open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

308/12331/20

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2021 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Іванов А.П., за участі представника Закарпатської митниці ДФССелеша О.Я. розглянувши матеріали справи про порушення митних правил, які надійшли із Закарпатської митниці ДФС, про притягнення до адміністративної відповідальності громадянина України ОСОБА_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ; місце народження Україна, Чернівецька обл., Сторожинецький район, с.Панка; місце роботи тимчасово не працює; місце проживання АДРЕСА_1 ; закордонний паспорт НОМЕР_1 від 30.06.2017 року; орган, що видав 7323, ідентифікаційний код платника податку -

- заст. 472 Митного кодексу України, -

встановив :

Згідно протоколупро порушеннямитних правил№1621/30500/20від 15.10.2020,15.10.2020 рокуо 10год.21хв. в зонумитного контролю наділянку В`їздмитного посту«Тиса» Закарпатськоїмитниці Держмитслужбизаїхав загальнийпасажирський автомобіль марки «MERCEDES-BENZ»,моделі «316CDI»,державний реєстраційнийномерний знакУкраїни НОМЕР_2 ,де вякості пасажираслідував громадянинУкраїни ОСОБА_1 , який повертався з Італії, де перебував у приватних справах, в Україну на адресу: АДРЕСА_1 .

Формою проходження митного контролю гр. України ОСОБА_1 обрав порядок проходження митного контролю по каналу червоний коридор.

Громадянину України ОСОБА_1 було запропоновано заповнити митну декларацію, в якій він вказав свої паспортні дані, відомості про транспортний засіб, та наявність у нього багажу з особистими речами загальною кількістю 5 місць (п`ять місць супроводжуючого багажу).

При усному опитуванні гр. України ОСОБА_1 підтвердив відомості, вказані ним у митній декларації, та заперечив наявність будь-яких інших товарів, в тому числі таких, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено.

В ході митного контролю зазначеного транспортного засобу та речей громадянина України ОСОБА_1 окрім 5 місць багажу, були виявлені не вказані в митній декларації та не заявлені при усному опитуванні продукти харчування іноземного виробництва, а саме: кава смажена, в зернах, з кофеїном, розфасована у вакуумні упаковки виробника, вагою по 3000г. кожна, що упакована для роздрібної торгівлі, торговельної марки «GIMOKA Gran Bar», країна виробництва Італія. загальною вагою 30 кг.

Виявлені продукти харчування знаходились на підлозі багажного відсіку автомобіля серед особистих речей гр. ОСОБА_1 . Згідно пояснень гр. ОСОБА_1 , дані продукти харчування він придбав в Італії по акційним цінам для власних потреб, однак, чеків не зберіг.

Доступ до виявленого товару нічим не утруднювався.

Вартість вилученого товару потребує додаткової оцінки із залученням спеціаліста-експерта.

Виявлена сільськогосподарська продукція відноситься до першої - двадцять четвертої групи УКТ ЗЕД.

У відповідності до ч.1 ст. 378 МК України пропуск на митну територію України товарів, що класифікуються в 1 - 24 групах УКТ ЗЕД та ввозяться громадянами для вільного обігу, в будь-яких обсягах не дозволяється.

Згідно ч.2 п.1 цієї статті обмеження не поширюється на алкогольні та тютюнові вироби, що ввозяться громадянами в кількостях та у способи, зазначені у частині другій статті 376 МК України.

Згідно ч. 2 п.3 цієї статті обмеження не поширюється на харчові продукти для власного споживання на суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро, що ввозяться в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Згідно п. 1 Постанови Кабміну України від 21 травня 2012 р. N 434 «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України харчових продуктів для власного споживання» громадяни можуть ввозити на митну територію України харчові продукти для власного споживання на загальну суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро на одну особу, в таких обсягах: в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, - у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує 2 кілограмів, кожного найменування на одну особу. Згідно п. 2 Постанови під час ввезення громадянами на митну територію України зазначених харчових продуктів здійснюється їх декларування (шляхом вчинення дій, усно або письмово за бажанням власника таких продуктів або на вимогу посадової особи митниці).

Таким чином, громадянин України ОСОБА_1 не заявив за встановленою формою в митній декларації точні відомості про переміщувані ним через митний кордон України товари, які в даній кількості підлягають обов`язковому письмовому декларуванню та обмежені для переміщення через митний кордон України.

Зазначені дії мають ознаки порушення (порушень) митних правил, передбаченого (передбачених)статтею 472 Митного кодексу України.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явився, про час і місце розгляду справи був належним чином повідомлений. Клопотання про відкладення справи не подано.

Представник Закарпатської митниці ДФС Селеш О.Я. в судове засідання з`явився, протокол про порушення митних правил підтримав у повному обсязі та просив притягнути ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності заст. 472 МК України та накласти на нього адміністративне стягнення, передбачене санкцією вказаної статті.

Враховуючи положення ст. 526 МК України, суд вважає можливим розглядати справу про порушення митних правил за відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Дослідивши матеріали справи,заслухавши пояснення представника Закарпатської митниці ДФС України, приходжу до висновку, що в діях ОСОБА_1 наявні ознаки складу правопорушення, передбаченогост.472 МКУкраїни недекларування товарів,що переміщуються через митний кордон України, тобто ОСОБА_1 не заявив за встановленою формою в митній декларації точні відомості про переміщувані ним через митний кордон України товари, які обмежені для переміщення через митний кордон України та підлягають обов`язковому оподаткуванню.

Вина ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення підтверджується даними протоколу про порушення митних правил № 1621/30500/20 від 15.10.2020, письмовими поясненнями ОСОБА_1 від 15.10.2020, митною декларацією від 15.10.2020, доповідною запискою старшого державного інспектора відділу №1 м/п «Тиса» Тупиці М.М., актом про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу від 15.10.2020 та фотоматеріалами до нього, висновком експерта №1420003800-0326 від 09.11.2020 та іншими матеріалами справи.

Враховуючи характер та ступінь вчиненого правопорушення, обставини справи, особу порушника, вважаю, що на ОСОБА_1 слід накласти адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товару безпосереднього предмету порушення митних правил, з конфіскацією зазначеного товару.

Керуючись ст.ст.472,527,528,529 МК України, ст.ст.283-285,287-291 КпАП України, п.5ст.4 Закону України «Про судовий збір», суддя, -

постановив:

Громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - визнати винним у порушенні митних правил, передбаченихст. 472 МК Українита накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, що становить4608 (чотири тисячі шістсот вісім) гривень 00 коп. з конфіскацією зазначених товарів, а саме:

- Кава смажена, в зернах, з кофеїном, розфасована у вакуумні упаковки виробника, вагою по 3000г. кожна, що упакована для роздрібної торгівлі, торговельної марки «GIMOKA Gran Bar», країна виробництва Італія. загальною вагою 30 кг., вартістю 4608,00 грн.

Стягнути з громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - на користь держави судовий збір в розмірі454,00 грн. (чотириста п`ятдесят чотири) гривень 00 коп.

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її винесення до Закарпатського апеляційного суду через Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області. Постанова судді у справах про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Строк звернення постанови до виконання три місяці з дня набрання постановою законної сили.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду А.П. Іванов

Джерело: ЄДРСР 94209522
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку