open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

_________________________________________________________________

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"18" січня 2021 р. Справа № 924/1235/20

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Яроцького А.М., розглянувши матеріали

за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз"

до Комунального підприємства "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради

про стягнення 398,67 грн.

Представники сторін: не викликались

Процесуальні дії по справі:

17.11.2020 року до господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" до Комунального підприємства "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради про стягнення 398,67 грн., які заявлені на підставі типового договору розподілу природного газу, укладеного шляхом підписання заяви - приєднання №094202041QABO16 від 01.01.2016.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.11.2020 року вказану позовну заяву передано для розгляду судді Яроцькому А.М.

Ухвалою суду від 20.11.2020 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі №924/1235/20, яку визначено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Вказаною ухвалою суду встановлено відповідачу строк для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження до 08.12.2020, а для подання відзиву на позов до 15.12.2020.

Ухвала від 20.11.20 надіслана на адреси сторін та вручена останнім, що підтверджується наявними в матеріалах справи судовими повістками про вручення ухвали суду.

Виклад позицій учасників судового процесу, заяви, клопотання:

Позивач звернувся до господарського суду з позовною заявою про стягнення з відповідача 389,67 грн. заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що між сторонами укладено типовий договір розподілу природного газу шляхом підписання заяви-приєднання №094202041QABO016.

Відповідно до умов договору, оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Позивач на виконання умов договору надавав відповідачу послуги з розподілу природного газу, в тому числі протягом січня - вересня 2020 на загальну суму 602,52 грн.

Згідно п. 6.6. договору оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим Договором здійснюється Споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка Оператора ГРМ. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться Споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів.

Проте відповідач за надані послуги протягом січня - вересня 2020, на загальну суму 602,52 грн. оплати не проводив.

Станом на листопад 2020 в відповідача рахувалась переплата за надані послуги в сумі 212,85 грн., на яку позивачем проведено зменшення заявленої до стягнення суми вимог.

08.12.2020 відповідач направив на електронну адресу суду заяву про розгляд справи в порядку спрощеного провадження.

15.12.2020 та 17.12.2020 на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву Комунально підприємства "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради", де відповідач повідомив, що вимоги позивача викладені в позовній заяві ним не визнаються в повному обсязі з огляду на наступне. Зауважує, що на обліку у Відповідача було 3 (три) точки обліку газу: дві з них знаходились за адресою: 29008, м. Хмельницький, вул. Степана Разіна, 1, а одна - м. Хмельницький, вул. Зарічанська 14/3. Стверджує, що 20.06.2018 КП "ХМДЛ" було надіслано лист до позивача щодо проведення демонтажу лічильників та закриття точок обліку. Вказує, що пізніше, між представниками обох сторін було складено акт про припинення (обмеження) газопостачання та пломбування вхідної засувної арматури газопроводу або газорозподільного пункту (за його наявності). Пояснює, що факт відключення від газопостачання об`єктів відповідача підтверджується також актом чергової перевірки промислового лічильника газу від 06.07.2018. В даному акті пояснює позивач зазначається, що газові лічильники, що знаходились на об`єктах відповідача за адресою: 29008, м. Хмельницький, вул. С.Разіна, 1, знято з експлуатації. Стверджує, що 22.05.2019 відповідачем було надіслано лист про відключення, демонтаж та закриття останньої точки обліку газу, яка знаходилась за адресою: м. Хмельницький, вул. Зарічанська, 14/3. Зауважує, що факт відключення від газопостачання об`єктів відповідача підтверджується актом припинення (обмеження) газопостачання та пломбування вхідної засувної арматури газопроводу або газорозподільного пункту (за його наявності) від 04.06.2019. Звертає увагу суду, що згідно даних бухгалтерського обліку, КП "ХМДЛ" заборгованості перед позивачем за виконані останнім послуги з розподілу природнього газу не має. Зауважує, що станом на 01.10.2019 відповідач не користувався природним газом, а газопостачання до його об`єктів було припинено. Таким чином, підсумовує відповідач нарахування за послугу з розподілу природного газу не являється можливим, оскільки було здійснено демонтаж лічильників та закрито точки обліку газу.

22.12.2020 до суду надійшла відповідь на відзив Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз", де позивач заперечив проти доводів відповідача наведених у відзиві на позовну заяву. В обґрунтування своєї позиції зазначив, що в даному випадку Оператором ГРМ АТ "Хмельницькгаз" розраховано розмір плати за замовлену потужність для об`єка відповідача, спожиту за минулий газовий рік з 01 жовтня 2018 по 06.2019 року в розмірі 755мЗ, яка складалась з наступних спожитих обсягів: у жовтні 2018 - 19мЗ, у листопаді 2018- 131мЗ, у грудні 2018 - 165мЗ, у січні 2019 -118мЗ, у лютому 2019 - 122мЗ, у березні 2019 - 107мЗ, у червні 2019 - 93мЗ. Таким чином, пояснює позивач, розмір місячної замовленої потужності по об`єкту відповідача складає 755мЗ поділеної на 12 місяців, що складає 62,91мЗ. Тобто, вказує позивач з 01.01.2020 року споживачу КП "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради нараховувалась плата за розподіл природного газу в розмірі 62,91мЗ щомісячної замовленої потужності. Пояснює, що відповідно до заяв Відповідача газопостачання на його об`єкти було припинено, але припинення розподілу природного газу не є тотожним розірванню договору розподілу природного газу. Зауважує, що станом на дату подання позову договір розподілу природного газу між позивачем та відповідачем, укладений шляхом підписання відповідачем заяви-приєднання, є діючим. Пояснює, що об`єкти Відповідача фізично підключені до газорозподільної системи, а позивач підтримує належний тиск у газорозподільній системі з урахування замовленої потужності приєднаних об`єктів відповідача (вказаних в Додатках 4 до типового договору розподілу природного газу), і відповідач має технічну можливість у будь-який час скористатись можливістю розпочати газоспоживання (після зняття пломб в установленому порядку).

Обставини, які є предметом доказування у справі, та докази, якими сторони підтверджують або спростовують їх наявність:

За заявою-приєднанням до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) №094202041QAB від 01.01.2016 року, між акціонерним товариством "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" (оператор ГРМ) та Комунального підприємства "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради (споживач) укладено типовий договір розподілу природного газу, відповідно до п. 1.1. якого цей типовий договір розподілу природного газу є публічним та регламентує порядок і умови забезпечення цілодобового доступу споживача до газорозподільної системи, розподіл (переміщення) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта споживача та переміщення природного газу з метою фізичної доставки оператором ГРМ обсягів природного газу до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи.

Відповідно до п. 1.2. договору умови цього договору однакові для всіх споживачів України та розроблені відповідно до Закону України "Про ринок природного газу" і Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30.09.2015р. № 2494.

Згідно п. 1.3. договору цей договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання споживача до умов цього договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього договору, яку в установленому порядку оператор ГРМ направляє споживачу інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього договору, та/або сплата рахунка оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу.

У відповідності до п. 2.1. договору за цим договором оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

За умовами п. 2.3. договору при вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов`язуються керуватися Законом України "Про ринок природного газу" та Кодексом газорозподільних систем. Оператор ГРМ зобов`язується вносити зміни та оновлювати інформацію, що розміщена на його сайті, зокрема, чинну редакцію тексту цього договору та Кодексу газорозподільних систем.

У розділі VI договору сторони погодили порядок розрахунків. Так, оплата вартості послуги оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим регулятором для оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем (п. 6.1 договору).

Як передбачено п. 6.2 договору, тариф, встановлений згідно з пунктом 6.1 цього розділу, є обов`язковим для сторін з дати набрання чинності постановою регулятора щодо його встановлення.

Розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць (п. 6.4. договору).

Відповідно до п. 6.6. договору оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка оператора ГРМ. Якщо згідно із законодавством споживач має сплачувати оператору ГРМ за послуги з розподілу природного газу зі свого поточного рахунку із спеціальним режимом використання, оплата послуг розподілу природного газу здійснюється з поточного рахунку із спеціальним режимом використання споживача на поточний рахунок оператора ГРМ кожного банківського дня згідно з алгоритмом розподілу коштів, встановленим регулятором, та зараховується як плата за послуги розподілу народного газу в тому місяці, в якому надійшли кошти. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів. Оплата здійснюється виключно грошовими коштами на поточний рахунок Оператора ГРМ. Дата оплати визначається датою, на яку були зараховані кошти на рахунок Оператора ГРМ. Споживач має право здійснювати оплату за договором розподілу природного газу через банківську платіжну систему, онлайн-переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу оператора ГРМ та в інший не заборонений законодавством спосіб.

Згідно п. 6.7. договору у разі виникнення у споживача заборгованості за цим договором сторони можуть укласти графік погашення заборгованості, який оформлюється додатком до цього договору або окремим договором про реструктуризацію заборгованості. У разі відсутності графіка погашення заборгованості оператор ГРМ має право грошові кошти, отримані від споживача в поточному розрахунковому періоді, зарахувати в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення. Укладення сторонами та дотримання споживачем узгодженого графіка погашення заборгованості не звільняє споживача від виконання поточних зобов`язань за цим договором. У разі відсутності графіка погашення заборгованості або його недотримання чи несплати поточних платежів оператор ГРМ має право у порядку, визначеному цим договором, припинити або обмежити розподіл (споживання) природного газу на об`єкт споживача до повного погашення заборгованості.

Надання оператором ГРМ послуги з розподілу природного газу споживачу, що не є побутовим, має підтверджуватися підписаним між сторонами актом наданих послуг, що оформлюється відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем (п. 6.8. договору).

Пунктом 7.1. договору передбачені обов`язки оператора ГРМ, зокрема, розміщувати на сайті чинні тарифи за послуги з розподілу природного газу та поточну редакцію тексту цього договору і Кодексу газорозподільних систем, а у разі внесення до цього договору в установленому законодавством порядку відповідних змін своєчасно їх публікувати в офіційних друкованих виданнях, які публікуються на території його ліцензованої діяльності (пп. 1 п. 7.1. договору); забезпечити можливість цілодобового доступу споживача до газорозподільної системи та передачу належних споживачу об`ємів (обсягів) природного газу з дотриманням належного рівня надійності, безпеки, якості та величини його тиску за умови дотримання споживачем вимог цього договору (пп. 2 п. 7.1. договору); за письмовою вимогою споживача безкоштовно надати йому завірену письмову форму цього договору протягом десяти днів з дня надання оператору ГРМ такої вимоги (пп. 6. п. 7.1. договору).

При цьому, оператор ГРМ має право отримувати від споживача оплату за цим договором (пп. 1 п. 7.2. договору).

Як визначено пп. 1 п. 7.4. договору, споживач зобов`язується здійснювати розрахунки в розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Відповідно до п. 8.1. договору за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність згідно з цим договором та чинним законодавством України.

Цей договір укладається на невизначений строк (п. 12.1. договору).

Згідно додатків №4 до Типового договору розподілу природного газу, який додається до заяви-приєднання №094202041QAB від 01.01.2016 року величина приєднаної потужності точки комерційного обліку суб`єкту: лічильників за адресою м. Хмельницький, вул. С.Разіна, 1, становить 16,47 м3/год, лічильника за адресою м. Хмельницький, вул. Зарічанська, 14/3, становить 6,18 м3/год.

20.06.2018 відповідач звернувся до позивача листом №499, де зазначив, що в зв`язку з переходом харчоблоку Хмельницької міської дитячої лікарні за адресою вул. С.Разіна, 1 на інший вид палива, адміністрація лікарні просить провести кінцевий розрахунок за спожитий газ згідно показників вимірювальних приладів обліку газу на момент відключення, провести демонтаж лічильників та закрити точки обліку.

06.07.2018 ПАТ "Хмельницькгаз" складено акт чергової (позачергової) перевірки промислового лічильника газу відповідача за адресою м. Хмельницький, вул. Разіна, 1, у якому зазначено, що лічильник знято з експлуатації у зв`язку з перемонтажем на інший лічильник.

З актів приймання-передачі природного газу вбачається, що за період з жовтня 2018 року по вересень 2019 року фактичний обсяг природного газу споживання відповідачем склав 755м3: згідно акту №ХМ00041168 від 31.10.2018 (за жовтень) - 19м3, згідно акту №ХМ00042581 від 31.11.2018 (за листопад) - 131м3, згідно акту №ХМ00043719 від 31.12.2018 (за грудень) - 165м3, згідно акту №ХМ00047468 від 31.01.2019 (за січень) - 118м3, згідно акту №ХМ00001390 від 28.02.2019 (за лютий) - 122м3, згідно акту №ХМ00003166 від 31.03.2019 (за лютий) - 107м3, згідно акту №ХМ00010916 від 30.06.2019 (за червень) - 93м3. Акти скраплені підписами та печатками сторін.

22.05.2019 відповідач звернувся до позивача листом №448, де зазначив, що в зв`язку з переходом молочної кухні КП "Хмельницька міська дитяча лікарня" за адресою м. Хмельницький, вул. Зарічанська, 14/3, на інший вид палива, адміністрація лікарні просить провести кінцевий розрахунок за спожитий газ згідно показників вимірювальних приладів обліку газу на момент відключення, провести демонтаж лічильників та закрити точки обліку.

04.06.2019 ПАТ "Хмельницькгаз" у присутності представника відповідача, за адресою м. Хмельницький, вул. Зарічанська, 14/3, складено акт про припинення (обмеження) газопостачання та пломбування вхідної засувної арматури газопроводу або газорозподільного пункту (за його наявності) .

Відповідно до актів наданих послуг позивачем надано послуги з розподілу природного газу в 2020 роц. на суму 602,52 грн., а саме: в січні 2020 року згідно акту №ХМЯ80002556 від 31.01.2020 на суму 65,69 грн., в лютому 2020 року. згідно акту №ХМЯ80005155 від 29.02.2020 на суму 65,68 грн., в березні 2020 року згідно акту №ХМЯ80007872 від 31.03.2020 на суму 65,69 грн., в квітні 2020 року згідно акту №ХМЯ80002556 від 30.04.2020 на суму 65,69 грн., в травні 2020 року згідно акту №ХМЯ80008031 від 31.05.2020 на суму 65,68 грн., в червні 2020 року згідно акту №ХМЯ80010634 від 30.06.2020 на суму 65,69 грн., в липні 2020 року згідно акту №ХМЯ80013964 від 31.07.2020 на суму 69,47 грн., в серпні 2020 року згідно акту №ХМЯ80018127 від 31.08.2020 на суму 69,46 грн., в вересні 2020 року згідно акту №ХМЯ80018128 від 30.09.2020 на суму 69,47 грн.

Листом №29003.Си-4341-1020 від 01.10.2020 акціонерним товариством "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" повідомлено Комунальне підприємство "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради, що станом на 01.10.2020 заборгованість за послуги з розподілу природнього газу відповідача склала 389,00 грн.

Згідно листа №29003.Си-4395-1020 від 05.10.2020 акціонерним товариством "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" направлено Комунальному підприємству "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради акти наданих послуг за січень-вересень 2020 року із проханням повернути один примірник акту.

Відповідно до акта звіряння взаємних розрахунків від 20.10.2020 за період з січня 2020 року по вересень 2020 року між акціонерним товариством "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" та Комунальним підприємством "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради, останнім частково проведено оплату на загальну суму 212,85 грн. Вказаний акт підписано лише представником АТ "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз".

З урахуванням переплати в розмірі 212,85 грн. станом на 20.10.2020 за відповідачем рахується заборгованість в розмірі 389,67 грн. за надані послуги з розподілу природного газу.

З вищевикладеного, у зв`язку з наявною заборгованістю з наданих послуг з транспортування газу за відповідачем, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів, аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, не визнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду.

Відповідно до частини 2 пункту 1 статті 175 Господарського кодексу України майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

З положень статті 509 ЦК України та статті 173 ГК України вбачається, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі статтею 11 Цивільного кодексу України та статті 174 Господарського кодексу України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Нормами статті 627 Цивільного кодексу України встановлено свободу договору, тобто відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року №2494, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 року за №1379/27824, затверджено Кодекс газорозподільних систем (надалі - Кодекс), який визначає взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також визначає правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем (пункт 2 глави 1 розділу І).

Дія цього Кодексу поширюється на операторів газорозподільних систем, замовників доступу та приєднання до газорозподільної системи, споживачів (у тому числі побутових споживачів), об`єкти яких підключені до газорозподільних систем, та на їх постачальників. Крім того, цим Кодексом регулюються взаємовідносини: між оператором газорозподільної системи і газодобувними підприємствами та виробниками біогазу або інших видів газу з альтернативних джерел, які підключені (приєднуються) до газорозподільної системи; між оператором газорозподільної системи та несанкціонованими споживачами, які втручаються в роботу газорозподільної системи, у тому числі шляхом самовільного під`єднання несанкціонованого газопроводу (пункт 3 глави 1 розділу І Кодексу).

Згідно пункту 1 глави 3 розділу VI Кодексу договір розподілу природного газу має бути укладений Оператором ГРМ з усіма споживачами, у тому числі побутовими споживачами, об`єкти яких в установленому порядку підключені до/через ГРМ, що на законних підставах перебуває у власності чи користуванні Оператора ГРМ.

Споживачі, у тому числі побутові споживачі, для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з ГРМ та можливості забезпечення постачання їм природного газу їх постачальниками зобов`язані укласти договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого в установленому законодавством порядку підключений їх об`єкт.

Здійснення відбору (споживання) природного газу споживачем за відсутності укладеного договору розподілу природного газу не допускається.

Статтею 40 Закону України "Про ринок природного газу" визначено, що розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами. За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов`язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу. Типовий договір розподілу природного газу затверджується Регулятором. Оператор газорозподільної системи має забезпечити додержання принципу недискримінації під час укладення договорів розподілу природного газу з замовниками. Договір розподілу природного газу є публічним.

Відповідно до пункту 4 глави 3 Розділу VI Кодексу договір розподілу природного газу між Оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору (пункти 3, 4 глави 3 Розділу VI Кодексу).

Фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу (пункт 7 глави 3 розділу VI Кодексу).

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №2498 від 30 вересня 2015 року. (зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 року за №1384/27829) затверджено Типовий договір розподілу природного газу (далі - Типовий договір).

Як вбачається з матеріалів справи, 01.01.2016 року між позивачем та відповідачем укладено договір розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим), шляхом підписання відповідачем заяви-приєднання №094202041QABO016до умов Типового договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим).

Відповідно до пункту 2.1 договору оператор ГРМ (позивач) зобов`язується надати споживачу (відповідачу) послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Згідно зі статтею 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

За положеннями п. 6.8. договору, надання Оператором ГРМ послуги з розподілу природного газу Споживачу, що не є побутовим, має підтверджуватися підписаним між Сторонами актом наданих послуг, що оформлюється відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем.

В свою чергу, відповідно до п. 9 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ надання Оператором ГРМ послуги споживачу, що не є побутовим, за договором розподілу природного газу підтверджується підписаним між ними актом наданих послуг. Оператор ГРМ до п`ятого числа місяця, наступного за звітним, надсилає споживачу два примірники оригіналу акта наданих послуг за звітний період, підписані уповноваженим представником Оператором ГРМ. Споживач протягом двох днів з дня одержання акта наданих послуг зобов`язаний повернути Оператору ГРМ один примірник оригіналу акта, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта наданих послуг. У випадку відмови від підписання акта наданих послуг розбіжності підлягають урегулюванню в порядку, встановленому законодавством.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України та статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань або їх зміна не допускається.

Згідно статті 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

За змістом статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

АТ "ОГС "Хмельницькгаз" надіслано відповідачу акти наданих послуг за період з січня 2020 року по вересень 2020 року, проте, відповідачем повну оплату за послуги з розподілу природного газу не проведено та зауважень на акти надання послуг не надано. Відтак, оскільки строк оплати наданих послуг настав відповідно до п. 6.6. розділу VI договору, проте, доказів перерахування вказаної суми матеріали справи не містять та учасниками судового розгляду не надано, 389,67 грн. заборгованості за послуги з розподілу природного газу, з урахуванням наявної у відповідача переплати в розмірі 212,85 грн. (602,52 грн. - 212,85 грн. = 389,67 грн.) підлягають стягненню з Комунального підприємства "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради.

Щодо поданих заперечень відповідача судом враховується таке.

Абзацом 3 пункту 3 глави 3 розділу І Кодексу ГРМ передбачено, що споживачі, у тому числі побутові, та суміжні суб`єкти ринку природного газу, які фізично підключені до ГРМ, забезпечуються цілодобовим доступом до ГРМ та можливістю розподілу (переміщення) природного газу ГРМ у порядку, визначеному в розділі VI цього Кодексу.

Спірні відносини між сторонами виникли на підставі внесення Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг постановою №2080 від 07.10.2019 змін до Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП №2494 від 30.09.2015 та Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП №2498 від 30.09.2015.

Так, постановою НКРЕКП №2080 затверджено, що з 01.01.2020 запроваджується новий порядок розрахунків за послугу з розподілу природного газу, зокрема, змінено принцип визначення величини потужності для споживачів природного газу та здійснено перехід від приєднаної потужності до замовленої, яка розраховується відповідно до вимог Кодексу ГРМ виходячи із об`ємів споживання об`єктів споживачів за попередній рік.

В розділі 6-му Типового договору розподілу природного газу врегульовано порядок розрахунків та визначено, що оплата вартості послуги оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим регулятором для оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем. При цьому, величина річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається відповідно до Кодексу ГРМ.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений регулятором для відповідного оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності. Розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць.

Відповідно до п. 2 гл. 6 розд. VI Кодексу ГРМ річна замовлена потужність об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу, крім випадків, передбачених цією главою.

Визначення газового року наведене в п.4 глави 1 розділу І Кодексу ГРМ - і ним є період часу, який розпочинається з першої газової доби жовтня поточного календарного року і триває до першої газової доби жовтня наступного календарного року.

З урахуванням вищезазначених вимог Кодексу ГРМ та типового договору, позивачем було здійснено розрахунок величини річної замовленої потужності сумарно по всіх об`єктах на розрахунковий газовий 2020 рік у обсязі 755 м3 з розрахунком розміру місячної вартості у сумі 62,92 м3.

Однак, відповідач з необхідністю щомісячно сплачувати вартість послуги не погоджується з підстав неспоживання природного газу у місяці, за який розраховується величина замовленої потужності, мотивуючи при цьому, свою позицію відсутністю споживання природного газу в зазначений період, з посиланням на акти про припинення (обмеження) газопостачання від 06.08.2018 та 04.06.2019 у яких зазначено, що газоспоживаюче обладнання відповідача опломбовано на газопроводі - вводі, знято з експлуатації, у зв`язку з перемонтажем на інший лічильник.

В той же час, суд не погоджується із таким висновком, з огляду на те, що послуга з розподілу не складається лише з фактичного переміщення природного газу розподільчою системою трубопроводів. До послуги з розподілу також входить цілодобове надання фактичного доступу замовленої потужності об`єктів споживача до газорозподільної системи, що буквально означає - наявність технічної можливості у будь-який час необхідний споживачу скористатись можливістю розпочати газоспоживання.

Тобто, оператор ГРМ, знаючи, що об`єкт відповідача підключено до газорозподільної системи підтримує належний тиск у системі з урахування замовленої потужності приєднаних об`єктів споживача. Дані послуги є монопольними роботами АТ "ОГРС "Хмельницькгаз", як оператора ГРМ у зоні ліцензованої діяльності - території Хмельницької області.

Слід зазначити, що між приєднаною та замовленою потужністю об`єктів споживача є певна різниця, через що є різниця в підходах до розрахунку вартості послуг:

- приєднаною потужністю є стала величина, тобто така, яка не потребує коригування і розраховувалась споживачу один раз на весь час отримання послуг,

- замовлена потужність - це змінна величина, яка розраховується на календарний рік відповідно до попередніх обсягів споживання (і може змінюватись через шість місяців за заявою споживача), тобто, оператор ГРМ для сталого функціонування, постійно налаштовує потужність газорозподільних мереж під приєднані до мережі об`єкти споживача.

Відповідно до п. 8 гл. 6 розд. VI Кодексу ГРМ, припинення або обмеження розподілу (споживання) природного газу не звільняє споживача від зобов`язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, крім випадку розірвання цього договору. У разі розірвання договору розподілу природного газу оператор ГРМ коригує дані технічної потужності та вільної потужності для забезпечення нових приєднань (резерву потужності) на відповідній ГРП згідно з вимогами розділу VI цього Кодексу.

Таким чином, доводи відповідача, щодо неотримання останнім послуг, у зв`язку з відсутністю фактичного споживання природного газу є необґрунтованими та безпідставними, адже в даному випадку об`єкт вважається приєднаним навіть, якщо газоспоживаюче обладнання опломбоване на газопроводі - вводі, оскільки для початку фактичного споживання природного газу, окрім зняття пломби немає перешкод.

Щодо забезпечення цілодобового доступу об`єктів відповідача до газорозподільної системи, як складової послуги з розподілу, необхідно зазначити, що згідно п.1 розділу II Кодексу ГРМ газорозподільна система (ГРМ) є технологічним комплексом, що складається з організаційно і технологічно пов`язаних між собою об`єктів, призначених для розподілу природного газу від газорозподільних станцій безпосередньо споживачам.

Не можна розглядати поняття "розподілу газу" лише як доставку газу безпосередньо споживачу. Оскільки, розподіл природного газу це цілий комплекс дій (заходів) оператора ГРМ, пов`язаних з підтриманням системи ГРМ в надійному та безпечному стані, що підтверджується складовими структури тарифу на послуги з розподілу природного газу, до розрахунку якого, згідно Методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу (постанова НКРЕКП №236 від 25.02.2016 із змінами).

В нормативних актах в сфері ринку природного газу термін "розподіл природного газу" вживається і в розумінні фізичної доставки газу.

Таким чином, послуга з розподілу природного газу не обмежується обов`язками оператора ГРМ (АТ ОГС "Хмельницькгаз") щодо фізичної доставки обсягів природного газу до об`єктів споживача та формування кількісних показників обсягів спожитого (розподіленого) природного газу, а включає в себе в цілому процес забезпечення цілодобового доступу до ГРМ в межах приєднаної потужності об`єкта споживача для можливості споживання ним відповідних об`ємів природного газу, виділених постачальником природного газу безпосередньо споживачу, і в розумінні цілого комплексу дій (заходів) оператора ГРМ, пов`язаних із забезпеченням безаварійності та належного стану ГРМ.

З огляду на викладене, враховуючи, що в матеріалах справи відсутні докази розірвання договору укладеного між позивачем та відповідачем, наявні підстави для задоволення позову в частині стягнення з відповідача суми заборгованості місячної вартості величини річної замовленої потужності за період з січня по вересень 2020 року, з урахуванням наявної переплати, у розмірі 389,67 грн.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 14 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 73 ГПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України).

З огляду на викладене, позов акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" до Комунального підприємства "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради про стягнення 389,67 грн. заборгованості за послуги з розподілу природного газу підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судові витрати у справі покладаються на відповідача у зв`язку із задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 2, 12, 20, 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" до Комунального підприємства "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради про стягнення 398,67 грн. задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства "Хмельницька міська дитяча лікарня" Хмельницької міської ради (290088, Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Степана Разіна, 1, код 02004674) на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" (29019, м. Хмельницький, пр. Миру, 41, код 05395598) 389,67 грн. заборгованості за послуги з розподілу природного газу та 2102,00 грн. витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Апеляційна скарга подається до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України, з урахуванням пп. 17.5 Розділу XI "Перехідні положення" ГПК України.

Рішення складено та підписано 18.01.2021.

Суддя А.М. Яроцький

Віддрук. у 3 прим. (реком. з повідом. про вруч.).:

1 - до справи;

2 - позивачу - 29019, м. Хмельницький, пр. Миру, 41;

3 - відповідачу - 29008, Хмельницька обл., м. Хмельницький, вул. Степана Разіна, 1.

Джерело: ЄДРСР 94194051
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку