open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №752/1390/20

Провадження № 2-о/752/129/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

30.11.2020 року Голосіївський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді - Колдіної О.О.

з участю секретаря - Оджубейської Д.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_2 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бородіна Ольга Василівна про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в:

заявниця звернулась до суду з заявою про встановлення факту проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_3 однією сім`єю як чоловік та жінка без реєстрації шлюбу в період з 26.03.2013 року по 09.12.2019 р.

Вимоги обґрунтовані тим, що заявниця з 2001 р. проживала спільно з ОСОБА_3 .

З 26.03.2013 р. ОСОБА_3 був зареєстрований в квартирі АДРЕСА_1 , що належить заявниці на праві власності.

З червня 2016 р. вони спільно з ОСОБА_3 , переїхали проживати до квартири АДРЕСА_2 , однак місця своєї реєстрації вони не змінювали.

В обґрунтування заяви заявник зазначає, що за період спільного проживання вони з ОСОБА_3 були пов`язані спільним побутом, вели спільне господарство, купували майно, товари для сумісного користування проводили разом свята, їздили на відпочинок

Крім того, вона здійснювала за ним постійний догляд, оскільки ОСОБА_3 був інвалідом 1 групи та потребував стороннього догляду.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер і вона здійснила його поховання..

Після смерті ОСОБА_3 заявниця звернулась до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, однак їй було роз`яснено, що право на спадкування у неї виникне лише у разі встановлення в судовому порядку факту спільного проживання з ОСОБА_3 протягом останніх п`яти років однією сім`єю.

Оскільки донька ОСОБА_3 , не звернулась з заявою про прийняття спадщини будь-який спір щодо спадкового майна відсутній.

В ході судового розгляду заявниця та її представник підтримали подану заяву, просили її задовольнити, з підстав зазначених в ній, посилаючись на те, що протягом тривалого часу з 2001 р. заявниця з ОСОБА_3 проживали однією сім`єю, однак не зареєстрували шлюб. Після смерті ОСОБА_3 заявниця позбавлена можливості у визначений законом спосіб оформити свої спадкові права без встановлення факту спільного проживання в судовому порядку.

Заінтересовані особи в судое засідання не з`явились, про місце і час судового розгляду повідомлялись у спосіб, передбачений ст. 128 ЦПК України,

Від ОСОБА_2 , приватного нотаріусу Київського міського нотаріального округу Бородіної О.В. надійшли заяви про розгляд справи у їх відсутність.

Вислухавши заявницю та її представника, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_1 з 26.03.2013 р. проживали спільно однією сім`єю за адресою: АДРЕСА_3 .

Зазначені обставини підтверджуються довідкою про склад сім`ї, що видана ТОВ «Фірма «Квартет ЛТД» та відмітками про реєстрацію в їх паспортах.

Крім того, факт спільного проживання підтверджується відмітками в паспортах ОСОБА_3 та ОСОБА_1 для виїзду закордон, фото світлинами, що долучені до матеріалів цивільної справи.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, що підтверджується копією Свідоцтва про смерть, виданим 10.12.2019 р. Відділом державної реєстрації смерті Головного територіального управління юстиції у м.Києві.

Поховання ОСОБА_3 , здійснила ОСОБА_1

18.12.2019 р. ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Бородіної О,В. з заявою про прийняття спадщини.

Відповідно до ст.3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

В силу положень частин першої та другої статті 21 СК України шлюбом

є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов`язків подружжя.

Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї, крім факту спільного проживання, є ведення з спадкодавцем спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, участі

у витратах на утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Статтею 25 СК України передбачено, що жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі.

Жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу.

Згідно з частиною першою статті 36 СК України шлюб є підставою для виникнення прав та обов`язків подружжя.

У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (стаття 1264 ЦК України).

Для застосування зазначених положень закону необхідною умовою є, зокрема, встановлення факту неперебування осіб у будь-якому іншому шлюбі.

Аналогічні за змістом висновки викладені у постановах Верховного Суду

від 18 липня 2018 року у справі № 522/1252/14-ц (провадження

№ 61-11255св18), від 26 вересня 2018 року у справі № 244/4801/13-ц (провадження№ 61-23286св18), від 25 квітня 2019 року у справі № 759/4596/18 (провадження № 61-3852св19).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 в період з 26.03.2013 р. по 09.12.2019 р. не перебували у іншому шлюбі.

В силу положень ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (пункт п`ятий частини другої ст.293 ЦПК України).

Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

В даному випадку судом встановлено, що ОСОБА_1 в період з 26.03.2013 р. по 09.12.2019 р. проживали однією сім`єю без реєстрації шлюбу як чоловік та жінка.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість поданої заяви та наявність законних підстав для її задоволення.

Керуючись ст.ст. 293, 315 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_2 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бородіна Ольга Василівна про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_1 (паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Московським РУ ГУ МВС України в м.Києві 28.05.1998 р., ІПН НОМЕР_2 ) та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , однією сім`єю як чоловік та жінка без реєстрації шлюбу в період з 26.03.2013 року по 09.12.2019 р.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 94221516
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку