open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Господарський суд

Житомирської області

______________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"14" січня 2021 р. Справа № 906/822/20

Господарський суд Житомирської області у складі

судді Шніт А.В.

розглядаючи справу за позовом Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк"

до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1

про стягнення 34 313,82грн

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" звернулося до господарського суду із позовною заявою від 16.06.2020 про стягнення з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 заборгованості за послугою "Кредитний ліміт на поточний рахунок фізичної особи-підприємця "Підприємницький" за заявою від 27.04.2018 у розмірі 34 313,82грн, з яких: 29 337,52грн - заборгованість за кредитом, 2 466,98грн - заборгованість за відсотками за користування кредитом, 704,69грн - заборгованість по комісії за користування кредитом, 1 804,63грн - пеня за несвоєчасність виконання зобов`язань за договором.

В якості правових підстав позову позивач вказує ст.526, 527, 530, 610, 639 Цивільного кодексу України.

Ухвалою суду від 05.11.2020 постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 01.12.2020 постановлено закрити підготовче провадження, розгляд справи по суті призначити на 14.01.2021.

В судовому засіданні судом встановлено, що згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 21.08.2020 внесено запис про державну реєстрацію припинення Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1.

Відповідно до ст. 52 Цивільного кодексу України фізична особа-підприємець відповідає за зобов`язаннями, пов`язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

За змістом статей 51, 52, 598 - 609 Цивільного кодексу України, статей 202 - 208 Господарського кодексу України, частини восьмої статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" у випадку припинення підприємницької діяльності ФОП (із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про державну реєстрацію такого припинення) її зобов`язання (господарські зобов`язання) за укладеними договорами не припиняються, а продовжують існувати, оскільки вона як фізична особа не перестає існувати та відповідає за своїми зобов`язаннями, пов`язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Викладене узгоджується із позицією Великої Палати Верховного Суду від 13.02.2019 року по справі № 910/8729/18.

Оскільки спірні правовідносини виникли щодо виконання фізичною особою-підприємцем умов господарського договору, зобов`язання за яким у відповідача з втратою статусу фізичної особи-підприємця не припинилися, суд дійшов про належність спору до юрисдикції господарського суду.

Такий правовий висновок міститься в Постанові Великої Палати Верховного Суду від 04.09.2019 у справі № 640/16902/18.

Отже, оскільки зобов`язання ОСОБА_1 під час здійснення підприємницької діяльності як фізичної особи-підприємця перед позивачем виникли з господарського договору та не припинились із втратою ним статусу фізичної особи-підприємця, з урахуванням наведених вище положень законодавства, суд дійшов висновку про те, що відсутність станом на час розгляду даного спору у ОСОБА_1 статусу фізичної особи-підприємця не може бути підставою для закриття провадження справі відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 231 ГПК України.

Відповідно до ст.52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Зважаючи на вищевикладене, суд вважає за необхідне замінити учасника справи - відповідача Фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 на фізичну особу ОСОБА_1 .

За змістом абз. 2 ч.1, ч.7 ст.176 ГПК України суд повинен отримати інформацію про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача, яка не є підприємцем.

Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особи має бути надана протягом п`яти днів з моменту отримання відповідним органом реєстрації місця проживання та перебування особи відповідного звернення суду (ч.7 ст.176 ГПК України).

Зважаючи на вищевикладене суд вважає за необхідне відкласти судове засідання.

Керуючись ст. 52, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Замінити учасника справи - відповідача Фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 на фізичну особу ОСОБА_1 .

2. Відкласти судове засідання на "04" лютого 2021 р. о 14:00 Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, в залі судових засідань № 101.

3. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі, відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України, документи, що підтверджують повноваження представників.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та підлягає оскарженню в частині заміни сторони у справі.

Суддя Шніт А.В.

Друк:

1 - в справу

2 - позивачу на електронну адресу: zapros.v.sud@privatbank.ua

3 - відповідачу ( АДРЕСА_1 ) (рек. з пов.)

Джерело: ЄДРСР 94225602
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку