open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 524/6692/20

Провадження №2/524/694/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.01.2021 року Автозаводський районний суд м. Кременчука в складі:

головуючого судді - Предоляк О.С.

при секретарі судового засідання - Яковлєвій К.В.

за участі представника позивача адвоката Левицького В.І.,

розглянувши в спрощеному провадженні у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Кременчуці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення коштів-

ВСТАНОВИВ

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 в якій просить стягнути з відповідача кошти в сумі 60000 грн. сплачені в якості авансу. Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що 13.05.2015 між ним та відповідачем досягнута домовленість про купівлю-продаж торгівельного павільйону, яка належить відповідачу. На підтвердження наміру укласти договір купівлі-продаж,у того ж дня, позивач частково сплатив відповідачу 60 000 грн в якості передплати за вказану нерухомість. Підтвердженням отримання авансу є власноруч написана ОСОБА_2 розписка. Будь-яких строків щодо виконання зобов`язань не зазначено На даний час договір купівлі-продажу не укладений. З метою досудового врегулювання спору 15.07.2020 року звернувся із вимогою повернути передоплату в строк до 01.08.2020 року, яка боржником проігнорована. В зв`язку з чим просить стягнути з відповідача сплачену суму авансу та вирішити питання про стягнення понесених судових витрат..

Ухвалою суду від 10.11.2020 справу прийнято до розгляду та відкрито провадження , справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 ОСОБА_3 позов підтримує, просить задовольнити, посилаючись на обставини і підстави, що зазначені у позові.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, судова кореспонденція повернута на адресу суду з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресо». Процесуальним правом надати відзив на позов або письмові пояснення по суті предмету спору не скористався. Документів, що підтверджують поважність причин його відсутності суду не надано. Клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надійшло.

За таких обставин, судом постановлено ухвалу щодо заочного розгляду справи на підставі наявних у матеріалах справи доказів в порядку ст. ст.280,281 ЦПК України.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до наступного .

Відповідно до ч.1ст.13ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідного до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів , поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч.1ст.81ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом досліджена розписка, датована 13.05.2015 року, оригінал якої долучений до матеріалів справи, відповідно до якої відповідачем взято передоплату у сумі 60000 грн. у позивача за торгівельний павільйон. У подальшому, договір купівлі продажу нерухомого майна укладений не був. Текст розписки не містить строків, щодо виконання зобов`язань. З метою повернення коштів у добровільному порядку 15.07.2020 року на адресу ОСОБА_2 . ОСОБА_1 направлена лист вимога щодо повернення авансу в строк до 01.08.2020 року, який отриманий ОСОБА_2 24.07.2020 року та залишений без належного реагування

Відповідно до ст.570ЦК України завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов`язання і на забезпечення його виконання. Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

Якщо порушення зобов`язання сталося з вини боржника, завдаток залишається у кредитора. Якщо порушення зобов`язання сталося з вини кредитора, він зобов`язаний повернути боржникові завдаток та додатково сплатити суму у розмірі завдатку або його вартості (ч. 1ст. 571ЦК України).

За змістом названих норм завдаток є доказом існування зобов`язання, виконує платіжну функцію та є способом забезпечення виконання зобов`язання.

Таким чином, із положень ст. ст.546,548ЦК України вбачається, що внесення завдатку як способу виконання зобов`язання може мати місце лише в разі наявності зобов`язання, яке повинно було виникати на підставі договору купівлі-продажу будинку.

Матеріали справи не містять належних та допустимих доказів того, що між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 укладено у встановленому законом порядку договір купівлі - продажу вищезазначеної нерухомості, тому передана відповідачу грошова сума є авансом, який підлягає поверненню.

Частина 2статті 570ЦК України встановлює презумпцію авансу, якщо в правочині не визначено, що така сума є завдатком.

Суттєва відмінність авансу від завдатку полягає в тому, що на аванс не покладено функцію забезпечувати взяте сторонами на себе зобов`язання незалежно від того, яка сторона відповідальна за невиконання зобов`язання . Особа, яка отримала аванс, повинна його повернути.

Із урахуванням вказаних положень закону попередня оплата в сумі 60 000 гривень , які були передані позивачем, за своєю правовою природою є авансом та підлягають поверненню в тому ж розмірі.

Приймаючи до уваги викладене суд приходить до висновку про задоволення позову.

Згідност. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися. Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Як вбачається з матеріалів справи, жодних клопотань про зменшення розміру витрат на правничу допомогу у відповідності до положеньст. 137 ЦПК Українисторона відповідача до суду не подавала.

Таким чином, при вирішенні питання про розподіл витрат на правничу допомогу суд враховує обставини передбачені ч. 3ст. 141 ЦПК України.

На підтвердження понесених витрат стороною позивача надано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат на загальну суму 15 000 грн., акт наданих послуг правової допомоги з детальним описом, квитанцію б/н від 12.01.2021 року про прийняття від ОСОБА_1 6250 грн.

За таких умов, суд дійшов висновку про необхідність стягнення з відповідача на користь позивача понесені позивачем витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 6250 грн.

Крім того, при подачі позову позивач сплатив судовий збір у розмірі 840,80 грн, який, відповідно дост. 141 ЦПК України, підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст.4,5,10-13,18,76-81,83,258,264,265,273,280,281,282,283,284,289,352,354 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення коштів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий, паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 18.06.1999 року Автозаводським РВ УМВС України в Полтавській області на користь ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 кошти у сумі 60000 (шістдесят тисяч) грн.., у повернення сплачених: судового збору 840, 80 (вісімсот сорок, 80) грн.., витрат на правову допомогу 6250 (шість тисяч двісті п`ятдесят) грн.., а всього 67098,80 ( шістдесят сім тисяч дев`яносто вісім, 80 ) грн

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного тексту заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: О.С.Предоляк

Джерело: ЄДРСР 94202770
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку