open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.01.2021м. ДніпроСправа № 904/6188/20

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МАЛБІ-УКРАЇНА", м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "КЬЮ.ЕФ.ЕМ. КЕЙТЕРІНГ", смт. Слобожанське, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі представників сторін

ПРОЦЕДУРА

Товариство з обмеженою відповідальністю "МАЛБІ-УКРАЇНА" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариство з обмеженою відповідальністю "КЬЮ.ЕФ.ЕМ. КЕЙТЕРІНГ" про стягнення заборгованості у розмірі 149 151, 18 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 18.11.2020 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи. Встановлено відповідачу строк протягом 15-ти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання суду обґрунтованого письмового відзиву на позовну заяву.

Ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 18.11.2020 Товариство з обмеженою відповідальністю "КЬЮ.ЕФ.ЕМ. КЕЙТЕРІНГ" отримало 04.12.2020, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 493001326143 (арк.с.96). Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов.

Відповідно до частини 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно статті 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

За викладених обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача

Позовна заява обґрунтована неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором постачання № ЗП 1122 від 01.04.2019 в частині повної та своєчасної оплати поставленого товару.

Позивач ґрунтує свої вимоги на статтях 5266, 530, 553, 612, 625,712 Цивільного кодексу України.

Позиція відповідача

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

Товариство з обмеженою відповідальністю «МАЛБІ-УКРАЇНА» (далі постачальник, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «КЬЮ.ЕФ.ЕМ. КЕЙТЕРІНГ» (далі покупець, відповідач) було укладено договір постачання № ЗП-1122 від 01.04.2019 (далі договір).

Відповідно до п.1.1 договору постачальник зобов`язується передати у власність, а покупець прийняти та оплатити товар в порядку та на умовах, визначених договором.

Товаром за цим договором є продовольчі товари. У накладній вказується перелік товарів, що поставляються, і базові ціни на них, а також можуть бути вказані додаткові умови: розмір знижок, додаткові права та обов`язки сторін (п. 1.2 договору).

Згідно п.3.1 договору ціна, кількість, асортимент товару визначається в національній валюті України та вказуються в накладних, що визнаються специфікаціями та є невід`ємною частиною до цього договору.

Загальна вартість товарів, що постачаються за цим договором складається із вартості усіх товарів отриманих по накладним, але не повинна перевищувати 1 000 000 (один мільйон гривень) із урахуванням ПДВ. Вартість договору визначається як сума накладних на товар, переданий покупцю в рамках цього договору (п. 3.2 договору).

Відповідно до п.п. 4.1-4.2 договору, з урахуванням додаткової угоди до нього від 01.04.2019, покупець сплачує вартість товару протягом 21 (двадцяти одного календарного дня з моменту поставки. Моментом оплати вважається дата надходження коштів на поточний рахунок постачальника.

Постачальник поставляє покупцю товар в узгоджений термін та час на підставі заявки покупця на умовах DDP згідно Інкотермс-2010 (поставка за рахунок постачальника) за адресою: згідно із замовленням.

Згідно п. 9.3 договору у випадку недотримання покупцем термінів оплати згідно п.п 4.1 та 7.2 цього договору покупець сплачує пеню в розмірі подвійної облікової стави НБУ від суми несплаченого товару за кожний день прострочення. У випадку, якщо прострочення оплати перевищує 30 календарних днів, постачальник має право зупинити поставки замовляє мого покупцем товару до моменту здійснення останнім повної сплати продукції, строк оплати якої настав, при цьому будь-які штрафні санкції за зрив (прострочення) поставки до постачальника не застосовуються.

Пунктом 9.7 договору передбачено, що сторони досягли згоди про те, що загальний строк позовної давності за цим договором становить три роки, нарахування неустойки (штрафу, пені) за прострочення виконання зобов`язань також припиняється через три роки з дня, коли зобов`язання повинно бути виконане.

Договір діє з дати його підписання та до 31.12.2019. Договір вважається пролонгованим на строк до офіційного повідомлення, яке постачальник надає покупцю у формі листа за 30 календарних днів до припинення дії договору. Цей договір може бути змінено, доповнено або розірвано за згодою сторін. Всі зміни та доповнення, що вносяться до договору, оформлюються відповідними додатковими угодами, що становляться невід`ємною частиною договору (п. 12.9 договору).

На виконання умов договору позивач у період з 22.07.2019 по 27.08.2019 здійснив постачання товару відповідачу на загальну суму 149 151, 18 грн у тому числі ПДВ.

Підтвердженням здійснення постачання товару і його отримання є підписані видаткові накладні уповноваженими особами відповідача ( арк. с. 19 93 арк.).

Крім того, заборгованість перед позивачем у розмірі 149 151, 18 грн підтверджується актом звірки взаємних розрахунків з контрагентом, який підписаний обома сторонами та скріплений печатками підприємств (арк.с.18).

Станом на час розгляду справи, доказів оплати заборгованості сторонами до матеріалів справи не надано.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Частиною 1 статті 11 Цивільного кодексу України встановлено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до частини 1 статті 202 Цивільного кодексу України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з частиною 1 статті 181 Господарського кодексу України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Згідно з частиною другою статті 712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до статті 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Дії сторін (поставка та прийняття товару) свідчать про виникнення між ними правовідносин поставки.

Відтак, між Товариством з обмеженою відповідальністю "МАЛБІ-УКРАЇНА" та Товариством з обмеженою відповідальністю "КЬЮ.ЕФ.ЕМ. КЕЙТЕРІНГ" укладено договір поставки у спрощений спосіб.

Щодо виконання договору поставки сторонами

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Позивачем виконано договір поставки та поставлено товар відповідачу на загальну суму 149 151, 18 грн.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства (стаття 530 Цивільного кодексу України).

Відповідно до умов договору постачання № ЗП-1122 від 01.04.2019 строк оплати поставленого товару у розмірі 149 151. 18 грн є таким, що настав.

Станом на час розгляду справи доказів оплати заборгованості у повному обсязі від представників сторін не надійшло. Товар було прийнято відповідачем без будь-яких зауважень щодо якості та кількості та не було повернуто позивачу.

Враховуючи викладене, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 149 151, 18 грн підлягають задоволенню, у повному обсязі.

Щодо судового збору

Згідно пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому, судовий збір позивача у розмірі 2 238, 24 грн слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "КЬЮ.ЕФ.ЕМ. КЕЙТЕРІНГ" (52005, Дніпропетровська область, Дніпровський район, смт. Слобожанське, вул. Василя Сухомлинського, 48А, ідентифікаційний код 41643764) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "МАЛБІ-УКРАЇНА" (49010, м. Дніпро, вул. Марії Кюрі, буд. 5, ідентифікаційний код 37150787) заборгованість у розмірі 149 151, 18 грн та судовий збір у розмірі 2 238, 24 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду через Господарський суд Дніпропетровської області.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Ярошенко

Джерело: ЄДРСР 94225333
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку