open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

_________________________________________________________________

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

м. Хмельницький

"15" січня 2021 р. Справа № 924/868/20

Господарський суд Хмельницької області у складі:

судді Крамар С.І., при секретарі судового засідання Дідику Р.Р., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", м. Хмельницький

до Хмельницької міської ради, м. Хмельницький

про визнання недійсним рішення сорок другої сесії Хмельницької міської ради №83 від 17.06.2020р. "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою юридичній особі"

Представники сторін:

від позивача: Мартинкова О.Л. - згідно наказу №71-к від 15.12.2017р.; Ярош В.Ю. - згідно ордеру серії ВХ №1006628 від 10.11.2020р.;

від відповідача: Крамар А.В. - згідно витягу з ЄДР.

В судовому засіданні, відповідно до ст. 240 ГПК України, оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору. 21.07.2020 року на адресу Господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", м.Хмельницький до Хмельницької міської ради про визнання недійсним рішення сорок другої сесії Хмельницької міської ради №83 від 17.06.2020р. "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою юридичній особі" - Товариству з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", м. Хмельницький.

Ухвалою суду області від 21.09.2020р. позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі №924/868/19 в порядку розгляду за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

У підготовчому засіданні 02.12.2020р. було постановлено ухвалу, занесену до протоколу судового засідання, якою закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія"", м.Хмельницький наполягає на задоволенні позовних вимог. Посилається на те, що 17 червня 2020 року сорок другою сесією Хмельницької міської ради було прийнято рішення №83 "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою юридичній особі". Даним рішенням було припинено право постійного користування товариству з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", земельною ділянкою площею 0,43га, що розташована за адресою: м.Хмельницький, вул. Гагаріна, 5 . На думку Товариства, дане рішення є протиправним, таким, що прийняте із порушенням норм чинного законодавства, в результаті спотворення та приховування фактів, а тому повинно бути визнано недійсним в судовому порядку.

Зазначив, що станом на січень 1996 року, АТВТ "Хмельницькголовпостач" (правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія") було власником цілісного майнового комплексу і ресторану, і готелю " Центральний ".

На час продажу вказаного майна діяв Земельний кодекс України, від-18.12.1990№ 561-ХІІ.

Відповідно до ч.1 ст.30 Земельного кодексу України № 561-ХІІ, при переході права власності на будівлю і споруду разом з цими об`єктами переходить у розмірах, передбачених статтею 67 цього Кодексу, і право власності або право користування земельною ділянкою без зміни її цільового призначення, якщо інше непередбачено у договорі відчуження будівлі та споруди.

Право власності або право користування земельною ділянкою у перелічених випадках посвідчується Радами народних депутатів відповідно до вимог статті 23 цього Кодексу (ч.4 ст.30 Земельного кодексу України (від 18.12.1990 № 561-ХІІ).

А такими вимогами, відповідно до ч.1 ст.23 Земельного кодексу України № 561-ХІІ є посвідчення права власності або право постійного користування землею державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними Радами народних депутатів.

25 квітня 1996 року виконавчий комітет Хмельницької міської Ради прийняв рішення №895 "Про відведення земельних ділянок підприємствам, організаціям, установам та товариствам в користування". Відповідно до вказаного рішення Товариству було надано в постійне користування земельну ділянку площею 0,43 га, під приміщення готелю, ресторану та склади по вул. Гагаріна, 5.

Після прийняття рішення, на виконання вимог чинного на той законодавства, Хмельницька міська Рада народних депутатів 12 вересня 1996 року видала ТОВ "Хмельницьк Уніком" державний акт на право постійного користування І-ХМ №001837.

Із суті спірного Рішення вбачається, що підставою для його прийняття є п. "е" ст. 141 ЗК України, а саме - набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці. Проте, вказана обставина є надуманою, не відповідає дійсним обставинам справи та доводить лише факт наявності бажання органу місцевого самоврядування позбавити Товариство земельної ділянки у центрі міста.

Однак, як уже було зазначено вище, АТВТ "Хмельницькголовпостач" (правонаступником якого є ТОВ "Хмельницьк Уніком"), придбало майно готелю та ресторану " Центральний " у 1995-1996 роках.

ОСОБА_1 та ВАТ "Банк Універсальний" дійсно стали власниками частини приміщення готелю. Проте, Хмельницька міська рада не врахувала, що норма Земельного кодексу України вказує на те, що право постійного користування припиняється у разі набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці, а не на частину будинку, будівлі або споруди. Приміщення, що належні ОСОБА_1 та ВАТ "Банк Універсальний" є невідокремленою складовою частиною приміщення готелю "Центральний", а крім того, не розміщені безпосередньо на земельній ділянці, оскільки під даними приміщеннями розташовані підвали, що належать на праві власності ТОВ "Хмельницьк Уніком".

Оспорюване Рішення не є єдиним випадком коли орган місцевого самоврядування намагався припинити право постійного користування Товариства на земельну ділянку по вул. Гагаріна, 5, спираючись на вищевказану підставу, що є черговим доказом його протиправності. Зокрема, аналогічне рішення уже було прийняте 31 січня 2018 року на двадцятій сесії Хмельницької міської ради - рішення №70 "Про припинення права постійного користування земельними ділянками юридичними особами".

Зазначене протиправне рішення органу місцевого самоврядування відносно права постійного користування ТОВ "Хмельницьк Уніком" було предметом судового розгляду у справі №924/159/18. Незважаючи на преюдиційність обставин, не зважаючи на те, що рішення у спірних правовідносинах та при аналогічних обставинах уже було прийнято та набрало законної сили, орган місцевого самоврядування повторно прийняв рішення про припинення права постійного користування ТОВ "Хмельницьк Уніком" на земельну ділянку по вул. Гагаріна, 5, мотивуючи його тими ж підставами, що й в 2018 році, що на думку Товариства є фактичним захопленням землі та свідомим ігноруванням судового рішення, що набрало законної сили.

Відповідач - Хмельницька міська рада, м.Хмельницький проти позовних вимог заперечує. Посилається на те, що на момент прийняття рішення відповідно за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно власниками нерухомого майна в м.Хмельницькому по вул. Гагаріна, 5 є: товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", якому належать нежитлове приміщення площею 5768,8 кв.м. на підставі договору про поділ нерухомого майна, ВСО №876427 від 26.04.2006 року та 12/100 частини приміщення загальною площею 627.5 кв. м. згідно договору купівлі-продажу ВСО №876555 від 06.11.2006 року: ОСОБА_1 якій належать нежитлові приміщення загальною площею 696,6 кв. м. на підставі договору купівлі-продажу від 12.07.2018 року №886; відкрите акціонерне товариство "Банк Універсальний", код ЄДРПОУ 21133352, якому належить 88/100 частини приміщення загальною площею 627,5 кв.м. згідно свідоцтва про право власності від 23.06.2001 року. Те що приміщення належить декільком власникам не заперечує і сам позивач. Проте, право постійного користування земельною ділянкою площею 0,43 га по вул. Гагаріна,5, яка перебуває під всією будівлею закріплена за ТОВ "Хмельницька універсальна компанія", код ЄДРПОУ 01883177.

Відповідно до ст.141 Земельного кодексу України підставою припинення права користування земельною ділянкою є, зокрема, набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.

Норми ст.120 Земельного кодексу України закріплюють загальний принцип цілісності об`єкту нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об`єкт розташований. За цією нормою визначення правового режиму земельної ділянки перебуває у прямій залежності від права власності на будівлю і споруду та передбачається механізм роздільного правового регулювання нормами цивільного законодавства майнових відносин, що виникають при укладенні правочинів щодо набуття права власності на нерухомість, і правового регулювання нормами земельного і цивільного законодавства відносин при переході прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухомість.

Відповідно до ст. 120 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

За наявності підстав припинення, передбачених ст.141 Земельного кодексу України, припинення права користування земельною ділянкою проводиться в загальному порядку - за рішенням компетентного органу виконавчої влади або місцевого самоврядування.

Враховуючи дані обставини та вищевказані норми законодавства, Хмельницькою міською радою було прийнято рішення №83 від 17.06.2020 р. "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою юридичній особі".

ТОВ "Хмельницька Універсальна компанія" протиправно створює умови для безоплатного користування земельною ділянкою іншими власниками будівлі і перешкоджає на подальше юридичне оформлення земельної ділянки іншими власниками будівлі. Така поведінка ТОВ "Хмельницька Універсальна компанія" приводить до недоотримання територіальною громадою міста, як власником земельних ділянок комунальної власності, доходів, які визначені законом як плата за землю (орендна плата). При цьому, така ситуація не повинна призводити до порушень права власника земельної ділянки - Хмельницької міської ради, майно якої, а саме: земельна ділянка використовується з порушенням порядку використання, встановленого законодавством. тобто без внесення плати. Таким чином, із-за протиправної бездіяльності позивача інші власники будівлі використовують земельну ділянку всупереч інтересам територіальної громади міста Хмельницького, кожного мешканця, оскільки бюджет міста не отримує внаслідок такого неправомірного використання земельної ділянки кошти, які йдуть на забезпечення життєдіяльності міста.

Спірне рішення спрямоване на захист інтересів територіальної громади з метою надати можливість оформити всім власникам нерухомості право на земельну ділянку і відповідно виконувати свій обов`язок в порядку передбаченому законом щодо внесення плати за користування земельною ділянкою тим самим поповнювати міський бюджет. Дане рішення прийнято з метою захисту інтересів як територіальної громади так і інших власників нерухомості, що розташована в м.Хмельницькому по вул. Гагаріна,5. Позивач як постійний землекористувач і як один із власників нерухомості по вул.Гагаріна, 5 недобросовісно користується своїм правом користувача земельної ділянки, породжуючи при цьому інші порушення норми чинного законодавства з боку осіб які є співвласниками тієї ж будівлі.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

17 червня 2020 року сорок другою сесією Хмельницької міської ради було прийнято рішення №83 "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою юридичній особі".

У рішенні зазначено, що за даними відділу інформації та кадастрів департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів, рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради № 895 від 25.04.1996 року земельна ділянка площею 0,43 га по вул. Гагаріна, 5 передана в постійне користування готелю "Центральний" під приміщення готелю, ресторану та складу. Видано державний акт на право постійного користування на землю серії І-ХМ №001837 від 12.09.1996 року. Згідно рішення суду (справа № 924/159/18) право постійного користування земельною ділянкою площею 0,43 га по вул. Гагаріна, 5 визнано за ТОВ "Хмельницька універсальна компанія", код ЄДРПОУ 01883177, яка є правонаступником АТВТ "Хмельницькголовпостач".

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно власниками нерухомого майна в м. Хмельницькому по вул. Гагаріна,5 є: товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", якому належать нежитлове приміщення площею 5768,8 кв. м. на підставі договору про поділ нерухомого майна, ВСО №876427 від 26.04.2006 року та 12/100 частини приміщення загальною площею 627,5 кв. м. згідно договору купівлі-продажу ВСО №876555 від 06.11.2006 року; ОСОБА_1 якій належать нежитлові приміщення загальною площею 696,6 кв. м. на підставі договору купівлі-продажу від 12.07.2018 року №886; відкрите акціонерне товариство "Банк Універсальний", код ЄДРПОУ 21133352, якому належить 88/100 частини приміщення загальною площею 627,5 кв. м. згідно свідоцтва про право власності від 23.06.2001 року. Згідно відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за кодом ЄДРПОУ 21133352 значиться АТ "Універсал банк".

Відповідно до ст.120 Земельного кодексу України, якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об`єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах, і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача. Згідно п. "е" ст.141 Земельного кодексу України однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою є набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.

Даним рішенням було припинено право постійного користування товариству з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", земельною ділянкою площею 0,43га, що розташована за адресою: м.Хмельницький, вул. Гагаріна, 5.

Як вбачається із матеріалів справи, рішенням господарського суду Хмельницької області від 19.07.2018р., залишеним без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 08.11.2018, у справі №924/159/18 задоволено позов. Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія" до Хмельницької міської ради про визнання недійсним рішення двадцятої сесії Хмельницької міської ради №70 від 31.01.2018р "Про припинення права постійного користування земельними ділянками юридичними особами" в частині припинення права постійного користування готелю "Центральний" земельною ділянкою площею 0,43га, що розташована за адресою: м.Хмельницький, вул. Гагаріна, 5. Визнано недійсним рішення двадцятої сесії Хмельницької міської ради №70 від 31.01.2018р "Про припинення права постійного користування земельними ділянками юридичними особами" в частині припинення права постійного користування готелю "Центральний" земельною ділянкою площею 0,43га, що розташована за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 24 січня 2019 року у даній справі (№ 924/159/18) касаційну скаргу Хмельницької міської ради на рішення Господарського суду Хмельницької області від 19.07.2018 та постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 08.11.2018 залишено без задоволення. Постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 08.11.2018 та рішення Господарського суду Хмельницької області від 19.07.2018 у справі №924/159/18 залишено без змін.

Верховним судом встановлено, що згідно виписки з наказу Хмельницького міського виробничого управління житлово-комунального господарства №122 від 23.07.1991р. вирішено 01.08.1991р. ліквідувати об`єднання готельного господарства. Готелі "Поділля", "Центральний", "Жовтневий" виділено окремо кожний на самостійний баланс і підпорядковано Хмельницькому міському виробничому управлінню житлово-комунального господарства.

14.02.1992р. на зборах колективу готелю "Центральний" прийнято рішення про затвердження Статуту готелю "Центральний" (протокол №2 від 14.02.1992р.)

Рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради народних депутатів №106-я від 16.04.1992р. був зареєстрований готель "Центральний".

Відповідно до п. 1.1. Статуту готелю "Центральний", готель є державним підприємством, майно якого являється міською комунальною власністю. До комплексу готелю "Центральний" входить ресторан "Центральний" (п. 1.3. Статуту).

В п. 4.1. Статуту визначено, що майно готелю становлять основні фонди та оборотні засоби, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі готелю. Дане майно знаходиться на праві повного господарського відання готелю.

Згідно з п. 4.2. Статуту готель є власником: виробленої ним продукції, одержаних них доходів, майна, набутого ним на підставах, не заборонених чинним законодавством.

10.05.1995р. Хмельницьке міське виробниче управління житлово-комунального господарства готель "Центральний" звернувся з листом за №7 до начальника земельного відділу, в якому просив зробити інвентаризацію закріплених за готелем "Центральний" земель, у зв`язку з відділенням і приватизацією ресторану "Центральний".

В період з 05 по 21 червня 1995р. приватною фірмою "Емальзбутпроект" було розроблено проект інвентаризації земельної ділянки в постійне користування готелю "Центральний" по вул. Гагаріна, 5 в м. Хмельницькому. На першій сторінці проекту зроблено відмітку про видачу державного акту №382.

Згідно акту встановлення і погодження зовнішньої межі землекористування готелю "Центральний" (додаток №1 до проекту інвентаризації), розмір земельної ділянки готелю "Центральний" складає 0,4306 га.

У додатку №3 (експлікація земель готелю "Центральний" станом на 15.06.1995р.) в графі "всього земель" зазначено площу 0,4306 га, у графі "постійне користування" - 0,2306 га.

30.06.1995р. між представництвом Фонду державного майна України у м.Хмельницькому (продавець) та акціонерним товариством відкритого типу "Хмельницькголовпостач" (покупець) був укладений договір купівлі-продажу державного майна, відповідно до п. 1.1. якого продавець зобов`язався передати у власність покупця державне майно цілісного майнового комплексу виробничо-торговельного підприємства громадського харчування ресторан "Центральний" з займаними цим підприємством приміщеннями, які знаходяться за адресою: м.Хмельницький, вул. Гагаріна, 5, а покупець зобов`язався прийняти майно та сплатити за нього ціну відповідно до умов, що визначені в договорі. Майно підприємства включає в себе всі його активи й пасиви, інвентар, обладнання, устаткування та інше майно згідно з актом інвентаризації.

Розпорядженням виконавчого комітету Хмельницької міської ради народних депутатів від 04.09.1995р. №1411-р було зареєстровано договір купівлі-продажу державного майна цілісного майнового комплексу виробничо-торговельного підприємства громадського харчування ресторану "Центральний", придбаного на аукціоні акціонерним товариством відкритого типу "Хмельницькголовпостач".

22.09.1995 акціонерне товариство відкритого типу "Хмельницькголовпостач" звернулося до голови Хмельницької міської ради народних депутатів з листом за №121, в якому у зв`язку з придбанням на аукціоні ресторану "Центральний", просило провести інвентаризацію території та видати державний акт на землекористування.

В період з 02 по 12 жовтня 1995 р. ТОВ - фірмою "Емальзбутпроект" було проведено інвентаризацію і розроблено проект відведення земельної ділянки в постійне користування акціонерному товариству відкритого типу "Хмельницькголовпостач" по вул. Гагаріна, 5 в м.Хмельницькому, ресторан "Центральний".

Роботи проводилися з метою: встановлення меж, виявлення фактичних розмірів площі земельної ділянки, яка знаходиться в користуванні, розробка технічної документації для складання державного акту на право постійного користування землею і визначення розміру земельного податку.

У проекті відведення земельної ділянки зазначено, що ресторан "Центральний" АТВТ "Хмельницькголовпостач" розташований на землях Хмельницької міської ради, земельна ділянка в натурі обмежена: з півночі - вул. Гагаріна, зі сходу - готель "Центральний", з півдня - землі ЖЕКа №2, із заходу - землі міської ради і філармонії. На території знаходяться: приміщення ресторану "Центральний", т.п. №22, гараж, складські приміщення, загальна площа ділянки становить 0,24 га.

В акті розподілу земельної ділянки між готелем і рестораном "Центральний" від 16.10.1995р. зазначено, що згідно матеріалів інвентаризації земельних ділянок готелю і ресторану "Центральний", загальна площа їх складає 0,47 га, в т.ч.: земельна ділянка готелю "Центральний" - 0,23 га; земельна ділянка ресторану "Центральний" - 0,24 га. Границя розподілу вказаних земельних ділянок проходить паралельно дворового фасаду готелю "Центральний", в створі входу трансформаторної підстанції, вентиляційної шахти і стіни дворового входу в ресторан "Центральний" до вул. Гагаріна, загальною довжиною 50,35 м.

31.01.1996р. між представництвом Фонду державного майна України у м.Хмельницькому (продавець) та акціонерним товариством відкритого типу "Хмельницькголовпостач" (покупець) був укладений договір купівлі-продажу державного майна, відповідно до п. 1.1. якого продавець зобов`язався передати у власність покупця державне майно цілісного майнового комплексу підприємства сфери послуг готель "Центральний" з займаними цим підприємством приміщеннями, які знаходяться за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5, а покупець зобов`язався прийняти майно та сплатити за нього ціну відповідно до умов, що визначені в договорі. Майно підприємства включає в себе всі його активи й пасиви, інвентар, обладнання, устаткування та інше майно згідно з актом інвентаризації.

Розпорядженням виконавчого комітету Хмельницької міської ради народних депутатів від 14.02.1996р. №2034-р було зареєстровано договір купівлі-продажу державного майна цілісного майнового комплексу підприємства сфери послуг готель "Центральний", придбаного акціонерним товариством відкритого типу "Хмельницькголовпостач".

25.04.1996 року виконавчим комітетом Хмельницької міської Ради прийнято рішення №895 ""Про відведення земельних ділянок підприємствам, організаціям, установам та товариствам в користування", відповідно до якого готелю "Центральний" із земель міскземфонду було надано в постійне користування земельну ділянку площею 0,43 га під приміщення готелю, ресторану та склади по вул. Гагаріна, 5.

На підставі вказаного рішення, Хмельницька міська Рада народних депутатів 12.09.1996р. видала готелю "Центральний" державний акт на право постійного користування землею І-ХМ №001837. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №382.

Згідно історичної довідки товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія" (ТОВ "Хмельницьк Уніком") внаслідок проведення приватизації державного майна, свідоцтво 01883177 від 13.06.1995р., договору купівлі-продажу від 05.05.1995р., відповідно до рішення загальних зборів акціонерів трудового колективу від 15.05.1995р., на базі Хмельницького орендного підприємства "Хмельницькоптторг" створено акціонерне товариство відкритого типу "Хмельницькголовпостач".

Зазначено, що 20.03.2003 проведена перереєстрація АТВТ "Хмельницькголовпостач" на ТОВ "Хмельницька універсальна компанія" згідно з довідкою облстату №365 від 20.03.2003 та рішенням зборів акціонерів, протокол №5 від 28.09.2002р.

Відповідно до п. 1.1. Статуту ТОВ "Хмельницька універсальна компанія", затвердженого протоколом зборів учасників товариства від 18.09.2017р. №1/17, ТОВ "Хмельницька універсальна компанія" створено шляхом реорганізації (перетворення) акціонерного товариства відкритого типу "Хмельницькголовпостач" (код ЄДРПОУ 01883177). Товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія" є повним правонаступником всіх прав та обов`язків акціонерного товариства відкритого типу "Хмельницькголовпостач".

Обома сторонами не оспорюється те, що за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно власниками нерухомого майна в м.Хмельницькому по вул. Гагаріна,5 є: товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", якому належать нежитлове приміщення площею 5768,8 кв.м. на підставі договору про поділ нерухомого майна, ВСО №876427 від 26.04.2006 року та 12/100 частини приміщення загальною площею 627.5 кв. м. згідно договору купівлі-продажу ВСО №876555 від 06.11.2006 року: ОСОБА_1 якій належать нежитлові приміщення загальною площею 696,6 кв. м. на підставі договору купівлі-продажу від 12.07.2018 року №886; відкрите акціонерне товариство "Банк Універсальний", код ЄДРПОУ 21133352, якому належить 88/100 частини приміщення загальною площею 627,5 кв.м. згідно свідоцтва про право власності від 23.06.2001 року.

Те, що приміщення належить декільком власникам не заперечує і сам позивач. Проте, право постійного користування земельною ділянкою площею 0,43 га по вул. Гагаріна,5, яка перебуває під всією будівлею закріплена за ТОВ "Хмельницька універсальна компанія", код ЄДРПОУ 01883177.

Аналізуючи докази, оцінюючи їх в сукупності, судом приймається до уваги наступне.

У відповідності до ратифікованої Законом України від 17.07.2007 року Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (п.1 ст.6) кожен має право на справедливий та публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Посилаючись на положення ст.120 Земельного кодексу України, п. "е" ст.141 Земельного кодексу України про те, що однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою є набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці, Хмельницькою міською радою прийнято оспорювань рішення №83 від 17.06.2020р. "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою юридичній особі" - Товариству з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", м. Хмельницький.

У спірному рішенні міською радою встановлено, що власниками нерухомого майна в м.Хмельницькому по вул. Гагаріна,5 є: товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", ОСОБА_1 , відкрите акціонерне товариство "Банк Універсальний".

Судом враховується, що виходячи зі змісту частини 1, 3 статті 79 Земельного кодексу, частини 2 статті 377 Цивільного кодексу України, право користування земельною ділянкою не може припинятись для особи, яка правомірно ним володіла, якщо цією особою відчужується лише частина нерухомого майна, проте інша частина продовжує перебувати у власності цієї особи.

Оскільки у власності позивача продовжує перебувати частина будівлі, твердження відповідача про відчуження майна за договором купівлі-продажу і пов`язана з цим, на його думку, втрата права постійного користування земельною ділянкою є неправомірними і помилковим тлумаченням п. "е" ч.1 ст.141 ЗК України.

З огляду на зазначене, рішення про припинення права постійного користування товариству з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія", земельною ділянкою площею 0,43га, що розташована за адресою: м.Хмельницький, вул. Гагаріна, 5, постійним користувачем якої є останнє, прийняте за відсутності передбаченої законодавством підстави.

Згідно ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У частині 10 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" встановлено, що акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт. Обов`язковою умовою визнання акта недійсним є також порушення у зв`язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації - позивача у справі.

Частиною третьою статті 153 ЗК України встановлено, що захист прав юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом, зокрема, визнання недійсним рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 1 ст. 155 ЗК України у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Враховуючи, що внаслідок прийняття спірного рішення порушуються права позивача на користування земельною ділянкою площею 0,43 га по вул. Гагаріна, 5 в м.Хмельницькому, рішення Хмельницької міської ради №83 від 17.06.2020р. "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою юридичній особі" підлягає визнанню недійсним.

Зазначені вище висновки суду підтверджуються висновками, викладеними у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 24 січня 2019 року у справі № 924/159/18. Верховний суд зазначив, що право користування земельною ділянкою не може припинятись для особи, яка правомірно володіла нерухомим майном, якщо цією особою відчужується лише частина нерухомого майна, проте інша частина продовжує перебувати у власності цієї особи, адже виходячи зі змісту частини 1, 3 статті 79 Земельного кодексу, частини 2 статті 377 Цивільного кодексу право користування земельною ділянкою розповсюджується на її відповідну частину.

Відповідно до частини 4 статті 75 Господарського процесуального кодексу України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Преюдиційні факти є обов`язковими при вирішенні інших справ та не підлягають доказуванню, оскільки їх істинність встановлено у рішенні, у зв`язку з чим немає необхідності встановлювати їх знову, піддаючи сумніву істинність та стабільність судового акту, який набрав законної сили.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини одним з основних елементів верховенства права є принцип правової певності, який серед іншого передбачає, що рішення суду з будь-якої справи, яке набрало законної сили, не може бути поставлено під сумнів (див. рішення Суду у справах: Sovtransavto Holding v. Ukraine, no. 48553/99, §77, від 25.07.2002р.; Ukraine-Tyumen v. Ukraine, no. 22603/02, §§ 42 та 60, від 22.11.2007р.).

Принцип юридичної визначеності вимагає поваги до принципу res judicata, тобто поваги до остаточного рішення суду. Згідно з цим принципом жодна сторона не має права вимагати перегляду остаточного та обов`язкового до виконання рішення суду лише з однією метою - домогтися повторного розгляду та винесення нового рішення у справі.

Так, ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини встановлено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Згідно з частиною 1 статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованого Законом України від 17.07.1997 №475/97-ВР кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Основною метою ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод є попередження свавільного захоплення власності, конфіскації, експропріації та інших порушень безперешкодного користування своїм майном. При цьому, в своїх рішеннях Європейський суд з прав людини постійно вказує на необхідність дотримання справедливої рівноваги між інтересами суспільства та необхідністю дотримання фундаментальних прав окремої людини (наприклад, рішення у справі "Спорронг і Льоннрот проти Швеції" від 23.09.1982 року, "Новоселецький проти України" від 11.03.2003 року, "Федоренко проти України" від 01.06.2006 року). Необхідність забезпечення такої рівноваги, виходячи зі змісту статті 1, полягає у тому, щоб була дотримана обґрунтована пропорційність між застосованими заходами та переслідуваною метою, якої намагаються досягти шляхом позбавлення особи її власності.

Таким чином, особу може бути позбавлено її власності лише в інтересах суспільства, на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права, а при вирішенні питання про можливість позбавлення особи власності мусить бути дотримано справедливої рівноваги між інтересами суспільства та правами власника.

Як було встановлено судом, рішення Хмельницької міської ради №83 від 17.06.2020р. "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою юридичній особі" порушує права позивача як постійного землекористувача даної земельної ділянки. Тому визнання недійсним спірного рішення призведе до поновлення прав ТОВ "Хмельницька універсальна компанія" щодо користування земельною ділянкою, на якій перебувають об`єкти нерухомого майна, власником яких вона є.

З огляду на вищевикладене, враховуючи, що рішення Хмельницької міської ради №83 від 17.06.2020р. "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою юридичній особі" прийнято з порушенням прав позивача як постійного землекористувача вказаної земельної ділянки та призведе до позбавлення ТОВ "Хмельницька універсальна компанія" права постійного користування землею, що знаходиться під його будівлями, спірне рішення підлягає визнанню недійсним.

Витрати по сплаті судового збору також підлягають покладенню на відповідача відповідно до ст.129 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 2, 20, 24, 73, 74, 129, 232, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати недійсним рішення сорок другої сесії Хмельницької міської ради №83 від 17 червня 2020р. "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою юридичній особі".

Стягнути з Хмельницької міської ради (29000, м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 3, код ЄДРПОУ 33332218) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія" (29000, м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5, код ЄДРПОУ 01883177) 2 102,00грн. (дві тисячі сто дві гривні 00 коп.) витрат по оплаті судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Порядок подання апеляційної скарги визначений ст.257 та пп.17.5 п.17 Розділу ХІ „Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено 18.01.2021р.

Суддя С.І. Крамар

Віддрук. 3 прим.:

1- до справи;

2 - позивачу - ТзОВ "Хмельницька універсальна компанія" (29000, м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5)(надісл. реком. листом з повідомленням про вручення);

3 - відповідачу - Хмельницька міська рада (29000, вул. Гагаріна, 3) (надісл. реком. листом з повідомленням про вручення).

Джерело: ЄДРСР 94194055
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку