open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

"16" січня 2021 р. Справа № 363/237/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2021 року суддя Вишгородського районного суду Київської області Свєтушкіна Д.А. розглянувши позовну заяву АТ КБ «Приват Банк» до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла позовна заява АТ КБ «Приват Банк» до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості у розмірі 28 653грн.29 коп.

Ознайомившись з матеріалами позовної заяви, суд вважає за необхідним залишити позовну заяву без руху з наступних підстав.

Як вбачається з позову та доданих до нього матеріалів, позовна заява не відповідає вимогам ст. 175 та ст. 177 ЦПК України.

Так відповідно до ч. 2, 4 і 5 ст. 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Копії документіввважаються засвідчениминалежним чином,якщоїх засвідченов порядку,встановленомучиннимзаконодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

В порушення вищевикладених вимог, позивачем, копії документів до позовної заяви для суду та інших учасників справи, належним чином не завірені.

Також, як роз`яснив Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в п. 26 своєї постанові № 10 від 14.10.2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», перерахування суми судового збору здійснюється за загальними правилами згідно з вимогами Закону України від 05.04.2011 року «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» і відповідних нормативно-правових актів Національного банку України.

Так, платіжне доручення повинно бути підписано уповноваженою посадовою особою банку і скріплено печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення та відміткою про зарахування суми судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Відповідні документи подаються до суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо) цих документів, а також платіжне доручення, яке за формою не відповідає наведеним вимогам, не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивачем в якості підтвердження сплати судового збору було додано платіжне доручення №PROM9B7MWE від 09.11.2020 року про сплату судового збору в розмірі 2 102 грн., яке не містить підпису уповноваженої особи та підтверджуючих відомостей про те, що вказане платіжне доручення є оригіналом, а також не скріплене печаткою банку та не містить відповідних відміток, що в свою чергу не може вважатися належним підтвердженням сплати судового збору.

Крім того,позовна заява надійшла до суду 15 січня 2021 року шляхом поштового відправлення (дата відправки 05.01.2021 року). Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про судовий збір», ставка судового збору станом на 01 січня 2021 року, за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подається юридичною особою, складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2270 грн.) і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (794500 грн.). Натомість, АТ КБ «ПриватБанк» надав платіжне доручення від 09.11.2020 року на суму 2102 гривні, тобто судовий збір в повному обсязі не сплачено.

Відповідно до ч.2 ст. 185 ЦК України, якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити.

З огляду на вищевикладене, позивачу слід усунути вказані недоліки позовної заяви, а також доплатити судовий збір за подання відповідної позовної заяви у розмірі 168 грн. на реквізити Вишгородського районного суду Київської області:

Отримувач коштів : ГУК у Київ.обл/Вишгород. міс/22030101

Банк отримувача : Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) : 37955989

Рахунок отримувача: UA318999980313131206000010788

Код класифікації доходів бюджету: 22030101

Найменування коду класифікації доходів: Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050)

Призначення платежу: Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050.; код ЄДРПОУ Вишгородського районного суду Київської області (02892132); пункт з таблиці ставок судового збору, за яким визначено розмір судового збору,

та надати суду документ, що підтверджує його сплату, відповідно до ч.4ст.177 ЦПК України.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175і177цьогоКодексу, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявникові, що встановлено положеннями частини 3ст. 185 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 76, 77, 83 ,95, 175, 177, 185, 260 ЦПК України, суддя-

УХВАЛИВ:

Позовну заявуАТ КБ «Приват Банк» до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості залишити без руху, надавши позивачу строк у десять днів, з дня отримання копії ухвали, для усунення зазначених недоліків.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачеві зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Д.А. Свєтушкіна

Джерело: ЄДРСР 94202335
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку