open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 310/8550/20

Пр.2/310/697/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 січня 2021 року м.Бердянськ

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області у складі: головуючого судді: Вайнраух Л.А., за участі секретарки судового засідання: Вакал Н.А., розглянув у порядку загального позовного провадження у підготовчому засіданні в залі суду в м.Бердянськ цивільну справу №310/8550/20 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини,-

без участі сторін, -

В С Т А Н О В И В :

Представник позивачки адвокат Демидко І.В. в інтересах позивачки 16.11.2020 звернулась до суду з позовом, в якому просить розірвати шлюб, укладений між сторонами у справі, зареєстрований 22.10.2016 Бердянським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Запорізькій області, визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За змістом позову 22.10.2016 між сторонами зареєстровано шлюб. Сторони мають спільну дитину - сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з яким позивачка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 . З вересня 2019 року спільні відносини між сторонами фактично припинились, вони разом не мешкають, спільне господарство не ведуть, фізичні та духовні зв`язки між подружжям втрачені. Позивачка зазначає також, що збереження сім`ї неможливе та суперечить інтересам кожного з подружжя. Майновий спір між сторонами відсутній.

Стосовно сина ОСОБА_3 , позивачка вказує, що він навчається у закладі дошкільної освіти №33 «Світлячок» Бердянського відділу освіти, для виховання дитини створені належні побутові умови, відповідач має можливість, про що зазначено у позовній заяві, спілкуватись із сином та зустрічатись із ним. Вимога про визначення місця проживання дитини із матір`ю вмотивована тим, що відповідач не бажає врегулювати спір в позасудовому порядку, що заважає вільному тимчасовому виїзду позивачки із дитиною на відпочинок за бажанням та можливістю матері, а також, зміні реєстрації місця проживання дитини за адресою проживання ОСОБА_1 .

З підстав, передбачених ст. 51 Конституції України, ст.7, 105, 110, 112, 141, 151, 153, 157, 160, 161 СК України, ст. 29 ЦК України, ст.11 ЗУ «Про охорону дитину», ст.6,7 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», ОСОБА_1 просить задовольнити позов.

Ухвалою судді від 25.11.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження, постановлено розглядати справу в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Визначено відповідачу строк із дня вручення ухвали для подання відзиву на позовну заяву. Роз`яснено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Інших процесуальних дій у справі судом вчинено не було за відсутності відповідних клопотань. Зустрічної позовної заяви не подано.

Позивачка в підготовче засідання не з`явилась, до суду надійшла заява, вх.№ від 13.01.2021, про розгляд справи за відсутності сторони позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити позовну заяву.

Відповідач в підготовче засідання не з`явився, подав заяву, вх.№ від 13.01.2021 про розгляд справи за його відсутності, відповідно до ч.1 ст.174 ЦПК України повідомив про визнання позовних вимог в повному обсязі, із зазначенням номера справи, просить задовольнити позов та ухвалити рішення у підготовчому засіданні.

Третя особа через представника Калініченко Ю.В., яка діє на підставі довіреності від 04.01.2021 скерувала до суду заяву, згідно з якою відповідно до ст. 43, 49 ЦПК України просить розглянути справу за її відсутності відповідно до закону, в підготовчому засіданні.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, не здійснюється згідно з ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Відповідно до ч.3,4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому ст. 206 цього Кодексу.

За змістом ч.1,4 ст.206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Оскільки визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд, розглянувши позовну заяву та матеріали цивільної справи, дійшов висновку про те, що заявлений позов підлягає задоволенню, ухвалює рішення у підготовчому засіданні у зв`язку з таким.

Судом згідно з копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , виданого Бердянським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Запорізькій області, встановлено, що 22.10.2016 між сторонами укладено шлюб, який зареєстрований Бердянським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, актовий запис №671. Майновий спір між подружжям відсутній.

Сторони мають спільну дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Бердянськ Запорізької області, актовий запис №192 від 09.03.2017, що видно з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого Бердянським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області 09.03.2017.

Малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 (довідка про реєстрацію місця проживання, видана відділом реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради 18.05.2017), фактично мешкає разом із матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 (довідка про склад сім`ї №9931 від 14.09.2020, видана відділом реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради 14.09.2020, та довідка голови правління ОСББ «Тандем» від 28.09.2020), навчається у закладі дошкільної освіти №33 «Світлячок» Бердянського відділу освіти (довідка №126 від 26.10.2020) з 27.08.2019, знаходиться на її утриманні. Мати офіційно працевлаштована на посаді оператора заправних станцій з 01.10.2018 (довідка керівника ТОВ «Манго-груп» №80 від 01.10.2020), має щомісячний дохід за місцем роботи, опікується розвитком та станом здоров`я дитини, для проживання якої за вказаною адресою створені належні побутові умови.

Вказані обставин визнаються сторонами у справі та відповідно до ч.1 ст.82 ЦПК України не підлягають доказуванню.

Задовольняючи позов в повному обсязі, суд, крім наявності беззаперечної згоди відповідача, виходить з таких норм чинного законодавства.

Згідно з ч.3 ст.56 СК України кожен з подружжя має право припинити шлюбні відносини.

За змістом ч.1 ст.104, ч.3 ст.105 СК України шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до ст.110 цього Кодексу. Згідно з ч.2 ст.112 СК України, суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, що мають істотне значення.

За наявності законних підстав, судом встановлено, що позов в цій частині підлягає задоволенню, оскільки збереження сім`ї суперечить інтересам сторін, вжиття заходів щодо примирення подружжя відповідно до ст.111 СК України суд не вважає за потрібне.

Відповідно до положень ч.1 ст.3, ч.1 ст.9 Конвенції про права дитини від 20.11.1989, ратифікованої ВРУ 27.02.1991, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками в супереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

При вирішенні спору про місце проживання дитини належить звертати особливу увагу на її вік та з`ясовувати, з ким із батьків вона бажає проживати. Вирішуючи спори між батьками, які проживають окремо, про те, з ким із них дитина залишається, суд, виходячи із рівності прав та обов`язків батька й матері щодо своїх дітей, повинен ухвалити рішення, яке відповідало б якнайкращим інтересам дитини. При цьому суд враховує, хто з батьків виявляє більшу увагу до дітей і турботу про них, їхній вік і прихильність до кожного з батьків, особисті якості батьків, можливість створення належних умов для виховання, маючи на увазі, що перевага в матеріально-побутовому стані одного з батьків сама по собі не є вирішальною умовою для передачі йому дітей.

Згідно із ч.4 ст.29 ЦК України місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я, в якому вона проживає.

Крім того, відповідно до ч.1 ст.160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

За положеннями ч.1,2 ст.161 СК України якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення. Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

За нормою ст.11 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

При цьому, як передбачено ч.1, ч.2 ст.141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Враховуючи наявність процесуальних підстав й для задоволення позову стосовно вимог про визначення місця проживання дитини разом із матір`ю, зокрема, визнання позову відповідачем, думку третьої особи, участь якої є обов`язковою за нормою ч.4 ст.19 СК України під час здійснення судового провадження у справах даної категорії, суд за результатами розгляду справи дійшов висновку про наявність підстав для ухвалення рішення суду у визначений позивачкою спосіб.

Суд, задовольняючи позов стосовно цієї позовної вимоги, наголошує, що визначення місця проживання дитини із матір`ю не є перешкодою для подальшого спілкування батька та сина, що сприятиме повноцінному розвитку дитини та відповідає якнайкращим її інтересам.

Статтею 113 СК України визначено, що особа, яка змінила прізвище у зв`язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище. Відповідних клопотань позивачкою у справі не заявлено.

За змістом ч.1 ст.142 ЦПК України поверненню з державного бюджету на користь позивачки підлягає судовий збір у розмірі 50 відсотків від сплаченого нею при поданні позову, тобто, у сумі 840,80 гривень.

На виконання ч.7 ст.15 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» №2398VІ від 01.07.2010, ч.2 ст.115 СК України, копію рішення суду, яке набрало законної сили, необхідно надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

Керуючись ст. 2, 7, 10, 12-13, 49, 76-82, 89, 142, 206, 229, 245, 247, 258-259, 263-265, 268, 272-273, 279 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини,- задовольнити.

Розірвати шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрований 22.10.2016 Бердянським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, актовий запис №671.

Визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Бердянськ Запорізької області, із матір`ю ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Повернути ОСОБА_1 судовий збір у сумі 840,80 гривень (вісімсот сорок гривень 80 копійок), сплачений згідно з квитанцією №0.0.1899777164.1 від 10.11.2020 від імені ОСОБА_1 .

Зобов`язати Бердянське управління Державної казначейської служби України Запорізької області повернути ОСОБА_1 судовий збір у сумі 840,80 гривень (вісімсот сорок гривень 80 копійок), з державного бюджету, сплачений при пред`явленні позову до суду згідно з квитанцією №0.0.1899777164.1 від 10.11.2020, отримувач: Бердянське УК/отг м. Бердянськ / 22030101, на р/р UA648999980313191206000008455, код отримувача - 38042560, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП).

Реквізити сторін та третьої особи: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області, код ЄДРПОУ 02140805, адреса: Запорізька область, м.Бердянськ, пл. Єдності, буд.2.

Копію рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до Бердянського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Бердянський міськрайонний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня його складення (із врахуванням п.15.5 Перехідних положень).

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст. 358 цього Кодексу.

Повний текст рішення суду складено та підписано 18.01.2021.

Суддя Л. А. Вайнраух

Джерело: ЄДРСР 94209719
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку