open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 594/71/21

У Х В А Л А

18 січня 2021 року

Суддя Борщівського районного суду Тернопільської області Зушман Г.І., вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Скала-Подільський психоневрологічний будинок-інтернат, орган опіки та піклування Борщівської районної державної адміністрації про призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою, в якій просить призначити її опікуном над її матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування заяви посилається на те, що ОСОБА_2 , мешканка АДРЕСА_1 біля тридцяти років страждає хронічним психоневрологічним захворюванням шизофренія. В даний момент являється інвалідом ІІ групи і знаходиться на повному державному забезпеченні та проживає в Скала-Подільському психоневрологічному будинку-інтернаті та продовжує хворіти. Рішенням Тернопільського міського народного суду від 23 серпня 1989 року її матір ОСОБА_2 визнано недієздатною, у зв`язку з чим 15 листопада 1989 року її опікуном призначено її батька ОСОБА_3 . Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 14 серпня 2014 року її батька ОСОБА_3 також визнано недієздатним і її призначено його опікуном. ЇЇ брат ОСОБА_4 знаходиться за межами держави.

Згідно з ч. 3ст. 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Заява ОСОБА_1 підлягає залишенню без руху, оскільки подана без додержання вимог, викладених у статях 175 і 177 Цивільного процесуального кодексу України.

Згідно ч.1 ст.294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованихКонституцієюі законамиУкраїни прав,свобод чиінтересів фізичнихабо юридичнихосіб,вживати заходівщодо всебічного,повного іоб`єктивного з`ясуванняобставин справи.

Заявниця ОСОБА_1 у заяві зазначила як заінтересовану особу - Скала-Подільський психоневрологічний будинок-інтернат, посилаючись на те, що її мати ОСОБА_2 знаходиться на повному державному забезпеченні та проживає в Скала-Подільському психоневрологічному будинку-інтернаті, однак будь-яких доказів на підтвердження цього не надає, що унеможливлює суд встановити склад учасників справи.

Згідно ч.1 ст.63 ЦК України опікуна абопіклувальника призначаєорган опікита піклування,крім випадків,встановлених статтею60цього Кодексу.

Відповідно доч.1ст.60ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.2 ст.79 ЦК України рішення органу опіки та піклування може бути оскаржене до відповідного органу якому підпорядкований орган, або до суду.

Однак до заяви ОСОБА_1 про призначення її опікуном не додано подання органу опіки і піклування (в даному випадку виконавчого комітету Скала-Подільської селищної ради) про призначення її опікуном. Також заява не містить посилань на те, що вона зверталася до органу опіки та піклування з повним пакетом документів для призначення її опікуном над недієздатною матір`ю ОСОБА_2 , і що органом опіки та піклування приймалися якісь рішення з приводу її звернення.

Крім того, відповідно до ст.95 ЦПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього (ч.2 ст.95 ЦПК України).

Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення (ч.5 ст.95 ЦПК України).

Однак, вищенаведених вимог до письмових доказів заявницею також не було дотримано, а саме не засвідчено копії письмових доказів, не підтверджено відповідність копій письмових доказів оригіналам, які знаходиться у заявниці, його підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Крім того не зазначено про наявність у заявниці або іншої особи оригіналів письмових доказів.

Враховуючи вищенаведене, з огляду на те, що вказані обставини мають значення для правильного вирішення спору, заяву слід залишити без руху і надати заявниці строк десять днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків заяви.

Якщо у вказаний строк недоліки заяви не будуть усунені, заяву слід вважати неподаною і повернути заявнику.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 95, 175, 177, 185, 294 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Скала-Подільський психоневрологічний будинок-інтернат, орган опіки та піклування Борщівської районної державної адміністрації про призначення опікуна залишити без руху, надавши строк 10 днів з дня вручення копії даної ухвали для усунення недоліків, викладених у мотивувальній частині ухвали.

Роз`яснити заявниці, що у разі невиконання ухвали в зазначений строк заява буде вважатись неподаною та буде повернена зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 94215620
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку