open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

19.01.2021 Справа № 920/1265/20 м. Суми

Господарський суд Сумської області у складі судді Яковенка В.В., за участю секретаря судового засідання Данілової Т.А., розглянувши матеріали справи № 920/1265/20

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю «Євро-Реконструкція» (02094, м. Київ, вул. Гната Хоткевича, 20, код ЄДРПОУ 37739041)

до відповідача: фізичної особи-підприємця Гученко Тетяни Василівни ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 )

про стягнення 99210,50 грн.,

представники учасників справи:

позивача адвокат - Годованець Л.Ю. ( в режимі відеоконференції);

відповідача представник - Гученко В.В. (довіреність №911 від 28.09.2017)

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Сумської області надійшла позовна заява, в якій позивач просить стягнути з відповідача 99210,50 грн. штрафних санкцій, а також судові витрати в сумі 2102,00 грн..

Ухвалою господарського суду Сумської області від 21.12.2020 відкрито провадження у справі № 920/1265/20 та призначено розгляд справи по суті на 19.01.2021, 11:40.

Представник позивача в судовому засіданні в режимі відеоконференції підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення позову заперечував у повному обсязі. У відзиві №5 від 11.01.21 (вх. №347к від 12.01.2021) на позовну заяву та заяві запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження просить суд розглядати дану справу у порядку загального позовного провадження та відмовити позивачу в задоволенні позову повністю у зв`язку з нікчемністю Договору поставки №12/06-01/ЄР від 12.06.2020, укладеного сторонами, а у разі, якщо суд не погодиться з доводами відповідача щодо нікчемності згаданого Договору, то зменшити розмір штрафних санкцій, що підлягають стягненню, на 99%, керуючись статтею 233 ГК України та статтею 551 ЦК України.

Позивачем подано відповідь №22/115 від 16.01.21 (вх. №359 від 16.01.2021) на відзив, в якій просить суд не брати до уваги заперечення відповідача та задовольнити позовні вимоги у повному обсязі, проти зменшення розміру штрафних санкцій заперечує.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною 4 цієї ж статті передбачено, що умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Згідно ч. 5 ст. 12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Частиною 2 цієї ж статті встановлено, що у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Згідно ч. 3 ст. 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує:

1) ціну позову;

2) значення справи для сторін;

3) обраний позивачем спосіб захисту;

4) категорію та складність справи;

5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо;

6) кількість сторін та інших учасників справи;

7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес;

8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Судом враховано обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 250 ГПК України, якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про:

1) залишення заяви відповідача без задоволення;

2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Частиною 6 ст. 250 ГПК України передбачено, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Враховуючи те, що заява із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження подана відповідачем в установлений судом строк, приймаючи до уваги доводи, викладені в заяві відповідача, суд приходить до висновку про доцільність розгляду справи за правилами загального позовного провадження, замінивши судове засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Згідно зі ст. 177 ГПК України, завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Ухвалою суду від 29.12.2020 задоволено заяву представника ТОВ «Євро-Реконструкція» про участь у судовому засіданні у справі № 920/1265/20 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду та постановлено проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснювати за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EаsyCon».

У судовому засіданні представником позивача було заявлене усне клопотання про участь у наступному судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EаsyCon».

Згідно з ч. 1 ст. 197 ГПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ГПК України учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Згідно з ч. 4 ст. 197 ГПК України ст. 197 ГПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України.

Державна судова адміністрація України Наказом від 23.04.2020 №196 затвердила Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду.

З урахуванням викладеного, а також того, що господарський суд Сумської області має технічну можливість провести наступне судове засідання за допомогою програмного забезпечення «EasyCon» у визначені дату і час, є підстави задовольнити заявлене усне клопотання представника ТОВ «Євро-Реконструкція».

Керуючись ст. ст. 119, 177, 197, 234, 235, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи №920/1265/20 здійснювати за правилами загального позовного провадження та замінити засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

2. Признати підготовче засідання на 16.02.2021, 11:00. Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Сумської області за адресою: м. Суми, проспект Шевченка Тараса, 18/1, 1-й поверх, зал судового засідання № 3.

3. Встановити відповідачу строк для надання заперечень на відповідь позивача на відзив до 25.01.2021.

4.Усне клопотання представника ТОВ «Євро-Реконструкція» про участь в судовому засіданні у справі № 920/1265/20 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задовольнити.

5. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснити за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EаsyCon».

6. Забезпечити участь представника ТОВ «Євро-Реконструкція» в судовому засіданні у справі №920/1265/20, призначеному на 16.02.2021, 11:00 в режимі відеоконференції відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 196.

7. Роз`яснити представнику позивача що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції уповноважений представник зобов`язаний зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

8. Попередити учасників справи, що відповідно до частини четвертої статті 197 ГПК України, пункту 5 розділу І Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи.

9. Повідомити сторін про обов`язок повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання, зміну номерів телефонів і факсів, адреси електронної пошти або іншої аналогічної інформації.

10. Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://su.arbitr.gov.ua/sud5021/.

11. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення. Дана ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали підписано 19.01.2021.

СуддяВ.В. Яковенко

Джерело: ЄДРСР 94226721
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку