open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/5379/20

Номер провадження 2-о/404/152/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2021 року Кіровський районний суд міста Кіровограда

в складі: головуючого судді Кулінка Л.Д.

присяжних Жабокрицька Ю.В., Демченко М.І.

за участю секретаря Мартиненко А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кропивницькому цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ), в інтересах ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_2 ); заінтересована особа: Виконавчий комітет Фортечної районної у місті Кропивницькому ради (місцезнаходження: 25006, місто Кропивницький, вулиця Гоголя, будинок № 28), про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, -

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2020 року ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуном заявника, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заява мотивована тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є чоловіком заявниці, який страждає на хронічне психічне захворювання після перенесної травми, пов`язаної з виконанням обов`язків військової служби, є інвалідом I групи «Б» з 22.02.2018 року, безтерміново. Перебуває на обліку Кіровоградського некомерційного підприємства «Обласна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради». Внаслідок захворювання, як вказує заявниця, ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення свої дій, керувати ними, потребує постійного стороннього догляду. На підставі чого заявниця звернулась до суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 недієздатним, встановлення над ним опіки, та призначення її опікуном.

Ухвалою судді Кіровського районного суду міста Кіровограда від 24 вересня 2020 року відкрито провадження по вищевказаній справі та призначено судове засідання (а.с. 24).

Ухвалою Кіровського районного суду міста Кіровограда від 12 жовтня 2020 року призначено у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено комунальному закладу «Кіровоградська обласна психіатрична лікарня». На час проведення експертизи провадження у справі зупинено (а.с. 52).

На адресу Кіровського районного суду міста Кіровограда надійшов висновок судово-психіатричного експерта № 431 від 13.11.2020 року (вх. № 38768 від 20.11.2020 року) (а.с. 58-60). Так як обставини, які викликали зупинення провадження у справі усунуто, судом, на підставі статті 254 Цивільного процесуального кодексу України, з власної ініціативи, поновлено провадження у даній справі (а.с. 62).

В судовому засіданні заявник підтримала заявлені вимоги та просила суд їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Виконавчого комітету Фортечної районної у місті Кропивницькому ради, в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви та підтримала подання про погодження кандидатури ОСОБА_1 щодо призначення її опікуном ОСОБА_2 .

Заслухавши пояснення заявника, представника заінтересованої особи, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд встановив таке.

Відповідно до частини першої статті 39 Цивільного кодексу України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією Кіровоградського обласного бюро медико-соціальної експертизи серія 12 ААА № 618723 від 22.02.2018 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є особою з групою інвалідності: перша «Б» з 22.02.2018 року. Причина інвалідності: травма, пов`язана з виконанням обов`язків військової служби при виконанні інтернаціонального обов`язку, безтерміново. Потребує постійного соціально-побутового догляду (а.с. 6).

Відповідно до довідки лікарсько-консультаційної комісії № 165 від 05.08.2020 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за станом здоров`я не здатен до самообслуговування та потребує постійного стороннього догляду (а.с. 21).

В свою чергу, за висновком судово-психіатричного експерта № 431 від 13.11.2020 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в даний час страждає хронічним психічним захворюванням в формі судинної деменції (згідно МКХ-10 F-01). Являється інвалідом першої групи «Б» з 22.02.2018 року, безтерміново. За своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними. Потребує накладання опіки (а.с. 59-61).

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Правилами статті 41 Цивільного кодексу України передбачені правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун (стаття 1184 цього Кодексу).

За статтею 58 Цивільного кодексу України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до вимог частини першої статті 60 Цивільного кодексу України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннями статті 63 Цивільного кодексу України закріплено, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Заявниця є дружиною ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб, серії НОМЕР_1 від 10.10.2008 року (а.с. 8, а.с. 23), згідно якого Центральним відділом реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Кіровоградській області 10 жовтня 2008 року зареєстровано шлюб між ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що в Книзі реєстрації шлюбів зроблено відповідний актовий запис за № 608. Прізвище після реєстрації шлюбу чоловіка: ОСОБА_4 , дружини: ОСОБА_4 .

За приписами частини першої статті 300 Цивільного процесуального кодексу України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно подання від 20 серпня 2020 року за № П-885 о/п виконавчий комітет Фортечної районної у місті Кропивницкому ради погодив кандидатуру ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо призначення її опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у разі визнання його судом недієздатним (а.с. 9)

Частиною першою статті 40 Цивільного кодексу України визначено, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Водночас, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років (частина шоста сттаті 300 Цивільного процесуального кодексу України).

Таким чином, фактичні обставини справи свідчать про те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного догляду та опіки, що є підставою для визнання його недієздатним та призначення його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись статтями 39, 40, 41, 58, 60, 63 Цивільного кодексу України, статтями 295-300 Цивільного процесуального кодексу України суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ), в інтересах ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_2 ); заінтересована особа: Виконавчий комітет Фортечної районної у місті Кропивницькому ради (місцезнаходження: 25006, місто Кропивницький, вулиця Гоголя, будинок № 28), про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатним.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визначити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатним два роки з дня набрання рішенням законної сили

Роз`яснити положення частини третьої статті 300 Цивільного процесуального кодексу України, відповідно до якої, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Роз`яснити вимоги частин сьомої, восьмої статті 300 Цивільного процессуального кодексу України, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний тест рішення суду складено 18.01.2021 року

Головуючий судя Л.Д. Кулінка

Присяжні Ю.В. Жабокрицька

М.І. Демченко

Суддя Кіровського Л. Д. Кулінка

районного суду

м.Кіровограда

Джерело: ЄДРСР 94211938
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку