open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=====================================================================

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

18 січня 2021 року Справа № 915/1232/20

м. Миколаїв

Суддя Господарського суду Миколаївської області Давченко Т.М.,

розглянувши матеріали

заяви Компанії ЗОНЕЛ ОПЕРЕЙШИНЗ ЛІМІТЕД (реєстраційний номер 311153, зареєстрованої за адресою: Agiou Pavlou, 15, LEDRA HOUSE, Agios Andreas, 1105, Nicosia Cyprus)

в особі представника: адвоката Радіонова Д.В. (адреса для листування: а/с 145, м. Київ, 03150);

боржник: Публічне акціонерне товариство Миколаївський суднобудівний завод ОКЕАН(Заводська, площа, 1, м. Миколаїв, 54050);

ліквідатор: Сербін Ірина Іванівна (вул. Панаса Мирного, 7, офіс 5, м. Київ, 01011);

голова комітету кредиторів: Товариство з обмеженою відповідальністю Торговий дім Аннона (вул. Дунаєва, 34-Д, м.Миколаїв, 54017; вул. Соборна, 14, оф.314, м.Миколаїв, 54017);

комітет кредиторів:

Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія АвуарСервіс (вул. Червонопрапорна, 34, корп.4, м.Київ, 03680);

Товариство з обмеженою відповідальністю Тефіда Фінанс (Тверський Тупик, буд.10, офіс 17, м. Київ, 01042);

Товариство з обмеженою відповідальністю ДЕНКОРД АГ (вул.Сортувальна, 2, м.Київ, 02081);

Товариство з обмеженою відповідальністю ЕПСІЛОН ГРУП (вул. Надії Алексеєнко, 21 кімн. 621, м. Дніпро, 49006);

організатор аукціону: Приватне підприємство Юридична фірма ПРАВОВИЙ АСПЕКТ ГРУПП (вул. Предславинська, 34Б, офіс 201, м.Київ, 03150);

за участю:

Прокуратури Миколаївської області (вул. Спаська, 28, м.Миколаїв, 54030);

Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області (вул. 8 Березня, 107, м. Миколаїв, 54020);

Товариства з обмеженою відповідальністю ІМПЕРІО ПАРТНЕР ГРУП (вул. Олександра Довженка, буд. 3, офіс 201/А, м.Київ, 03057)

про визнання недійсними результатів аукціону з продажу майна банкрута та договору купівлі продажу, укладеного з переможцем

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Господарського суду Миколаївської області перебуває справа № 5016/1284/2012(5/45) про банкрутство Публічного акціонерного товариства Миколаївський суднобудівний завод ОКЕАН.

У межах даної справи до господарського суду звернулася Компанія ЗОНЕЛ ОПЕРЕЙШИНЗ ЛІМІТЕД із заявою від 01.10.2020 про визнання результатів другого повторного аукціону з продажу майна банкрута Публічного акціонерного товариства Миколаївський суднобудівний завод ОКЕАН та договору купівлі продажу, укладеного з переможцем вказаного аукціону недійсними.

У звязку із надходженням касаційної скарги на ухвалу Господарського суду Миколаївської області від 14.02.2020 та постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 04.08.2020, матеріали справи № 5016/1284/2012(5/45) про банкрутство Публічного акціонерного товариства Миколаївський суднобудівний завод ОКЕАН 05.10.2020 скеровано до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, тому, вирішення питання щодо прийняття заяви Компанія ЗОНЕЛ ОПЕРЕЙШИНЗ ЛІМІТЕД було відкладено ухвалою суду від 08.10.2020 до повернення справи №5016/1284/2012(5/45) про банкрутство Публічного акціонерного товариства Миколаївський суднобудівний завод ОКЕАН до Господарського суду Миколаївської області.

Після перегляду справи в суді касаційної інстанції справу № 5016/1284/2012(5/45) 29.12.2020 повернуто до провадження Господарського суду Миколаївської області.

З огляду на викладене, Господарський суд Миколаївської області має вирішити питання щодо прийняття заяви Компанії ЗОНЕЛ ОПЕРЕЙШИНЗ ЛІМІТЕД про визнання результатів другого повторного аукціону з продажу майна банкрута Публічного акціонерного товариства Миколаївський суднобудівний завод ОКЕАН та договору купівлі продажу, укладеного з переможцем вказаного аукціону недійсними.

Статтею 30 ГПК України встановлено правила виключної підсудності і, зокрема, визначено, що справи, передбачені пунктами 8 та 9 частини першої статті 20 цього Кодексу, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника.

Відповідно до п.п. 8, 9 ч. 1 ст. 20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України; справи за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство.

Так, 21.10.2019 набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 № 2597-VIII.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, з дня введення в дію цього Кодексу визнаються такими, що втратили чинність, зокрема, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

З огляду на викладене, провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства Миколаївський суднобудівний завод ОКЕАН продовжується відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно ч. 1 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею. Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

У даному випадку предметом судового розгляду є спір щодо визнання недійсними результатів аукціону з продажу майна банкрута, який відбувся 03.12.2018, який безпосередньо пов`язаний із здійсненням провадження у справі про банкрутство.

Таким чином, даний позов підлягає розгляду господарським судом з врахуванням виключної підсудності того суду, який здійснює провадження у справі про банкрутство.

Дослідивши матеріали заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Так, статтею 162 Господарського процесуального кодексу України (ч.3) встановлено вимоги до позовної заяви, а саме позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Здійснивши перевірку матеріалів вказаної заяви Компанії ЗОНЕЛ ОПЕРЕЙШИНЗ ЛІМІТЕД на предмет їх відповідності вимогам Кодексу України процедур банкрутства та Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про залишення її без руху з наступних підстав.

Згідно процесуального законодавства, у позовній заяві мають бути зазначені сторони та інші учасники справи, повинен бути визначений зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Всупереч зазначеним приписам, заявником не визначено статусу учасників розгляду спору відповідно до вимог ГПК України, що в свою чергу унеможливлює й встановлення складу учасників розгляду спору.

Окрім зазначеного, у поданій заяві заявником не зазначено відомостей, вказаних у п.6-10 ч. 3 ст. 162 ГПК України, з огляду на наведене, заява не відповідає вимогам ч.3 ст.162 ГПК України.

Крім того, у разі пред?явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення (ч. 5 ст. 162 ГПК України).

До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача (ч. 5 ст. 164 ГПК України).

При цьому, згідно доданої до заяви апостильованої довіреності від 19.11.2019 представником Компанії ЗОНЕЛ ОПЕРЕЙШИНЗ ЛІМІТЕД є гр. Ігнатов І.В. Згідно засвідченого перекладу вказаної довіреності, строк дії цієї довіреності становить 1 рік, тобто, 19.11.2020 строк дії довіреності закінчився.

Разом з тим, до заяви долучено копію ордеру на надання правової допомоги серії КС № 468798 адвокатом Радіоновим Д.В. згідно договору про надання правової допомоги № 01-09/2020 від 01.09.2020. Однак, копії вказаного договору до заяви заявником не долучено.

Викладене не дає змоги перевірити наявність або відсутність повноважень адвоката Радіонова Д.В., яким підписано позовну заяву, на представництво інтересів позивача в суді та на завіряння копій, доданих до позову, внаслідок чого неможливо визнати, що копії засвідчені належним чином у відповідності до вимог законодавства.

Отже, позивачу потрібно надати відповідні докази.

Відповідно до ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано вимоги ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Зазначені вище недоліки позовної заяви слід усунути шляхом подання до суду заяви про усунення недоліків позовної заяви, зазначених в мотивувальній частині даної ухвали.

Суд зазначає, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави (ст. 2 ГПК України).

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Судочинство в господарських судах здійснюється на засадах змагальності і диспозитивності. Це означає, зокрема, що обов`язок доказування тих чи інших обставин лежить на стороні, а суд, крім випадків, встановлених цим Кодексом, не зобов`язаний збирати докази. (ч. 3 ст. 2, ч. 3 ст. 13, ч. 1 ст. 14 ГПК України).

Сприяння своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи, подання всіх наявних доказів в порядку та строки, встановлені законом, віднесено статтею 42 ГПК України до обов`язку учасників справи.

В той же час, згідно ч. 2 ст. 14 ГПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, і відповідно до ч. 4 ст. 13 ГПК України, несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням тих чи інших процесуальних дій.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст. ст. 7, 72 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд,

У Х В А Л И В:

1. Заяву Компанія ЗОНЕЛ ОПЕРЕЙШИНЗ ЛІМІТЕД із заявою від 01.10.2020 про визнання результатів другого повторного аукціону з продажу майна банкрута Публічного акціонерного товариства Миколаївський суднобудівний завод ОКЕАН та договору купівлі продажу, укладеного з переможцем вказаного аукціону недійсними - залишити без руху.

2. Позивачу усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки у 10-денний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху шляхом подання до господарського суду письмової заяви про усунення недоліків з дотриманням вимог, передбачених ст. 170 Господарського процесуального кодексу України.

3. Роз`яснити позивачу, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява у відповідності до приписів ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України вважається неподаною та повертається заявнику.

4. Копії даної ухвали направити сторонам у справі, зазначеним у вступній частині ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://mk.arbitr.gov.ua.

Суддя Т.М. Давченко

Джерело: ЄДРСР 94226290
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку