open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

693/4/21

2-о/693/8/21

РІШЕННЯ

Іменем України

14.01.2021 м. Жашків

Жашківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Шимчика Р.В.,

за участю секретаря судового засідання - Коломієць С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Жашків матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті, заінтересована особа - Жашківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту смерті, заінтересована особа - Жашківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

В обґрунтування заявлених вимог вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території України, а саме в м. Донецьк, померла його дружина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 , видане так званим «Будьоновським відділом ДРАЦ Донецького міського управління юстиції Міністерства юстиції Донецької Народної Республіки».

23 грудня 2020 року заявник звернувся до Жашківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Києва) щодо реєстрації смерті дружини.

З`ясувалося, що отримати свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, а саме в м. Донецьк, на якій неможливо отримати медичний документ, що може бути прийнятий відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті відповідно до ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

У зв`язку з чим Жашківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Київ) відмовлено заявнику у державній реєстрації смерті дружини ОСОБА_2 , відмова від 23.12.2020 року № 1645/16.10-01.11. Додатково заявнику було роз`яснено, що рішення суду про встановлення факту смерті є єдиною підставою для державної реєстрації смерті особи на підставі медичних документів, виданих на території непідконтрольній українській владі.

Факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , підтверджується наступним документом : свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 , виданим так званим «Будьоновським відділом ДРАЦ Донецького міського управління юстиції Міністерства юстиції Донецької Народної Республіки».

У зв`язку з вищевикладеним заявник звернувся з заявою до суду.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, про до суду направив заяву про слухання справи в його відсутності. Вимоги заяви підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

У судове засідання представник заінтересованої особи Жашківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції не з`явився, проте до суду направив заяву про слухання справи в його відсутності, не заперечує проти задоволення позову.

У відповідності до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту смерті підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом установлено, що згідно копії довідки про причини смерті № 297, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до свідоцтва про смерть, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Донецьк (а.с.5).

Згідно копії свідоцтва про одруження, ОСОБА_1 зареєстрував шлюб з ОСОБА_2 15 серпня 1967 року, актовий запис про одруження № 416, зареєстрований Пролетарським районний бюро ЗАГС м. Донецьк (а.с.7).

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 315ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Згідно ч.3 ст.49ЦК України державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу, у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

Згідно ст.1Закону України«Про забезпеченняправ ісвобод громадянта правовийрежим натимчасово окупованійтериторії України» тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Відповідно до ст.17Закону України"Продержавну реєстраціюактів цивільногостану" державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі встановлення у судовому порядку факту смерті.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 317 ЦПК України, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Відповідно до роз`яснень, даних в п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

На підставі викладеного, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, суд приходить до висновку про задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті його дружини на тимчасово окупованій території, що надасть йому можливість отримати свідоцтво про смерть, видане відповідним державним органом України, та оформити спадщину.

Відповідно до ч.4 ст. 317 ЦПК України, ухвалене судом рішення про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Від сплати судового збору заявника звільнено на підставі п. 14 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір».

Керуючись ст.ст. 10-13, 259, 263-265, 268, 315, 317, 319 ЦПК України, ст.13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", ч.3 ст.49 ЦК України, Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту смерті, заінтересована особа - Жашківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції, - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Ольгівка Хворостянського району Липецької області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Донецьк, Україна.

Зобов`язати Жашківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести дані до Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Донецьк, Україна.

Рішення підлягає негайному виконанні.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Черкаського апеляційного суду через Жашківський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий суддя: Роман Васильович Шимчик

Джерело: ЄДРСР 94223060
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку