open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 935/1521/20

Провадження № 2/935/100/21

РІШЕННЯ

Іменем України

18 січня 2021 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області:

в складі - головуючого судді - Янчук В.В.

за участі секретаря судового засідання - Кумечко С.М.

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Житомиробленерго» в особі Коростишівського РЕМ до ОСОБА_1 про відшкодування збитків завданих енергопостачальнику внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ, -

В С Т А Н О В И В:

АТ «Житомиробленерго» в особі Коростишівського РЕМ звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 , збитки, що завдані енергопостачальнику внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ у розмірі 10 679,01 грн., а також судові витрати в розмірі 2102,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач проживає за адресою: АДРЕСА_1 та користується електричною енергією згідно Договору від 18.04.2014 № 09-057-0058.

28.05.2015 року Позивачем, за наявну заборгованість за електричну енергію було від`єднало Відповідача від постачання електричної енергії на вводі електричного лічильника. 14 березня 2019 року представником позивача здійснено технічну перевірку вузла обліку відповідача за адресою: АДРЕСА_1 . В результаті технічної перевірки Відповідача виявлено самовільне підключення до електричної мережі після відключення та складено акт № 022717. На підставі акту про порушення № 022717 від 14.03.2019 року, 17.04.2019 комісією розглянуто та прийнято рішення оформлене протоколом № 10 та у відповідності до п.3.3, 3.4 Методики, в період з 18.03.2016 року по дату фіксації порушення 18.03.2019 року, визначено обсяг та вартість не облікованої електричної електроенергії, що складає 8044 кВт. год. на загальну суму 10679,01 грн.

Відповідач вказану заборгованість не погасив, а тому позивач вимушений звернутись до суду з даним позовом.

Ухвалою Коростишівського районного суду Житомирської області від 14.08.2020 відкрито провадження у цивільній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами у якій роз`яснено відповідачу, право подати заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження та відзив на позов протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Відзив на позов від відповідача до Коростишівського районного суду Житомирської області не надійшов.

Згідно ч.5 ст.279 ЦПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Зважаючи на відсутність клопотань сторін щодо розгляду справи у судовому засіданні та незначну складність спору, суд не вбачає підстав для проведення судового засідання, а тому справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Суд, розглянувши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, дійшов такого висновку.

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між енергопостачальником та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, у тому числі операторами системи розподілу регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 312 (далі - ПРЕЕ).

Судом встановлено, що відповідач є споживачем послуг з надання електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , про що був підписаний договір про користування електричною енергією від 18.04.2014 за № 057-0058 ( а.с.4-9).

28 жовтня 2015 року Позивачем, за наявну заборгованість за електричну енергію було від`єднало абонента ОСОБА_1 , особовий рахунок НОМЕР_1 , за адресою : АДРЕСА_2 , від постачання електричної енергії на вводі електричного лічильника, що підтверджено копією завдання № 582 на виконання робіт та відключення споживача від 28.10.2015 року (а.с. 18).

14 березня 2019 року представниками АТ «Житомиробленерго» Коростишівський РЕМ за адресою: вул. Ольжича,15, м. Коростишів, виявлено порушення п.п.20 п.5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, шляхом самовільного підключення до електричної мережі, що не є власністю постачальника електроустановок, струмоприймачів або електропроводки через розрахункові прилади обліку електричної енергії без порушення схеми обліку.

Про порушення складено акт № 022717 від 14.03.2019, даний акт був підписаний уповноваженими представниками АТ «Житомиробленерго» Коростишівський РЕМ та ОСОБА_2 , зауваження до складеного акту відсутні. Другий примірник акту вручено споживачу та повідомлено, що розгляд складеного акта відбудеться 17.04.2019 р. ( а.с. 10-11).

Відповідно до ст. 77 Закону України від 13 квітня 2017 року № 2019-VIII «Про ринок електричної енергії», учасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно з п. п. 1-4, 19-20 п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14 березня 2018 року (далі - Правила), споживач електричної енергії зобов`язаний користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору, своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень, не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Відповідно до п. п. 8.2.4., 8.2.5. Правил у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором. У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил або методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та вихідні дані, необхідні для визначення обсягу необлікованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача.

За змістом п. п. 8.2.6., 8.2.7. Правил на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання. Акт про порушення, не розглянутий у визначеному цими Правилами порядку протягом 60 календарних днів від дня його складення, вважається недійсним та підлягає скасуванню (крім випадків необхідності проведення експертизи пломб, індикаторів та/або засобу вимірювальної техніки електричної енергії для встановлення факту порушення). Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків. Кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка. У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

Порядок визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією, встановлює Методика визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, що затверджена постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 4 травня 2006 р. N 562, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 липня 2006 р. за N 782/12656 (далі - Методика), яка втратила чинність згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 18 липня 2019 року N 1525, але діяла на час спірних правовідносин.

Згідно п.3.2. Методики, вартість не облікованої електричної енергії розраховується на підставі акта про виявлення порушення, який складається відповідно до передбаченої ПКЕЕН процедури.

Відповідно п. 3.3. Методики розрахунок вартості не облікованої електричної енергії здійснюється у разі самовільного підключення споживачем електроустановок, струмоприймачів або проводів до електричної мережі після припинення електропостачання у зв`язку з порушенням ПКЕЕН із дня припинення електропостачання електроустановки споживача до дня повторного припинення електропостачання, але не більше ніж за три роки.

Згідно з протоколом засідання з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ №10 від 17.04.2019 року комісією прийнято рішення: акт про порушення № 022717 від 14.03.2019 складено з дотриманням вимог ПРРЕЕ, Методики та визнано правомірним, а споживач ОСОБА_1 причетний до порушення ПРРЕЕ. Розмір вартості електричної енергії, згідно з актом, складає 8044 кВт.год. на суму 10679,01 грн.

Рахунок на вказану суму та протокол комісії енергопостачальника з розгляду актів порушення ПРРЕЕ направлено відповідачу рекомендованим листом.

Доказів, які б спростовували обставини, викладені в акті № 022717 від 14.03.2019 року, відповідачем не надано та про наявність таких доказів не зазначено.

Суду не надано доказів на підтвердження того, що відповідачем сплачено збитки в розмірі 10679,01 грн.

За таких обставин, враховуючи досліджені судом докази та встановлені обставини, виявлені порушення з боку відповідача, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню та з відповідача на користь позивача підлягають стягненню збитки, що завдані енергопостачальнику внаслідок порушення користувачем ПРРЕЕ в розмірі 10679,01 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно задоволених позовних вимог, а тому з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 2102 грн.

Керуючись ст. ст.4,12,13, 76,81, 141, 263, 265, 274 ЦПК України, ст. 714 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Акціонерного товариства «Житомиробленерго» в особі Коростишівського РЕМ до ОСОБА_1 про відшкодування збитків завданих енергопостачальнику внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь Акціонерного товариства «Житомиробленерго» в особі Коростишівського РЕМ збитки у розмірі 10 679,01 грн., а також судові витрати - судовий збір в розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду через Коростишівський районний суд Житомирської області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення суду складено: 18 січня 2021 року.

Сторони у справі:

Позивач: Акціонерне товариство «Житомиробленерго» в особі Коростишівського РЕМ, місцезнаходження: 12525, Житомирська область, Коростишівський район, вул. Промислова,16, код ЄРДПОУ 22048622, р/р НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 .

Суддя В.В. Янчук

Джерело: ЄДРСР 94201713
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку