open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 473/4074/20

РІШЕННЯ

іменем України

"15" січня 2021 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської областів складі: головуючоїсудді Лузан Л.В., при секретарі судового засіданняРадєвій Н.В.,

розглянувши у відкритомусудовому засіданні в містіВознесенську Миколаївської області цивільну справуза позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Вознесенської міської ради Миколаївської області про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

27 листопада 2020 року позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до відповідача Вознесенської міської ради Миколаївської області про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за законом. В обґрунтування позовних вимог зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилася спадщина, до складу якоївходитьжитловийбудинок АДРЕСА_1 .

Вказаний будинок був побудований ОСОБА_3 на відведеній для цієї мети земельній ділянці та на підставі всіх необхідних дозволів, в тому числі й на будівництво, відповідно допроекту забудови ділянки,проте за життяостанній не здійснив відповідні дії, необхідні для прийняття майна в експлуатацію, не отримав правовстановлюючий документ щодо нерухомості та не зареєстрував право власності щодо спірного майна.

Після смерті ОСОБА_3 спадщину в передбаченому законом порядку прийняли його дружина ОСОБА_1 , та син ОСОБА_2 , частково її оформили.

Разом з тим, при зверненні до нотаріальної контори з метою оформлення спадкових прав на житловий будинок, останнім було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа, що підтверджує належність спірного майна спадкодавцю та відсутністю реєстрації права власності на будинок за спадкодавцем.

Враховуючи вказані обставини,позивачі просили визнати за ними, в рівних частках за кожним, права та обов`язки забудовника житлового будинку АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 .

В судове засідання позивачі не з`явились. Згідно заяв, які надійшли до суду, останні просили розглянути справу за їх відсутності. Позовні вимоги підтримали.

Представник відповідача Вознесенської міської ради Миколаївської області в судове засідання не з`явився. Направив на адресу суду заяву про розгляд справи без його участі. Вирішення спору залишив на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи в межах заявлених позовних вимог та на підставі наданих доказів,судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Зокрема судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 .

За життя останнім було побудовано житловий будинок АДРЕСА_1 на відведеній йому для цієї мети земельній ділянці та на підставі всіх необхідних дозволів, в тому числі й на будівництво, відповідно допроекту забудови ділянки.

Протеспадкодавець не здійснив відповідних дій, необхідних для прийняття майна в експлуатацію, не отримав правовстановлюючий документ щодо нерухомості та не зареєстрував право власності щодо спірного майна.

Після його смерті спадщину прийняли дружина ОСОБА_1 , та син ОСОБА_2 . На ім`я останніх 15.10.2020 року приватним нотаріусом Вознесенського міського нотаріального округу Миколаївської області Ельдаровою О.М. були видані свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, загальною площею 0,1000 га, розташовану по АДРЕСА_1 , та надану для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), в рівних частках кожному.

Згідно ч. 1ст. 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

З положеньст. 331 ЦК України вбачається, що право власності на нерухоме майновиникає в особи з моменту завершення будівництва та прийняття його в експлуатацію, а якщо таке право підлягає державній реєстрації -з моменту його державної реєстрації.

До закінчення будівництва та прийняття нерухомого майна в експлуатацію забудовник вважається власником не будівлі або споруди, як окремого об`єкта, а власником будівельнихматеріалів, обладнання, а також відповідних майнових прав.

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно дост. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Ч. 1 чт. 178 цього Кодексу визначає, що об`єкти цивільних прав (в тому числі майнові права) можуть вільно відчужуватись або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід`ємними від фізичної чи юридичної особи.

Згідно п. 8постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року за №7 «Про судовупрактикуу справах про спадкування»якщо будівництво здійснювалось згідноіз законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництвайого права та обов`язки як забудовника входять до складу спадщини.

З положень ст.ст.1217,1223 ЦК Українивбачається, що спадкування здійснюється за заповітом, а в разі його відсутності та в інших випадках, визначенихЦивільним кодексом України- за законом.

Відповідно до ст.ст. 1268-1270 ЦК Українидля придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв в шестимісячний строк з моменту відкриття спадщини в спосіб, передбачений законом.

Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини незалежно від її оформлення.

Судом встановлено, що позивачі прийняли спадщину в установленому законом порядку після смерті ОСОБА_3 , частково її оформили.

Враховуючи встановлені обставини а також те, що позивачі не мають іншої можливості захистити своє право на спадщину, зокрема через нотаріальні органи, суд вважає, що відповідно дост. 16 ЦК України цивільне право останніх підлягає захисту шляхом визнання їх власниками прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 в рівних частках за кожним.

Керуючись ст.ст.12,13,76-83,141,259,263-265,268,272,273 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Вознесенської міської ради Миколаївської області про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за закономзадовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , права та обов`язки забудовника житлового будинку АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Вознесенську Миколаївської області, по Ѕ частці за кожним.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.В. Лузан

Джерело: ЄДРСР 94214201
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку