open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер справи 220/1846/20

Номер провадження № 2/220/70/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2021 року смт.Велика Новосілка Донецької області

Великоновосілківський районний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді - Яненко Г.М.,

за участю секретаря - Демішева А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Велика Новосілка Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ), поданим його представником адвокатом Кузнєцовою Оксаною Петрівною (адреса: АДРЕСА_2 ), до виконкому Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області (адреса: АДРЕСА_3 ) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла заява ОСОБА_1 , подана його представником адвокатом Кузнєцовою Оксаною Петрівною, до виконкому Краснополянської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Вимоги позивача мотивовано відмовою нотаріуса у видачі йому свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 тітки ОСОБА_2 на спадкове майно - земельну ділянку площею 9,1 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, посилаючись пропуск спадкоємцем строку для прийняття спадщини. Зазначене змушує його звернутись до суду.

В судове засідання позивач, його представник не з`явилися, до суду надійшли заяви, в яких позов підтримали, просили його задовольнити, вважаючи вимоги законними та обґрунтованими.

Уповноважений представник відповідача в судове засідання не з`явився, разом з тим, на адресу суду надійшла заява, в якій Роздольненська сільська рада із позовними вимогами погодилась повністю та клопотала про можливість судового розгляду без участі представника.

При даних обставинах суд прийшов до висновку про можливість розгляду справи за наявними документами.

Розглянувши матеріали справи, судом встановлено:

ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Одрадне Великоновосілківського району Донецької області померла ОСОБА_2 , у віці 63 років, про що 17.10.2003 року виконавчим комітетом Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької складено відповідний актовий запис за № 15 та видано Свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 .

Позивач є племінником спадкодавця ОСОБА_2 , що підтверджується наступними документами: Свідоцтво про народження, видане 07.02.1992 року Новотроїцькою сільською радою Красноармійського району Донецької області VIII-НО № 419591 (а/з № 67); Свідоцтво про смерть НОМЕР_2 видане виконкомом Новоєлизаветівської сільської ради Покровського району Донецької області 12.11.2018 року (а/з № 8); Свідоцтво про одруження серія НОМЕР_3 видане 25.10.1958 року Новотроїцькою сільською радою Красноармійського району Донецької області (а/з № 41); Свідоцтво про народження НОМЕР_4 видане 16.03.2004 року виконкомом Шевченківської селищної ради м. Красноармійська Донецької області (а/з № 98); довідка № 15-52/50 видана 21.12.2000 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Красноармійського районного управління юстиції Донецької області; Довідка № 47/07-89 видана 19.05.2004 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Красноармійського районного управління юстиції.

Згідно довідки № 58 виданої 21.01.2020 року виконавчим комітетом Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, громадянка ОСОБА_2 дійсно проживала у АДРЕСА_4 , з 1973 року і на момент своєї смерті, що настала ІНФОРМАЦІЯ_1 , а/з №15, проживала одна.

Згідно довідки № 532 виданої 12.12.2019 року виконавчим комітетом Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, громадянкою ОСОБА_2 яка проживала у АДРЕСА_4 , з 1973 року по день смерті, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 , а/з №15, заповіт не складався.

З дослідженої в судовому засідання копії Витягу з Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 62448670 виданого 12.11.2020 року Великоновосілківською державною нотаріальною конторою вбачається, що ОСОБА_2 за життя заповітів складено не було.

Відповідно до Витягу зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 62448654 виданого 12.11.2020 року Великоновосілківською державною нотаріальною конторою спадкових справи після померлої ОСОБА_2 заведено не було.

З пояснень позивача, викладених в позові, вбачається, що 12.11.2020 року позивачу, в особі його представника ОСОБА_4 державним нотаріусом Великоновосілківської державної нотаріальної контори було роз`яснено про необхідність поновлення в судовому порядку строку для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 тітки ОСОБА_2 , оскільки ним пропущено цей строк.

П. 1 прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України (далі за текстом - ЦК України) встановлюється, що цей Кодекс набирає чинності з 1 січня 2004 року. Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності (п. 4) . Правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом (п. 5 ).

Згідно ст.. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу (ч. 2 ст. 1258 ЦК України).

Ст. 1261 ЦК України встановлюється, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері (ст. 1262 ЦК України).

У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця (ст. 1263 ЦК України).

Ч. 1 ст. 1268 ЦК України встановлюється, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Відповідно до ч. 1 ст.. 1270 Цивільного Кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Ст. 1220 ч. 2 Цивільного Кодексу України встановлює, що часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день з якого вона оголошується померлою.

Згідно ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Часом відкриття спадщини, відповідно до ч. 2 ст. 1220 ЦК України, є день смерті особи, або день з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст.. 1272 ЦК України якщо спадкоємиць протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

П. 1 Листа ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 встановлюється, що при вирішенні справ про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини слід також враховувати, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними. У зазначеній категорії справ є обов`язковим обґрунтування в мотивувальній частині судового рішення поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2007 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» зазначається, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Свій позов, в частині визначення додаткового строку для прийняття спадщини, позивач обґрунтовує юридичною необізнаністю, зокрема він помилково вважав, що тільки спадкоємці першої черги мають право приймати спадщину.

Дослідивши матеріали справи, зокрема інформацію зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 62448654 виданої 12.11.2020 року Великоновосілківською державною нотаріальною конторою) щодо відсутності спадкових справ заведених на ОСОБА_2 , визнання позову відповідачем та обґрунтування позивача, суд приходить до висновку по поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини, в зв`язку з чим суд задовольняє позовні вимоги у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.9, 23, 258, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , додатковий строк в три місяці, який починається від дня набрання цим рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Одрадне Великоновосілківського району Донецької області тітки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Яненко Г.М.

Джерело: ЄДРСР 94207396
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку