open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 415/6211/20

Провадження № 2-о/415/31/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2021 року м. Лисичанськ

Лисичанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Калмикової Ю.О.,

за участю секретаря Кравченко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лисичанську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання однією сім`єю, заінтересована особа Алчевська міська рада,-

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Зміст позовних вимог

ОСОБА_1 звернулась до Лисичанського міського суду з заявою про встановлення факту постійного проживання однією сім`єю, заінтересована особа Алчевська міська рада.

В обґрунтування заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік заявниці - ОСОБА_2 , який на момент смерті проживав в м. Алчевськ Луганської області.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина. На час смерті ОСОБА_2 , з ним мешкала заявниця, та була зареєстрована за однією адресою, що підтверджується відмітками в паспортах заявниці та ОСОБА_2 , інших спадкоємців у останнього не має.

В зв`язку з тим, що на момент смерті ОСОБА_2 , останній фактично мешкав із заявницею - своєю дружиною, відповідно до вимог ч. 1 ст.1269 ЦК заявниця вважається такою, що прийняла спадщину, тобто не має потреби відповідно до ст.1269,1270 ЦК України додатково подавати заяву нотаріусу про прийняття спадщини. Незважаючи на вказані норми ЦПК, заявниця вирішила звернутись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Однак нотаріусом було винесено постанову про відмову в здійсненні нотаріальних дій в зв`язку з тим, що відсутні документи, які б підтверджували, з ким ОСОБА_2 був зареєстрований на день його смерті.

Однак, у заявниці не має можливості документи, необхідні нотаріусу для видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з тим, що документи, які остання має, видані органами, які не визнані Україною, знаходяться на окупованій території.

Встановлення зазначеного факту необхідно заявниці для оформлення документів про прийняття спадщини та насамперед видачу заявнику свідоцтва про право на спадщину.

Факт сумісного проживання вдвох може підтвердити свідок - ОСОБА_3 , яка мешкає АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного просив суд, встановити факт постійного сумісного проживання вдвох ОСОБА_1 разом з її чоловіком - ОСОБА_2 за адресою АДРЕСА_2 , на день смерті ОСОБА_2 тобто ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Доводи особи, яка подала позов

Заява мотивована тим, що заявнику відмовлено в отриманні свідоцтва про право на спадщину, в зв`язку з відсутністю доказів постійного проживання спадкодавця з спадкоємцем за однією адресою.

Надходження позовної заяви та інших заяв до суду

07.10.2020 року ухвалою суду про відкриття провадження у справі № 415/6211/20 було відкрито провадження у цій цивільній справі.

18.01.2021 року представник заявника - адвокат Шурхно К.А. надав письмове клопотання, в якому просив справу розглядати без його участі.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, про день, час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином, клопотання про відкладення розгляду справи до суду не надала.

Представник заявника - адвокат Шурхно К.А. в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, надав до суду письмове клопотання в якому просив справу розглядати за його відсутності.

Представник заінтересованої особи - Алчевська міська рада, в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, клопотання про відкладення розгляду справи або відзив на заяву до суду не надав.

Фактичні обставини справи, встановлені судом

З матеріалів справи вбачається, що згідно з свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 02.09.2019р., наданого Алчевським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що складено актовий запис №314 (а.с.7).

Згідно з постановою про відмову вчинення нотаріальної дії №179/02-31 від 10.09.2020 р., наданою приватним нотаріусом Сєвєродонецького міського нотаріального округу Луганської області Глаговською О.В. відмовлено ОСОБА_1 в оформленні спадщини після смерті померлого ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що ОСОБА_1 не надала необхідні документи для видачі свідоцтва про право на спадщину, а саме документ, який би підтверджував з ким ОСОБА_2 був зареєстрований на день смерті, так як ці документи знаходяться на території непідконтрольній українській владі. Ці дані необхідні для встановлення кола спадкоємців після смерті ОСОБА_2 (а.с.9).

Згідно з копією паспорту громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Алчевським МВ УМВС України в Луганській області від 16.10.1997року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Алчевськ Луганської області, місце проживання відповідно до сторінки АДРЕСА_3 (а.с.4-5).

Згідно з копією паспорту громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий Алчевським МВ УМВС України в Луганській області від 15.10.1997 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець с. Яковлево Дорогобузького району Смолянської області Росії, місце проживання відповідно до сторінки АДРЕСА_3 (а.с.6).

Згідно з свідоцтва про одруження серії НОМЕР_4 від 03.05.1997, наданого Алчевським міським відділом реєстрації актів громадянського стану Луганської області ОСОБА_2 та ОСОБА_1 одружились ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що складено актовий запис №217. Прізвище після одруження - ОСОБА_4 .

Мотивувальна частина

Частиною 1 ст. 4 ЦПК України встановлено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Вирішуючи питання про встановлення даного юридичного факту суд виходить з того, що відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України вбачається, що судом розглядаються справи про встановлення факту, в тому числі проживання однією сім`єю на час відкриття спадщини.

За змістом п. п. 23, 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини. Свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. При розгляді справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 3 ст. 293 ЦПК України у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб, про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі, про встановлення режиму окремого проживання за заявою подружжя та інші справи у випадках, встановлених законом.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1278 ЦК України, частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними.

Відповідно до ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Відповідно до ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до ст. 1264 ЦК України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менше, як 5 років до часу відкриття спадщини.

Разом з тим, суд вважає, що наданий заявником письмові докази у виді довідки №32 від 31.01.2020 року, не можуть бути прийняти судом до уваги як належний та допустимий доказ, оскільки вони видані установою, яка знаходиться на тимчасово окупованій території, що створена, обрана чи призначена у порядку, не передбаченому законом, а, отже, будь-які видані такими установами документи є недійсними та такими, що не створюють жодних правових наслідків.

Даючи оцінку допустимості таких доказів, як документів, що видані органами та установами на тимчасово окупованій території України, слід керуватися положеннями частини другої статті 19 Конституції України, якою передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» передбачено, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Стосовно окупованих територій у практиці Міжнародного суду ООН сформульовані так звані «намібійські винятки»: документи, видані окупаційною владою, повинні визнаватися, якщо їх невизнання веде за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян. Так, у Консультативному висновку Міжнародного суду ООН від 21 червня 1971 року «Юридичні наслідки для держав щодо триваючої присутності Південної Африки у Намібії» зазначено, що держави-члени ООН зобов`язані визнавати незаконність і недійсність триваючої присутності Південної Африки в Намібії, але «у той час як офіційні дії, вчинені урядом Південної Африки від імені або щодо Намібії після припинення дії мандата є незаконними і недійсними, ця недійсність не може бути застосовна до таких дій як, наприклад, реєстрація народжень, смертей і шлюбів».

Отже, з вищенаведеного вбачається, що судом України незаконність та недійсність письмових доказів виданих на тимчасово окупованій території Луганської області (т. зв. «ЛНР») не може бути застосовна лише до таких дій як реєстрація народжень, смертей і шлюбів, в усіх інших випадках, зокрема і при розгляді даної заяви про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, судом встановлюється незаконність та недійсність таких доказів, у зв`язку з чим вони не можуть бути прийняті як належні та допустимі.

На підставі викладеного та при дослідженні вищенаведених доказів судом встановлено, що спадкоємець ОСОБА_1 постійно проживала із спадкодавцем ОСОБА_2 на час його смерті і відкриття спадщини, тому оцінюючи досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд знаходить достатньо підстав для встановлення цього факту і задоволення заяви.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 258, 264, 265, 293, 315, 319 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяу ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання однією сім`єю, заінтересована особа Алчевська міська рада, задовольнити повністю.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом з її чоловіком - ОСОБА_2 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 на час відкриття спадщини, за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Із урахуванням пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції, яка набрала чинності 15.12.2017 року) апеляційні скарги подаються до або через суд першої інстанції, тобто апеляційна скарга може бути подана до Луганського апеляційного суду через Лисичанський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Алчевська міська рада, місцезнаходження за адресою: 93400, Луганська область, м. Алчевськ, вул. Леніна, 48, ЄДРПОУ 25991285.

СУДДЯ Ю. О. КАЛМИКОВА

Джерело: ЄДРСР 94224258
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку