open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 729/1281/20

2/729/111/21 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

18 січня 2021 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі :

головуючої судді Булиги Н.О. з участю секретаря Романченко С.С.

розглянув у підготовчому відкритому судовому засіданні в м.Бобровиці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новобасанської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Новобасанської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду із зазначеним позовом, вказуючи на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , який на день смерті та постійно проживав в АДРЕСА_1 . Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно, до складу якого входила Ѕ частина житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за вказаною адресою. За життя ОСОБА_2 склав заповіт, яким усе своє майно заповідав позивачу ОСОБА_1 . Позивач як спадкоємець за заповітом прийняв спадщину, подавши заяву до нотаріуса у визначений законом строк. Дружина спадкодавця (мати позивача) ОСОБА_3 , яка мала право на обов`язкову частку у спадщині, подала заяву про відмову від спадщини. ІНФОРМАЦІЯ_2 вона також померла. Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, до складу якого входила Ѕ частина житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за вищевказаною адресою. За життя ОСОБА_3 склала заповіт, яким усе своє майно заповіла позивачу ОСОБА_1 . Позивач як спадкоємець за заповітом прийняв спадщину, подавши заяву до нотаріуса у визначений законом строк. Інших спадкоємців немає. Проте, оформити право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований в АДРЕСА_1 позивач у нотаріуса не може через відсутність правовстановлюючого документа, який би посвідчував право власності спадкодавців на будинок. Тому він вимушений звертатися до суду та просить визнати за ним право власності на вищевказаний будинок з господарськими будівлями та спорудами по праву спадкування за заповітами після смерті батьків.

В судове засідання позивач та представник відповідача не з`явилися і надали суду заяви про розгляд справи у їх відсутність. Позивач позов підтримує та просить його задовольнити, а відповідач - Новобасанська сільська об`єднана територіальна громада в особі Новобасанської сільської ради Бобровицького району позовні вимоги визнає. Відзиву на позов не подавали.

Судом на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши письмові докази, оцінивши фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини, суд вважає, що позов належить задовольнити з таких підстав.

В судовому засідання встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , померли ІНФОРМАЦІЯ_1 та 24.06.2012 року відповідно, що засвідчено копіями свідоцтв про смерть (а.с.6-8).

27 жовтня 1999 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 заповіли все своє майно сину ОСОБА_1 , що підтверджується заповітами, які посвідчені секретарем виконкому Білоцерківської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області, реєстраційні номери 41,42 (а.с.11, 13).

Згідно довідок від 10.10.2019 року виданих виконавчим комітетом Новобасанської сільської ради Чернігівської області, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на день смерті проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 . Разом з ним на день смерті та протягом шести місяців після його смерті за вказаною адресою проживала та була зареєстрована його дружина - ОСОБА_3 . Спадкодавцем 27.10.1999 року було складено заповіт. Після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 і на день смерті була зареєстрована в АДРЕСА_1 , ніхто не проживав та не був зареєстрований. Спадкодавцем 27.10.1999 року було складено заповіт (а.с.15-16).

З інформації, що міститься у довідці від 10.10.2019 року № 294 виданій виконавчим комітетом Новобасанської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області, видно, що станом на 15.04.1991 року в житловому будинку, який розташований в АДРЕСА_1 , мешкали ОСОБА_2 - голова двору та його дружина ОСОБА_3 (а.с.17).

Довідкою № 733 КП «Ніжинського міжміського бюро технічної інвентаризації» від 07.12.2020 року підтверджується, що право власності на житловий будинок в АДРЕСА_1 , не зареєстровано (а.с.18).

Згідно постанов державного нотаріуса Бобровицької районної державної нотаріальної контори від 12.12.2020 року, ОСОБА_1 , який є спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за заповітом на житловий будинок, що розташований в АДРЕСА_1 , оскільки за життя спадкодавці не провели реєстрацію права власності на будинок. 28.09.2010 року від ОСОБА_3 надійшла заява про відмову від обов`язкової частки у спадщині. В матеріалах спадкової справи містяться заповіти, посвідчені Лук`яненко Н. Л. секретарем виконавчого комітету Білоцерківської сільської ради Бобровицького району 27.10.1999 року № 41, 42 в якому заповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 заповідали все своє майно ОСОБА_1 (а.с.24-25).

Положеннями статей 15, 16 ЦК, статтею 4 ЦПК передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів у визначені Законом способи захисту.

Відповідно до приписів статтей 1216, 1217, 1218 Цивільного кодексу України (далі ЦК) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла, до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з приписами ст. 1223 ЦК України право спадкування за заповітом мають особи, визначені у заповіті.

Статтею 328 ЦК передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно із пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року „Про судову практику у справах про спадкування", у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Пунктом 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» від 22.12.1995 року, право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні. Розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних.

Зважаючи на викладене та враховуючи, що позивач прийняв спадщину після смерті батьків в установленому законом порядку, але отримати свідоцтва про право на спадщину в порядку спадкування за заповітом на будинковолодіння в нотаріальній конторі не може, оскільки правовстановлюючі документи на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами спадкодавцями не отримувалися, його право підлягає захисту, а позовні вимоги задоволенню. Разом з тим, суд враховує, що іншим шляхом захистити право позивача на спадщину неможливо, а набуття позивачем права власності на житловий будинок з будівлями та спорудами не порушує права, свободи та інтереси інших осіб. Крім того, відповідач позовні вимоги визнав, що відповідно до частини четвертої статті 206 ЦПК є підставою для ухвалення рішення про задоволення позову, оскільки для цього наявні законні підстави, а визнання позову є безумовним і не суперечить закону.

Керуючись статтями 4,12,13,76-81,89,95, 200, 258,259, 263-265 ЦПК України, статтями 1216, 1218, 1219, 1222, 1223,1262 ЦК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Новобасанської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Новобасанської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на Ѕ частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований в АДРЕСА_1 , як спадкоємцем за заповітом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на Ѕ частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований в АДРЕСА_1 , як спадкоємцем за заповітом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач - ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання за адресою АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_1 .

Відповідач - Новобасанська сільська обєднана територіальної громада в особі Новобасанської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області, місце розташування 17461, вул. Шевченка, 49 с. Нова Басань Бобровицький район Чернігівська область, код ЄДРПОУ 7420684801.

Рішення може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду через Бобровицький районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Бобровицького районного суду Н.О.Булига

Джерело: ЄДРСР 94219355
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку