open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

308/7499/20

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2021 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Іванов А.П., за участю представника Закарпатської митниці Держмитслужби Селеша О.Я., розглянувши матеріали, що надійшли з Закарпатської митниці Держмитслужби щодо громадянина ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження - Україна, Закарпатська обл.,м. Берегове, місце роботи - тимчасово не працює, місце проживання - АДРЕСА_1 , ( АДРЕСА_2 ), паспорт громадянина Угорщини для виїзду за кордон НОМЕР_1 від 10.10.2019 року, виданий органом - BELUGYMINISZTERIUM, про порушення митних правил, передбачених ч.6ст.481 МК України,

встановив:

Згідно з протоколу про порушення митних правил №0844/30500/20 від 01.07.2020 з`ясовано, що 01 липня 2020 року о 09 годині 07 хвилин, в зону митного контролю митного поста «Косонь» п/п "Косино" Закарпатської митниці Держмитслужби в напрямку «виїзд з України», заїхав легковий автомобіль марки FORD MONDEO, реєстраційний номерний знак Угорщини НОМЕР_2 під керуванням гр. Угорщини ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), паспорт гр. Угорщини для виїзду за кордон НОМЕР_1 від 10.10.2019 року.

Під час проведення аналітично-перевірочних заходів було встановлено, що громадянин Угорщини ОСОБА_1 , 29.12.2018 року о 18 годині 35 хвилин ввіз на митну територію України через пункт пропуску «Лужанка» Закарпатської митниці ДФС в режимі «тимчасового ввезення до 1 року» з метою «особистого користування» легковий автомобіль марки FORD MONDEO, реєстраційний номерний знак Угорщини НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 .

Враховуючи інформаційні дані центральної бази даних Єдиної Автоматизованої Інформаційної Системи Держмитслужби, громадянин Угорщини ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) мав вивезти транспортний засіб марки FORD MONDEO, реєстраційний номерний знак Угорщини НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 за межі митної території України до 29.12.2019 року.

В поясненні громадянин Угорщини ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) вказав, що транспортний засіб марки FORD MONDEO, реєстраційний номерний знак Угорщини НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 перебував у не справному стані, та він не мав можливості вивезти його за межі України. Документів, що підтверджують несправність транспортного засобу, при собі не мав. В митницю з метою продовження тимчасового ввезення не звертався.

Таким чином, громадянин Угорщини ОСОБА_1 перевищив строк тимчасового ввезення на митну територію України, а саме: легкового автомобіля марки «FORD MONDEO», реєстраційний номерний знак Угорщини НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 , більше ніж на тридцять діб.

Вказані дії громадянина Угорщини ОСОБА_1 , кваліфіковано за ознаками порушення (порушень) митних правил, передбаченого частиною 6статті 481 Митного кодексу України.

Особа, яка притягається до відповідальності громадянин Угорщини ОСОБА_1 , в судове засідання не з`явився, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином. Клопотання про відкладення справи до суду не подано.

Представник Закарпатської митниці Держмитслужби Селеш О.Я. в судовому засіданні обставини викладені в протоколі підтримав в повному обсязі. Просив притягнути громадянина Угорщини ОСОБА_1 до відповідальності, передбаченої ч.6 ст.481 МК України.

Заслухавши пояснення представника Закарпатської митниці Держмитслужби, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

У відповідності до ч.1ст.486 МК України завданнями провадження у справах про порушення митних правил є своєчасне, всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її з дотриманням вимог закону, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень митних правил, та запобігання таким правопорушенням.

З протоколу про порушення митних правил №0844/30500/20 від 01.07.2020 встановлено, що під час проведення аналітично-перевірочних встановлено, що громадянин Угорщини ОСОБА_1 , 29.12.2018 року о 18 годині 35 хвилин ввіз на митну територію України через пункт пропуску «Лужанка» Закарпатської митниці ДФС в режимі «тимчасового ввезення до 1 року» з метою «особистого користування» легковий автомобіль марки FORD MONDEO, реєстраційний номерний знак Угорщини НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 .

Відповідно до ч.1 ст.380 Закону України від 13.03.2012 №4495-VI: Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено органами доходів і зборів з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов`язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

Відповідно до ч.2 ст.380 Закону України від 13.03.2012 № 4495-VI: Транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від подання документів, що видаються державними органами, уповноваженими здійснювати види контролю, зазначені у статті 319 цього Кодексу. Пропуск таких транспортних засобів через митний кордон України здійснюється без застосування до них заходів гарантування, передбачених розділом X цього Кодексу.

Відповідно до ч.5 ст. 380 Закону України від 13.03.2012 №4495-VI: Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування повинні бути вивезені за межі митної території України з дотриманням строків, установлених відповідно до вимог цього Кодексу, або поміщені у митні режими відмови на користь держави, знищення або руйнування чи можуть бути оформлені для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

За даними центральної бази даних Єдиної Автоматизованої Інформаційної Системи Держмитслужби, громадянин Угорщини ОСОБА_1 мав вивезти транспортний засіб марки FORD MONDEO, реєстраційний номерний знак Угорщини НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 за межі митної території України до 29.12.2019 року.

В поясненні громадянин Угорщини ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) вказав, що транспортний засіб марки «FORD MONDEO», реєстраційний номерний знак Угорщини НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 перебував у не справному стані, та він не мав можливості вивезти його за межі України. Документів, що підтверджують несправність транспортного засобу, при собі не мав. В митницю з метою продовження тимчасового ввезення не звертався.

Таким чином вина громадянина Угорщини ОСОБА_1 підтверджується даними протоколу про порушення митних правил №0844/30500/20 від 01.07.2020, поясненнями Угорщини ОСОБА_1 від 01.07.2020 р., витягом з АСМО «Інспектор» щодо перетину кордону т/з та громадянином Угорщини ОСОБА_3 , доповідною запискою державного інспектора митного поста «Косонь» Д.Карпенко та іншими матеріалами справи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до переконання, що громадянин Угорщини ОСОБА_3 вчинив порушення митних правил, передбаченихч.6ст.481 МК України, а саме перевищив строк тимчасового ввезення транспортного засобу особистого користування більше ніж на тридцять діб.

Санкцією ч.6 ст. 481 МК Українипередбачено накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів.

Призначаючи покарання, суд враховує, що згідно з бази даних АСМО «Інспектор» щодо громадянина Угорщини ОСОБА_3 відсутня повторність вчинення ПМП.

Враховуючи вищевикладене, характер вчиненого порушення, приймаючи до уваги особу правопорушника, суд вважає за необхідне застосувати до громадянина Угорщини ОСОБА_3 адміністративне стягнення у вигляді конфіскації транспортного засобу марки «FORD MONDEO», реєстраційний номерний знак Угорщини НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 .

Вартість транспортного засобу встановлена, шляхом запиту в мережі Інтернет транспортного засобу за подібними характеристиками. Ціна транспортного засобу «FORD MONDEO», становить 29867,70 грн. Згідно з розглядуваним протоколом вказаний транспортний засіб був вилученим.

У відповідності дост. 487 МК Українипровадження у справах про порушення митних правил здійснюється відповідно до цьогоКодексу, а в частині, що не регулюється ним, - відповідно до законодавства України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до ст. 40-1 КУпАП судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення. Розмір і порядок сплати судового збору встановлюється законом.

Тому, відповідно дост. 40-1 КУпАПтаЗакону України «Про судовий збір», з громадянина Угорщини ОСОБА_3 необхідно стягнути на користь держави судовий збір у розмірі 454,00 грн.

Керуючись ст.ст.481ч.6,527ч.2,519,520 МК України, суд,-

постановив:

Громадянина Угорщини ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним в порушенні митних правил, передбачених ч.6ст. 481 МК України та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді конфіскації транспортного засобу «FORD MONDEO», реєстраційний номерний знак Угорщини НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 , вартістю 29867 /двадцять дев`ять тисяч вісімсот шістдесят сім / гривень 70 коп.

Стягнути з громадянина Угорщини ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь держави судовий збір в розмірі 454 /чотириста п`ятдесят чотири/ грн. 00 коп.

Строк звернення постанови для виконання три місяці з дня винесення постанови.

На постанову може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів до Закарпатського апеляційного суду.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду А.П. Іванов

Джерело: ЄДРСР 94209526
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку