грн, без ПДВ.

п. 3.1. за надані послуги згідно з п.1.1. цього Договору Замовник сплачує Виконавцю суму, яка буде визначена актом (актами) здачі-прийняття наданих послуг.

п.3.2.оплата здійснюється протягом 10 календарних днів після підписання Замовником та Виконавцем актів здачі-прийняття наданих послуг у безготівковій формі шляхом перерахування Замовником грошових коштів на поточний рахунок Виконавця.

п.3.3. Сторони погодились, що кінцевий термін оплати Замовником наданих і прийнятих послуг з урахуванням п. 3.2. здійснюється не пізніше 20 квітня 2020 року.

п.5.1. прийом наданих Виконавцем послуг оформлюється актом(ми) здачі-прийняття наданих послуг та здійснюється Замовником протягом 2-х днів з моменту його повідомлення про готовність послуг до приймання. У випадку наявності недоліків або дефектів наданих послуг, Замовник зобов`язаний у цей термін вмотивовано письмово повідомити Виконавця про відмову від підпису актів.

п.12.1. Договір вступає в силу з моменту його підписання обома сторонами і діє до 31 грудня 2020 року, а в частині виконання взятих на себе зобов`язань до повного їх виконання сторонами.

12.03.2020 між сторонами складено та підписано акт приймання-здачі будівельних робіт за березень 2020 року за формою КБ-2в, відповідно до якого Виконавцем виконано послуги з гідродинамічного очищення свердловини за адресою: Чернігівська обл., Варвинський р-н, с. Озеряни, вул. Набережна, 1 на загальну суму 95 000 грн.

12.03.2020 сторонами складено та підписано довідку про вартість виконаних робіт (форми КБ-3), відповідно до якої вартість робіт склала 95 000 грн.

Акт та довідка підписана представниками та скріплено печатками сторін без заперечень та зауважень.

Замовник у встановлений Договором строк вартість робіт не оплатив.

18.06.2020 позивач листом № 15 від 18.06.2020 звернувся до відповідача з вимогою про сплату заборгованості в сумі 95 000 грн.

Відповідач отримав вимогу 23.06.2020, що підтверджується витягом з сайту ДП «Укрпошта».

Відповідач відповіді на вимогу не надав, вартість робіт не оплатив.

Позивач звернувся до суду за захистом свого порушеного права у зв`язку з порушенням умов договору відповідачем.

Договір є підставою виникнення цивільних прав і обов`язків (статті 11, 626 ЦК України), які мають виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до договору (стаття 526 ЦК України), а одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається (стаття 525 ЦК України).

За своєю юридичною природою, укладений між сторонами договір є договором підряду.

Частиною 1 ст. 837 ЦК України встановлено, що за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Таким чином двосторонній характер договору підряду зумовлює взаємне виникнення у кожної із сторін прав та обов`язків. Тобто з укладенням такого договору підрядник бере на себе обов`язок виконати певну роботу і водночас замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

За приписами частини першої статті 853 ЦК України замовник зобов`язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Згідно із частиною 4 ст. 882 ЦК України, передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Частина 1 статті 612 ЦК України передбачає, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Матеріалами справи встановлено, що позивачем виконано послуги з гідродинамічного очищення свердловини за адресою: Чернігівська обл., Варвинський р-н, с. Озеряни, вул. Набережна, 1 на загальну суму 95 000 грн, що підтверджується актом приймання виконаних будівельних робіт від 12.03.2020.

З урахуванням умов договору строк оплати вартості робіт становить - до 23.03.2020, кінцевий строк розрахунку до 20.04.2020.

Відповідач у встановлений договором строк вартість робіт не оплатив.

Заборгованість відповідача перед позивачем за виконані роботи становить 95 000 грн.

Відповідно до ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська сервісна інжинірингова компанія» до Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області підлягають задоволенню у повному обсязі і з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 95 000 грн заборгованості по неоплаті виконаних робіт.

Розподіл судових витрат.

Згідно з п.5 ч.1 ст. 237 ГПК України при ухваленні рішення суд вирішує питання, зокрема, про розподіл між сторонами судових витрат.

Статтею 129 ГПК України передбачено, що судовий збір покладається: у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За таких обставин, з відповідача підлягає стягненню на користь позивача судовий збір в сумі 2 102 грн.

Керуючись ст.129,130, 236-239, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська сервісна інжинірингова компанія», код 40403575 до Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області, код 04415028 про стягнення 95 000 грн заборгованості задовольнити повністю.

2.Стягнути з Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області, вул. Українська, 69, с. Озеряни, Варвинський р-н, Чернігівська обл., 17612, код 04415028 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська сервісна інжинірингова компанія», пл. Солом`янська, 2, оф.609, м. Київ, 03035, код 40403575, 95 000 грн заборгованості, 2 102 грн судового збору.

3.Наказ видати після набрання рішенням суду законної сили.

Рішення набирає законної сили у строки, встановлені ст.241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя М.П. Ноувен

Джерело: ЄДРСР 94226972
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку