open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

543/1077/20

2/543/35/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.01.2021 року смт Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Грузман Т.В., за участі секретаря судового засідання Степаненко Л.М. розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в смт Оржиця цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Савинської сільської ради Оржицького району Полтавської області, третя особа - приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О., про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачі звернулися до Оржицького районного суду Полтавської області із вищевказаним позовом.

В позовній заяві вказали, що ОСОБА_4 ») ОСОБА_5 є рідною донькою ОСОБА_6 . ОСОБА_6 є рідним сином ОСОБА_7 та ОСОБА_8 . Таким чином, ОСОБА_8 є її бабусею по лінію батька, а ОСОБА_7 - дідусем.

ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Савинці, Оржицького району, Полтавської області. ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_2 була зареєстрована по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 у житловому будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . В цьому будинку постійно та на протязі 6-ти місяців після її смерті ніхто не проживав та не був зареєстрований.

Після смерті ОСОБА_8 відкрилась спадщина на все належна їй за життя майно, зокрема на 1/2 частину будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 . ОСОБА_8 за життя мала право на половину даного домоволодіння, як на об`єкт спільного сумісного з ОСОБА_7 майна подружжя.

Окрім неї заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_8 подала також її рідна донька, а її тітка - ОСОБА_2 .

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є рідною донькою ОСОБА_7 та ОСОБА_8

Після смерті її матері ОСОБА_8 , нею була подана заява про прийняття її спадщини, до якої входить 1/2 частина будинку по АДРЕСА_1 .

Враховуючи, що ОСОБА_8 мала право лише на половину будинку, то вони з племінницею - ОСОБА_1 , мають право на спадкування по 1/4 частині вище згаданого домоволодіння.

Зібравши усі необхідні документи, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 звернулись з відповідними заявами про видачу свідоцтв про право на згадану вище спадщину до приватного нотаріуса Оржицького нотаріального округу Черненко О.О. У відповідь на їх звернення нотаріусом було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії вих. № 255/02-31 від 17.11.2020 року. Мотивом для відмови слугувало те, що спадкодавець - ОСОБА_8 за життя не здійснила державну реєстрацію права власності на спадкове майно.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є дружиною ОСОБА_6 .Її чоловік подав заяву про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 свого батька - ОСОБА_7 , в результаті чого отримав право на спадкування Ѕ частину будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , однак свідоцтво про право на частку будинку за життя він так і не отримав.

ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_6 помер. Після його смерті, за її заявою було відкрито відповідну спадкову справу в рамках якої вона намагалась отримати свідоцтво про право на спадщину на 1/2 частину будинку по АДРЕСА_1 , на яку він за життя мав право в порядку спадкування майна покійного батька - ОСОБА_7 .

У відповідь на її звернення щодо оформлення частини вище згаданого домоволодіння, приватним нотаріусом Оржицького нотаріального округу Черненко О.О. було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії вих. № 254/02-31 від 17.11.2020 року, котра мотивована тим, що спадкодавець за життя не зареєстрував власне право на дане спадкове майно.

Посилаючись на вищевикладені обставини та на те, що нотаріус відмовив у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом позивачі прохали суд:

1. Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/4частину будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , що складається з: житлового будинку А-1, прибудови-а, гаражу-Б, сараю-літньої кухні-В, прибудови-в, сараю-Г, сараю-г, колодязю-№1, колонки-№2, воріт-№3, огорожі-№4, на яку за життя мала право її бабуся - ОСОБА_8 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Савинці, Оржицького району, Полтавської області, в порядку спадкування за законом.

2. Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/4частину будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , що складається з: житлового будинку А-1, прибудови-а, гаражу-Б, сараю-літньої кухні-В, прибудови-в, сараю-Г, сараю-г, колодязю-№1, колонки-№2, воріт-№3, огорожі-№4, на яку за життя мала право її мати - ОСОБА_8 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Савинці, Оржицького району, Полтавської області, в порядку спадкування за законом.

3. Визнати за ОСОБА_3 право власності на 1/2частину будинку садибного типуз господарськимибудівлями таспорудами по АДРЕСА_1 ,що складаєтьсяз:житлового будинкуА-1,прибудови-а,гаражу-Б,сараю-літньоїкухні-В,прибудови-в,сараю-Г,сараю-г,колодязю-№1, колонки-№2, воріт-№3, огорожі-№4, на яку за життя мав право її чоловік - ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Савинці, Оржицького району, Полтавської області, в порядку спадкування за законом.

В судове засідання учасники справи не з`явилися, направивши до суду письмові заяви про розгляд справи без їх участі. При цьому від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи без їх участі, заявлені позовні вимоги підтримують в повному обсязі, а відповідач в своїй заяві позов визнав повністю. Від третьої особи до суду надійшов лист про розгляд справи без її участі, вказала, що не заперчує проти задоволення позову.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. У відповідності до ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд ухвалює рішення без проведення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 помер ОСОБА_10 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.15).

Відповідно до матеріалів справи та наданих Оржицькою державною нотаріальною конторою Полтавської області копій матеріалів спадкової справи №265 за 2010 рік спадкоємцями майна ОСОБА_10 , 1936 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , є його:

дружина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , 1/2 частка;

син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , 1/2 частка.

Спадщина на яку у вказаних частках видано свідоцтва про право на спадщину за законом складається із: земельної ділянки, яка призначена для ведення особистого господарства, площею 0,26га; земельної ділянки, яка призначена для будівництва і обслуговування будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,25га; земельної ділянки, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 4,04га.

ІНФОРМАЦІЯ_6 помер ОСОБА_6 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.24).

Відповідно до матеріалів справи та наданих приватним нотаріусом Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О. копій матеріалів спадкової справи №188(2012р.) спадкоємцем майна ОСОБА_6 , 1963 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , є його дружина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Спадщина на яку видано свідоцтва про право на спадщину за законом складається із: земельної ділянки, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 4,24га (кадастровий номер 5323685100:00:008:0002); Ѕ частки земельної ділянки, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 4,04га (кадастровий номер 5323685100:00:008:0004); земельної ділянки, переданої для ведення особистого селянського господарства, площею 1,00га (кадастровий номер 5323685100:00:004:0029).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_8 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с.33).

Відповідно до матеріалів справи та наданих приватним нотаріусом Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О. копій матеріалів спадкової справи №115/2019рік спадкоємцями майна ОСОБА_8 , 1938 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її:

дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , 1/2 частка;

онука ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , 1/2 частка.

Спадщина на яку у вказаних частках видано свідоцтва про право на спадщину за законом складається із: земельної ділянки, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 4,0355га (кадастровий номер 5323685100:00:008:0003); земельної ділянки, переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 4,0355га (кадастровий номер 5323685100:00:008:0004).

Разом з тим, приватний нотаріус Оржицького районногонотаріального округуПолтавської областіЧерненко О.О.постановами від 17.11.2020 року відмовила позивачам у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом у відповідних частках на житловий будинок АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність нерухомого майна спадкодавцям (а.с. 43-44).

Належність спадкового нерухомого майна спадкодавцям підтверджується зібраними у справі доказами.

На замовлення позивачів ФОП ОСОБА_11 виготовив технічний паспорт на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами складається з: житлового будинкуА-1,прибудови-а,гаражу-Б,сараю-літньоїкухні-В,прибудови-в,сараю-Г,сараю-г,колодязю-№1, колонки-№2, воріт-№3, огорожі-№4 (а.с. 35-40).

Згідно звіту про оцінку нерухомого майна вартість житлового будинку з господарськими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , становить 26300 грн. (а.с. 41-42).

Таким чином, звернувшись до суду з позовом про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, позивачі надали відповідні докази того, що на сьогоднішній день існують реальні перешкоди у оформленні їх спадкових прав, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на вказане спадкове майно.

Відповідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно ч. 2 ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначенні у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1, 2 статті 1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України передбачено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З огляду на вказані норми чинного законодавства, суд вважає, що позовні вимоги позивачів підлягають задоволенню, так як не порушують чиї-не будь права чи інтереси.

Керуючись ст.ст. 392, 1217, 1218,1220, 1222, 1223, 1258, 1261,1268, 1296 ЦК України, ст.ст. 2, 12, 13, 76, 141, 142, 200, 206, 247,258, 263, 265, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Савинської сільської ради Оржицького району Полтавської області, третя особа - приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О., про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

1. Визнати за ОСОБА_1 , реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_4 , право власності на 1/4частину будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , що складається з: житлового будинку А-1, прибудови-а, гаражу-Б, сараю-літньої кухні-В, прибудови-в, сараю-Г, сараю-г, колодязю-№1, колонки-№2, воріт-№3, огорожі-№4, на яку за життя мала право її бабуся - ОСОБА_8 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Савинці, Оржицького району, Полтавської області, в порядку спадкування за законом.

2. Визнати за ОСОБА_2 , реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_5 , право власності на 1/4частину будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , що складається з: житлового будинку А-1, прибудови-а, гаражу-Б, сараю-літньої кухні-В, прибудови-в, сараю-Г, сараю-г, колодязю-№1, колонки-№2, воріт-№3, огорожі-№4, на яку за життя мала право її мати - ОСОБА_8 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Савинці, Оржицького району, Полтавської області, в порядку спадкування за законом.

3. Визнати за ОСОБА_3 , реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_6 , право власності на 1/2частину будинку садибного типуз господарськимибудівлями таспорудами по АДРЕСА_1 ,що складаєтьсяз:житлового будинкуА-1,прибудови-а,гаражу-Б,сараю-літньоїкухні-В,прибудови-в,сараю-Г,сараю-г,колодязю-№1, колонки-№2, воріт-№3, огорожі-№4, на яку за життя мав право її чоловік - ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Савинці, Оржицького району, Полтавської області, в порядку спадкування за законом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5ст. 265 ЦПК України:

-позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ,зареєстроване місцепроживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ;

- позивач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 ;

-позивач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,зареєстроване місцепроживання: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 ;

- відповідач Савинська сільська рада Оржицького району Полтавської області, місце знаходження: вул. Бабака, 5а, с.Савинці,Оржицький район,Полтавська область37722, ЄДРПОУ 25157317;

-третя особа Приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О., місце знаходження: вул. Бумажкова, 1/5, смт Оржиця, Полтавська область, 37700.

Повний текст рішення виготовлений 15.01.2021 року.

Суддя Грузман Т.В.

Джерело: ЄДРСР 94203481
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку