open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

46025, м.Тернопіль, вул.Кн.Острозького, 14а, тел.:0352520573, e-mail: inbox@te.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

18 січня 2021 року м.Тернопіль Справа №921/18/21

Суддя Андрусик Н.О.

розглянувши позовні матеріали без номеру від 05.01.2020 (вх.№18 від 12.01.2021) Відкритого акціонерного товариства «Зборівська пересувна механізована колона №10», м.Зборів Тернопільської області

до відповідача: Зборівської міської ради, м.Зборів Тернопільської області

про визнання права власності за набувальною даністю,

ВСТАНОВИВ:

Відкрите акціонерне товариство «Зборівська пересувна механізована колона №10», м.Зборів Тернопільської області, звернулося 05.01.2020 (згідно накладної на поштове відправлення №4600310544789) до Господарського суду Тернопільської області з позовом до Зборівської міської ради, м.Зборів Тернопільської області, про визнання права власності в порядку набувальної давності на об`єкти нерухомого майна, а саме: виробничо-побутовий комплекс (ВПК), загальною площею 812,3м2; прохідну №1, загальною площею 21,9м2; адмінбудинок, загальною площею 373,8м2; склад матеріалів, загальною площею 267,6м2; склад матеріалів, загальною площею 325,6м2; склад ПММ №5, загальною площею 9,2м2; заправочну станцію, загальною площею 10,8м2; споруду розчинного вузла, загальною площею 104,7м2; РБВ 500 (розчинно-бетонний вузол), загальною площею 20,6м2; прохідну №2, загальною площею 14,6м2; гаражі з реммайстернею, загальною площею 215м2; споруду насосної, загальною площею 8,7м2; водонапірну башню, загальною площею 13,8м2; два пожежних резервуарів; артезіанську свердловину №2 (резервну); ГРП; вапняну яму; огорожу, котрі знаходяться за адресою: вул.Гоголя, 44, м.Зборів Тернопільської області.

Позов обґрунтовується з посиланням на добросовісність, відкритість та безперервність володіння позивачем спірним майном, починаючи з 1997 року. Правовою підставою позову визначено приписи ст.344 Цивільного кодексу України в нього виникло право власності на вказані об`єкти нерухомості.

Дана позовна заява підлягає залишенню без руху, зважаючи на наступне.

За правилами господарського процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати нормам статей 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, а також статті 172 цього Кодексу.

І. Позовна заява повинна містити: обґрунтування позовних вимог; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; підтвердження того, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав (ч.1, п.п.3, 5-10 ч.3 ст.162, п.2 ч.1 ст.163 ГПК України).

Зазначених вище відомостей позивачем, в порушення вимог ст.162 ГПК України, у позовній заяві не наведено.

ІІ. Окрім того, заявлений позов ґрунтується на обставинах добросовісного, відкритого та безперервного володіння позивачем спірним майном. Утім, жодних доказів на підтвердження наведених у позові обставин, товариством не долучено; про неможливість їх надання заявником не зазначено.

Правовою підставою позову позивачем визначено строк користування майном, що в силу приписів ст.344 ЦК України надає право особі набути право власності на майно за набувальною давністю. Правовий інститут набувальної давності опосередковує один із первинних способів виникнення права власності, тобто це такий спосіб, відповідно до якого право власності на річ виникає вперше або незалежно від права попереднього власника на цю річ. Воно ґрунтується не на попередній власності та відносинах правонаступництва, а на сукупності обставин, зазначених у частині 1 статті 344 ЦК України, а саме: наявність суб`єкта, здатного набути у власність певний об`єкт; законність об`єкта володіння; добросовісність заволодіння чужим майном; відкритість володіння; безперервність володіння; сплив установлених строків володіння; відсутність норми закону про обмеження або заборону набуття права власності за набувальною давністю. Однією з умов набуття права власності за набувальною даністю є наявність у спірного майна правового режиму нерухомої речі, тобто об`єкта нерухомості, який прийнято в експлуатацію.

Однак, до позову не долучено жодних документів на підтвердження наведених у позовній заяві обставин та котрі передбачені у статті 344 ЦК України.

ІІІ. Згідно з п.2 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Підпунктом 1 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено ставки судового збору для позовів майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.163 ГПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна. Дійсна вартість спірного майна на день подання позову може підтверджуватися такими доказами, як виконаним у встановленому законом порядку висновком суб`єкта оціночної діяльності. Суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки такий обов`язок покладається на позивача.

Наведеного заявником при поданні позову не враховано; доказів сплати судового збору не надано, належних доказів неможливості визначення дійсної вартості спірного нерухомого майна не долучено; інвентарної картки обліку майна з відображенням його в балансі товариства теж не додано до позову, що виключає можливість суду самостійно попередньо визначити розмір судового збору з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору (ч.2 ст.163 ГПК України).

Окрім того, позивачем також не зазначено про наявність підстав для звільнення його від сплати судового збору відповідно до закону (ч.4 ст.162 ГПК України).

IV. В силу п.п.1, 2 ч.1, ч.2 ст.164, ч.1 ст.172 ГПК України на позивача покладено обов`язок надіслання іншим учасникам справи позовної заяви та долучених до неї документів листом з описом вкладення та сплати судового збору у встановленому розмірі та порядку з долученням до позовної заяви відповідних підтверджуючих документів; також, на позивача покладено обов`язок подання всіх наявних у нього доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Утім, таких доказів до позову не долучено, а також не вказано їх у додатку до позовної заяви.

V. Також, за приписами ст.ст.4, 45 ГПК України відповідачами у господарських справах є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Згідно до висновку Великої палати Верховного Суду, викладеної у постанові від 19 травня 2020 року у справі №916/1608/18 (провадження № 12-135гс19) за позовом про визнання права власності на будівлю, споруду, право на яку ні за ким не зареєстроване, належним відповідачем є власник земельної ділянки, на якій така будівля, споруда розташована.

Таким чином, звертаючись з позовом про визнання права власності за набувальною давністю на спірне майно заявнику необхідно підтвердити по-перше: відсутність зареєстрованого права власності на спірне майно; по-друге: особу власника (землекористувача) земельної ділянки, на якій розташовані об`єкти нерухомості та, з урахуванням встановлених на підставі таких документів обставин, визначити суб`єктний склад сторін спору з відповідним обґрунтуванням визначення особи відповідача у спорі.

Наведеного заявником не враховано при оформленні позовних матеріалів та відповідних доказів не подано.

Зазначені обставини в сукупності свідчить про недотримання позивачем вимог ч.1, п.п.3-10 ч.3 ст.162, п.2 ч.1 ст.163, п.п.1, 2 ч.1, ч.2 ст.164, ч.1 ст.172 ГПК України при пред`явленні даного позову до господарського суду, що, в силу приписів п.1 ст.174 ГПК України, є підставою для залишення позовної заяви без руху з встановленням позивачу десятиденного строку (з дня вручення ухвали) для усунення вищенаведених недоліків.

Якщо позивач усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо ж позивач ці недоліки не виправить у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (ч.ч.3, 4 ст.174 ГПК).

Керуючись ст.ст.4, 46, 162, 164, 172, 174, 232-235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву без номеру від 05.01.2020 (вх.№18 від 12.01.2021) до Зборівської міської ради, м.Зборів Тернопільської області, про визнання права власності за набувальною даністю, - залишити без руху.

2. Встановити Відкритому акціонерному товариству «Зборівська пересувна механізована колона №10» строк на усунення виявлених недоліків позовної заяви - десять календарних днів з дня вручення даної ухвали суду.

3. Встановити Відкритому акціонерному товариству «Зборівська пересувна механізована колона №10» спосіб усунення недоліків шляхом подання: доказів, якими підтверджуються обставини, наведені у позовній заяві (підтвердити добросовісність та дату заволодіння чужим майном, безтитульність, відкритість, безперервність володіння спірним майном; підтвердити наявність у кожного об`єкта, на який товариство просить визнати право власності, правового режиму об`єкта нерухомості, який прийнято в експлуатацію; висновок щодо дійсної вартості спірного нерухомого майна у визначений законом спосіб (Звіт суб`єкта оціночної діяльності); відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; зазначити докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою; зазначити про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; підтвердження про те, що товариством не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення; докази сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону; обґрунтувати підстави звернення з позовом до Зборівської міської ради (докази відсутності державної реєстрації права власності на спірне майно за іншою особою; правовстановлюючі документи на земельну ділянку, на якій знаходиться спірне майно).

4. Копію ухвали направити рекомендованим листом з повідомленням про вручення: Відкритому акціонерному товариству «Зборівська пересувна механізована колона №10», вул.Гоголя, 44, м.Зборів Тернопільської області, 47201.

Ухвала підписана, набирає законної сили 18.01.2021 відповідно до приписів ст.235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.О. Андрусик

Джерело: ЄДРСР 94193923
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку