open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 13.01.2021 Справа № 554/11342/20

П О С Т А Н О В А

Іменем України

13 січня 2021 року суддя Октябрського районного суду м. Полтави Савченко А. Г. розглянувши протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП і матеріали справи додані до нього щодо

ОСОБА_1 , проживаючого с. Райозеро, Оржицького району, Полтавської області,РНОКПП та інші відомості щодо особи ініціатором складення протоколу не надано

в с т а н о в и в :

11 січня 2021 року до Октябрського районного суду м. Полтави з Головного управління держпродспоживслужби в Полтавській області повторно надійшов протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП щодо ОСОБА_1 .

Підставою для повторного направлення справи до суду, ініціатором її направлення, зазначається те, що у вказаному протоколі викладено суть порушення з посиланням на відповідні нормативні акти, що тягне за собою адміністративну відповідальність за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП.

Так, відповідно до протоколу № 160 21 листопада 2020 року о 15 год. 41 хв. у ветеринарній клініці Vet Expert, що знаходиться за адресою м. Полтава, вул. Сінна, 13 прийом громадян здійснювався без засобів індивідуального захисту. Громадянка ОСОБА_2 перебувала без маски та обслуговувала клієнтів, чим порушила ч. 1 ст. 10 постанови КМУ № 641 від 22.07.2020 року.

Законом України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 6 листопада 2020 року № 1000-IX, який набрав чинності 21.11.2020 року, внесено зміни доКУпАП, в тому числі, дост. 44-3 КУпАП.

Таким чином відповідальність за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, на даний час передбачена ч. 2ст. 44-3 КУпАПта значно пом`якшена.

Відповідно до ч. 2ст. 8 КУпАПзакони, які пом`якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.

Статтею 236 КУпАП визначено, що органи державної санітарно-епідеміологічної служби розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов`язані з порушенням санітарних норм (стаття 42), а також про адміністративні правопорушення, передбаченічастиною п`ятою статті 41,частиною другоюстатті 44-3,статтями 78,80 - 83,90-1,95,167,168-1,170(коли вони є порушеннями санітарних норм), тастаттею 188-11цього Кодексу.

Від іменіорганів державноїсанітарно-епідеміологічноїслужби розглядатисправи проадміністративні правопорушенняі накладатиадміністративні стягненняв межахтериторій таоб`єктів нагляду,визначених законодавством,мають право: головнийдержавний санітарнийлікар Українита йогозаступники,головні державнісанітарні лікаріАвтономної РеспублікиКрим,областей,міст Києвата Севастополя,головні державнісанітарні лікаріводного,залізничного,повітряного транспорту,водних басейнів,залізниць таїх заступники,головні державнісанітарні лікарірайонів,міст,районів умістах,лінійних підрозділівта об`єктівводного,залізничного,повітряного транспорту,Міністерства оборониУкраїни,Міністерства внутрішніхсправ України,центрального органувиконавчої влади,що реалізуєдержавну політикуу сферізахисту державногокордону,Служби безпекиУкраїни,з`єднань,частин тапідрозділів іїх заступники; лікарі-гігієністи, лікарі-епідеміологи органів державної санітарно-епідеміологічної служби - щодо адміністративних правопорушень, передбаченихчастиною п`ятоюстатті 41, а такожстаттею 42,частиною другоюстатті 44-3, статтями78,80 - 83,95,167,168-1,170(коли вони є порушеннями санітарних норм).

В свою чергу згідност. 221 КУпАПрозгляд справ про притягнення до відповідальності за ч. 2ст.44-3 КУпАПне віднесено до компетенції судів.

Відповідно до ч. 2ст. 19 Конституції Україниоргани державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбаченіКонституцієюта законами України.

Таким чином, відповідальність за дії, зазначені у протоколі, наступає за ч. 2 ст. 44-3 КУпАП, розгляд якої не відноситься до компетенції суду, а тому адміністративний матеріал підлягає поверненню до Головного управління держпродспоживслужби в Полтавській області для розгляду по суті.

Керуючись ст.ст.276,284,294 КУпАП, суд,

п о с т а н о в и в :

Матеріал про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченогост. 44-3 КУпАП, відносно ОСОБА_1 - повернути до Головного управління держпродспоживслужби в Полтавській області для розгляду по суті.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя А. Г. Савченко

Джерело: ЄДРСР 94203301
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку