open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №403/458/20 провадження № 2/403/62/21

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та

відкриття провадження у справі

18 січня 2021 року смт.Устинівка

Суддя Устинівського районного суду Кіровоградської області Атаманова С.Ю.,розглянувши позовну заяву

ОСОБА_1 (позивач), адреса місця проживання, вказана в позовній заяві: с.Березівка Устинівського району Кіровоградської області, поштовий індекс 28625 до

Березівської сільської ради (відповідач), адреса місцезнаходження: вул.Поштова, буд.№11 с.Березівка Устинівського району Кіровоградської області, поштовий індекс 28625,

Устинівської селищної ради (відповідач), адреса місцезнаходження: вул.Ювілейна, буд.№4 смт.Устинівка Устинівського району Кіровоградської області, поштовий індекс 28600

(назва та місцезнаходження юридичних осіб, як відповідачів, зазначені згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань),

третя особа: приватний нотаріус Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Трутень Олександр Якович, місцезнаходження: вул.Ювілейна, буд.№4 смт.Устинівка Устинівського району Кіровоградської області, поштовий індекс 28600,

предмет позову: про скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до відповідачів Березівської сільської ради та Устинівської селищної ради Устинівського району Кіровоградської області, третя особа: приватний нотаріус Трутень О.Я., про: 1) скасування державної реєстрації права власності від 18.05.2015 року (номер запису про реєстрацію права власності 9734443) на земельну ділянку площею 7.2887 га, кадастровий номер 3525881200:02:000:0503 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, власник: Березівська сільська рада Устинівського району Кіровоградської області та 2) визнання за нею в порядку спадкування за законом права власності на вказану земельну ділянку.

Згідно протоколу щодо неможливостіавтоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.12.2020 року призначення не відбулося. Не вистачає потрібної кількості суддів для розподілу справи.

В період часу з 28.12.2020 року по 12.01.2021 року включно суддя Устинівського районного суду Кіровоградської області Атаманова С.Ю. перебувала у невикористаній частині щорічної основної відпустки у звязку з чим розподіл справ відповідно до п.2.3.3 розділу ІІ Положення про автоматизовану систему документообігу суду не здійснювався.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.01.2021 року цивільну справу призначено до розгляду судді Атамановій С.Ю..

Відповідно до положень ч.2 ст.27 ЦПК Українипозови до юридичних осіб предявляються в суд за їх місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців а громадських формувань. Згідно правил виключної підсудності, передбачених ч.1 ст.30 ЦПК України,позови, що виникають із приводу нерухомого майна, предявляються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Відповідно до ч.1 ст.181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Як вбачається зі змісту доданих до позовної заяви копій документів, поданий позивачем позов безпосередньо виникає з приводу земельної ділянки, місцем розташування якої Березівська сільська рада Устинівського району Кіровоградської області.

Позовна заява за формою та змістом відповідає вимогамст.175 ЦПК України.

Позовну заяву подано з додержанням вимогст.177 ЦПК України.

На підставі викладеного, суддя приходить до висновку, що подана ОСОБА_1 позовна заява відноситься до предметної, субєктної та територіальної юрисдикції Устинівського районного суду Кіровоградської області та підлягає прийняттю до розгляду у порядку цивільного судочинства з відкриттям провадження у справі.

Відповідно до положень п.2 ч.2ст.19 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно положень п.2 ч.4ст.274 ЦПК Українив порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах щодо спадкування.

Правовий висновок щодо необхідності розгляду спорів про спадкування за правилами загального позовного провадження викладений в постанові Верховного Суду від 11.07.2018 року у справі №643/6628/16-ц.

Таким чином, виходячи зі змісту ст.11, п.2 ч.4 ст.274 ЦПК України, цивільна справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження, як справа у спорі щодо визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Крім того, системний аналізст.376 ЦПК Українидає суду можливість прийти до висновку, що розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження жодним чином не порушує, обмежує чи звужує гарантовані законом права та свободи учасників судового процесу і не може бути підставою для скасування або зміни рішення, як обставина, що виплинула на правильність вирішення справи.

Згідно положень п.п.15.3 п.15Розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України розгляд справи у суді здійснюватиметься за матеріалами справи у паперовій формі.

В прохальній частині позовної заяви позивач просить витребувати від приватного нотаріуса Устинівського районного нотаріального округу Трутня О.Я. копію спадкової справи №100-2019, заведеної після смерті ОСОБА_2 ..

Інші клопотання та заяви в порядку ст.ст.43,84,183 ЦПК Українипозивачем ОСОБА_1 разом з позовною заявою до суду подані не були.

Відповідно до вимогст.196 ЦПК Українидля виконання завдання підготовчого провадження у справі необхідно провести підготовче засідання. Підготовче судове засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.19, 27, 83, 84, 178, 181, 187, 190, 191, 196, 258, 260, 274, 353, п.п.15.3 п.15 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Березівської сільської ради та Устинівської селищної ради Устинівського району Кіровоградської області, третя особа: приватний нотаріус Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Трутень Олександр Якович, про скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

2.Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3.Призначити підготовче засідання у справіна 16 лютого 2021 року о 09 год. 00 хв. в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області (місцезнаходження: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області), про що повідомити учасників справи.

4.Встановити відповідачам строк для подачі відзиву на позов протягом пятнадцяти днів з дня вручення їм копії даної ухвали.

Розяснити кожномуз відповідачів,що відповіднодо ч.4ст.174,ч.1ст.191ЦПК України,протягом встановленогосудом строкувонимають право надіслати суду відзив на позовну заяву і всі письмові докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; позивачу, третій особі - копію відзиву та доданих до нього документів.

Відзив підписується відповідачем або його представником. Відзив повинен містити: імя позивача і номер справи; прізвище, імя та по батькові відповідача, його місце проживання чи перебування, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів звязку, адресу електронної пошти, за наявності; у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем; обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується; заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права; перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання; заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в звязку із розглядом справи. До відзиву додаються: докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача згідно вимог ст.ст.58, 62 ЦПК України.

Розяснити кожному з відповідачів, що відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України, у разі подання відзиву на позов вони повинні одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копію відзиву та доданих до нього доказів іншим учасникам справи (позивачу, третій особі).

Розяснити кожному з відповідачів, що відповідно до ч.5 ст.178 ЦПК Українидо відзиву, наданого до суду, необхідно додати документи, що підтверджують надіслання (надання) ними відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи (позивачу, третій особі).

Розяснити кожному з відповідачів, що згідно положень ч.8 ст.178, ч.2 ст.191 ЦПК Україниу разі ненадання відзиву (заперечення проти позову) у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами.

Розяснити кожному з відповідачів право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву (ст.193 ЦПК України).

5.Встановити третій особі: приватному нотаріусу Трутню О.Я. строк для подачі письмових пояснень щодо позову протягом семи днів з дня вручення йому копії даної ухвали, щодо відзиву - до закінчення підготовчого провадження.

Розяснити третійособі,що відповіднодо ст.181,ч.1ст.192ЦПК України,протягом встановленогосудом строкувінмає право надіслати суду письмові пояснення щодо позову або відзиву (аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову) і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків на підтримку або заперечення проти позову; позивачу та відповідачам - копію письмових пояснень та доданих до них документів.

Розяснити третій особі, що відповідно до ч.4ст.178 ЦПК Україниу разі подання письмових пояснень щодо позову вінповинен одночасноз надісланням (наданням) пояснень до суду надіслати (надати) копію письмових пояснень та доданих до них документів іншим учасникам справи.

Розяснити сторонам(позивачу та відповідачам) правоподати відповідь на письмові пояснення третьої особи до закінчення підготовчого провадження.

6.Роз`яснити відповідачам та третій особі, що у разі неможливості подання ними передбачених ч.2ст.174 ЦПК Українизаяв по суті справи (відзиву на позовну заяву та пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) у встановлений судом строк, зумовленої обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином, суд за заявою відповідного учасника справи продовжує процесуальний строк для вчинення ним даної процесуальної дії.

7.Розяснити сторонам, третій особі, що відповідно до ч.9 ст.83 ЦПК Україникопії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Розяснити сторонам, третій особі, що згідно ст.95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

8.Клопотання позивача про витребування від приватного нотаріуса Устинівського районного нотаріального округу Трутня О.Я. копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , підлягає вирішенню під час підготовчого засідання з урахуванням вимог п.3 ч.1 ст.43, ст.84, п.п.7,10ч.2 ст.197 ЦПК України.

9.Повідомити учасників справи про наявність в Устинівському районному суді Кіровоградської області технічної можливості забезпечити їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. У цьому разі відповідна заява учасника справи має бути подана до суду не пізніше ніж за пять днів до судового засідання з направленням копії такої заяви в той же строк іншому учаснику справи.

10.Копії ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи. Відповідачам та третій особі одночасно надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Розяснити, що учасники справи мають право отримати інформацію щодо розгляду справи, зайшовши на веб-адресу сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-сайт:court.gov.ua/sud1123/).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Відповідно до положень ст.353 ЦПК України ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.Ю.Атаманова

Джерело: ЄДРСР 94212234
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку