open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 173/5/21

Провадження № 3/173/8/2021

ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 січня 2021 р. м. Верхньодніпровськ

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Бурхан С.М., при секретарі Малоок Л.В., за участю прокурора Романової-Утки К.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Верхньодніпровську, матеріал, який надійшов від Управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області відносно

ОСОБА_1

ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ;

місце проживання:

АДРЕСА_1 ;

місце роботи: Верхньодніпровська міська рада, спеціаліст 2 категорії з земельних питань відділу з питань земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища, містобудування та архітектури Верхньодніпровської міської ради

про вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч.1 ст.172-6 КпАП України.

встановив:

Відповідно до п.10 ст.1 Закону України "Про запобігання корупції" (далі по тексту - Закону) правопорушення, пов`язане з корупцією - діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене особою, зазначеною у ч.1 ст.3 цього Закону, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

Згідно копії розпорядження міського голови Верхньодніпровської міської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області № 30 від 27.12.2017 р. «Про переведення працівників», ОСОБА_1 призначено на посаду спеціаліста 2 категорії з земельних питань відділу з питань земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища, містобудування та архітектури Верхньодніпровської міської ради, без конкурсного відбору, зі збереженням 13 рангу посадової особи місцевого самоврядування, сьома категорія посад, з посадовим окладом згідно штатного розпису (а.с.15-16).

Таким чином, на підставі п.п. «в», п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції», ОСОБА_1 , є суб`єктом, на якого поширюється дія вказаного закону.

Відповідно до ч.1 ст.45 Закону України «Про запобігання корупції», передбачено, що особи, зазначені у пункті 1, підпунктах "а" і "в" пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 Закону, зобов`язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Пунктом 5 ч.1 ст.12 Закону передбачено, що Національне агентство з метою виконання покладених на нього повноважень має право приймати з питань, що належать до його компетенції, обов`язкові для виконання нормативно-правові акти. Нормативно-правові акти Національного агентства підлягають державній реєстрації Міністерством юстиції України та включаються до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, що зазначено у ч.5 ст.12 Закону.

Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - Національне агентство) № 2 від 10.06.2016 р. (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 липня 2016 року за № 958/29088) «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» визначено, що система подання та оприлюднення відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, розпочинає свою роботу в два етапи.

Перший етап з 00 годин 00 хвилин 01.09.2016 р. для таких типів декларацій (повідомлень) та суб`єктів декларування:

- щорічні декларації за 2015 рік службових осіб, які станом на 01.09.2016 р. займають згідно зі статтею 50 Закону відповідальне та особливо відповідальне становище. Зазначені у цьому абзаці декларації подаються протягом 60 календарних днів з дати, визначеної у цьому абзаці;

- декларації, передбачені абзацом першим частини другої статті 45 Закону (декларації осіб, які припиняють діяльність, пов`язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування), службових осіб, які 01.09.2016 р. чи пізніше цієї дати припиняють діяльність, пов`язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, та станом на день такого припинення займають згідно зі статтею 50 Закону відповідальне та особливо відповідальне становище.

Другий етап - з 00 годин 00 хвилин 01 січня 2017 року для всіх інших суб`єктів декларування та декларацій (повідомлень), передбачених Законом.

Рішенням Національного агентства № 1 від 18.08.2016 р. «Про внесення змін до деяких рішень Національного агентства з питань запобігання корупції щодо функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», внесені зміни у підпункт 1 пункту 1 рішення Національного агентства від 10.06.2016 року № 2 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 липня 2016 року за №958/29088) «Про початок роботи системи подання таоприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», а саме: слова та цифри «15 серпня 2016 року» змінити словами та цифрами «01 вересня 2016 року». Таким чином, система подання таоприлюднення відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» декларацій осіб, уповноважених навиконання функцій держави або місцевого самоврядування, розпочала свою роботу вдва етапи, а перший етап - з 00 годин 00 хвилин 01вересня 2016року.

Рішенням Національного агентства № 3 від 10.06.2016 р. (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 липня 2016 року за № 961/29091) затверджено Порядок форми подачі декларацій відповідно до ст.45 Закону.

Згідно зазначеного Порядку, суб`єкти декларування подають до Реєстру документи (декларації, що подаються відповідно достатті 45 Закону №1700-VII, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб`єкта декларування, передбачені частиною другою статті 52 Закону №1700-VII,виправлені декларації,що подаютьсявідповідно дочастиничетвертої статтіЗакону №1700-VII)шляхом заповненняелектронних формвідповідних документівна веб-сайтіРеєстру відповіднодо технічнихвимог доформ. Суб`єктидекларування подаютьзазначені документичерез мережуІнтернет звикористанням програмнихзасобів Реєструу власномуперсональному електронномукабінеті післяреєстрації вРеєстрі. Суб`єкт декларування повинен зареєструватися у Реєстрі з використанням особистого ключа та посиленого сертифіката відкритого ключа електронного цифрового підпису (далі - ЕЦП).

Після заповненняусіх необхіднихполів формидокумента суб`єктдекларування підписуєдокумент накладаннямна ньоговласного ЕЦП. Передпідписанням документасуб`єкт декларуванняпідтверджує ознайомленняз попередженнямпро настаннявідповідальності заподання недостовірнихвідомостей шляхомпроставлення відповідноївідмітки вдокументі. Усіінші документи,які суб`єктдекларування направляєна адресуНаціонального агентстваза допомогоюперсонального електронногокабінету,також підписуютьсянакладанням наних власногоЕЦП. Кожному поданому документу Реєстр автоматично надає унікальний ідентифікатор документа та накладає на нього електронну печатку Реєстру, що унеможливлює внесення несанкціонованих змін до поданого документа (забезпечує цілісність документа).

Подання документа до Реєстру підтверджується шляхом надсилання повідомлення суб`єкту декларування на адресу його електронної пошти, вказану під час реєстрації в Реєстрі, та до персонального електронного кабінету суб`єкта декларування.

Після отримання зазначеного повідомлення суб`єкт декларування повинен невідкладно, але не пізніше семи днів після дня отримання такого повідомлення, перевірити зміст поданого ним документа та у разі виявлення неповних або недостовірних відомостей в ньому подати виправлений документ відповідно до цього Порядку.

Верховна рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» Законом№ 530-IXвід 17.03.2020 р. Відповідно до цих змін в Законі України «Про запобігання корупції» Розділ ХІІІ доповнено пунктом 2-1, в такій редакції: встановити, що декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які відповідно достатті 45цього Закону подаються за минулий рік до 1 квітня, у 2020 році суб`єкти декларування подають до 1 червня.

У 2020 році черговий етап декларування особами, які уповноважені на виконання функцій держави та місцевого самоврядування почався з 00 годин 00 хвилин 01.01.2020 р., який тривав до 00 годин 00 хвилин 01.06.2020 р. Протягом цього періоду часу, суб`єкт декларування, повинен подати щорічну декларацію за 2019 рік.

При дослідженні матеріалів справи встановлено, що на виконання вимог абзацу 3 пункту 2 Перехідних положень Закону, ОСОБА_1 перебуваючи на посаді спеціаліста 2 категорії з земельних питань відділу з питань земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища, містобудування та архітектури Верхньодніпровської міської ради, 17.01.2019 р. подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави та місцевого самоврядування як кандидата на посаду, шляхом заповнення відповідної форми на веб-ресурсі https://public.nazk.gov.ua, тобто даним фактом підтверджено обізнаність ОСОБА_1 з порядком роботи реєстру та його вміння користуватися ним при заповненні та подачі декларації (а.с.66).

Відповідно до результатів пошуків у Єдиному державному реєстрі декларацій на офіційному сайті НАЗК (https:\\public.nazk.gov.ua\search), встановлено, що ОСОБА_1 подав щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2019 рік лише 02.06.2020 року о 15 годині 00 хвилин, тобто поза межами строку встановленого для подачі щорічної декларації за 2019 рік (а.с.60-66).

Відповідно до офіційної відповіді голови Національного агентства з питань запобігання корупції Корчак Н.М. № 03-05/4886/17 від 02.03.2017 р. щодо роботи «Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» дата публікації документів, вказана у публічній частині інформаційно-телекомунікаційної системи «Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» співпадає з фактичною датою подання суб`єктами декларування документів до «Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

В судовому засіданні ОСОБА_1 визнав свою вину та щиро розкаявся у вчиненні адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч.1 ст.172-6 КпАП України, та пояснив, що внаслідок власної неуважності він несвоєчасно подав щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2019 рік. Так, електрону форму щорічної декларації за 2019 рік він подав 02.06.2020 року.

Вислухавши пояснення, дослідивши в судовому засіданні зібрані по справі докази та оцінюючи їх в сукупності, суд вважає, що вина ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч.1 ст.172-6 КпАП України, знайшла своє підтвердження в ході судового розгляду справи, зокрема:

- згідно копії письмового пояснення ОСОБА_1 встановлено, що останній визнав свою вину у вчиненні адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч.1 ст.172-6 КпАП України, та підтвердив, що дійсно несвоєчасно подав щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2019 рік (а.с.59);

- відповідно до результатів пошуку у Єдиному державному реєстрі декларацій на офіційному сайті НАЗК встановлено, що ОСОБА_1 електрону форму щорічної декларації за 2019 рік подав лише 02.06.2020 року о 15 годині 00 хвилин, тобто поза межами строку встановленого для подачі щорічної декларації за 2019 рік (а.с.60-66).

Надані докази узгоджуються в цілому, не викликають сумніву та вказують на винуватість ОСОБА_1 у вчиненні даного правопорушення.

Вказаними діями ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.172-6 КпАП України, а саме: несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

З урахуванням наведеного, призначаючи адміністративне стягнення ОСОБА_1 , суд враховує характер вчиненого правопорушення, котре стосується засад запобігання та протидії корупції, а тому, вважає за необхідне накласти на гр. ОСОБА_1 адміністративне стягнення у вигляді штрафу в межах, передбачених санкцією ч.1 ст.172-6 КпАП України.

Відповідно до ст.40-1 та зміни до ст.283Кодексу України про адміністративне правопорушення, зміни до ст.4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється в дохід держави у розмірі 454 (чотириста п`ядесят чотири) грн. 00 коп. у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення.

На підставі викладеного та керуючись ст.283, ст.40-1 КпАП України

постановив:

ОСОБА_1 визнати винним у скоєнні адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч.1 ст.172-6 КпАП України, та притягти до адміністративної відповідальності у вигляді стягнення штрафу у розмірі 50 (п`ятдесят) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що дорівнює 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень на користь держави.

Стягнути з гр. ОСОБА_1 (ІНН НОМЕР_1 ), судовий збір в дохід держави у розмірі 454 (чотириста п`ядесят чотири) грн. 00 коп. (ГУК у Дн-кiй обл/ОТГм.В-дніпр/22030101; код за ЄДРПОУ 37988155; Р/р UA528999980313111206000004523).

На постанову може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду на протязі 10 днів.

Строк пред`явлення постанови до виконання протягом трьох місяців з дня набрання нею законної сили.

Суддя С.М. Бурхан

Постанова набрала законної сили _______________

Джерело: ЄДРСР 94208917
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку