open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

1Справа № 335/9128/20 2/335/568/2021

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2021 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Гашук К.В., за участю секретаря судового засідання Пронякіної В.А., розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що він є власником житлового приміщення- кімнати АДРЕСА_1 . У даній кімнаті, окрім нього, зареєстрований ще його син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Разом з цим, відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вже декілька років в кімнаті не проживає, на даний час перебуває на території Російської Федерації. Оскільки відповідач вже декілька років в кімнаті не з`являвся, всі обов`язки, які випливають з користуванням житловим приміщенням, зокрема, з оплати комунальних послуг, які нараховуються відповідно до зареєстрованих у такому приміщенні осіб (сплата за спожитий газ, вивіз сміття тощо), позивач змушений сплачувати власним коштом.

Посилаючись на вказані обставини, ОСОБА_1 просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , таким, що втратив право користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді від 05.11.2020 року позовну заяву прийнято до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників справи, призначено розгляд справи у судове засідання на 26.11.2020 року, яке було у наступному відкладено у зв`язку з неявкою в судові засідання відповідача на 17.12.2020 року, 14.01.2021 року.

Позивач в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, просив задовольнити позовні вимоги, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач тричі у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, шляхом направлення судової повістки за адресою його місця реєстрації, від відповідача відзиву на позов, заяв про розгляд справи за його відсутності не надходило.

За таких обставин, суд вважає можливим провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач у справі ОСОБА_1 є власником кімнати № НОМЕР_1 в гуртожитку по АДРЕСА_2 , що підтверджується: свідоцтвом про право власності № НОМЕР_2 від 06.02.2020 року, виданим районною адміністрацією Запорізької міської ради по Вознесенівському району; витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 203472767 від 10.03.2020 року.

На даний час у вищезазначеній кімнаті, окрім позивача ОСОБА_1 , зареєстрований ще відповідач, а саме: син позивача - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується довідкою Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради від 30.10.2020 року № 01-71\ 16271.

Згідно інформації Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради від 30.10.2020 року № 01-71\ 16271, відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований у кімнаті АДРЕСА_1 , починаючи з 10.02.2010 року по теперішній час.

У відповідності до ч. 1 ст. 316 ЦК України, право власності є право особи на річ (майно) яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно зі ст. ст. 319, 391 ЦК України, власник має право володіти, користуватися, розпоряджатися своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ч. 2 ст. 405 ЦК України, член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Як вказує позивач у позові, відповідач декілька років проживає та працює на території Російської Федерації, не проживає у даній кімнаті, не користується нею, що підтверджується актами про не проживання особи за місцем реєстрації від 26.05.2020, 30.06.2020, 28.07.2020, 25.08.2020, 29.09.2020, 19.10.2020. Та обставина, що у належній позивачеві кімнаті зареєстрований відповідач, перешкоджає позивачеві здійснювати право володіння і розпорядження належним йому майном на власний розсуд та покладає на позивача додатковий тягар по сплаті комунальних послуг.

Враховуючи викладене, суд доходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у зв`язку з наявністю законних на те підстав.

При цьому суд приймає до уваги, що у відповідності зі ст.7Закону України«Про свободупересування тавільний вибірмісця проживанняв Україні» зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права користування житловим приміщенням.

Вирішуючи питання про судові витрати, суд вважає, що вони повинні залишитись за позивачем так як питання щодо їх стягнення позивачем не заявлялись.

Керуючись ст.ст. 4, 13, 76-81, 89, 141, 200, 206, 247, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , таким, що втратив право користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_1 .

Заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідача,поданою протягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач маєправо оскаржитизаочне рішеннядо Запорізькогоапеляційного судучерез судпершої інстанції Орджонікідзевськийрайонний судм.Запоріжжя,який ухваливоскаржуване рішення,шляхом поданняапеляційної скаргипротягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повні відомості про сторін згідно п. 4 ч. 5ст. 265 ЦПК України:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Суддя К.В. Гашук

Джерело: ЄДРСР 94211069
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку