open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

"16" січня 2021 р. Справа № 922/3927/20

Господарський суд Київської області у складі судді Лопатіна А.В., розглянувши матеріали

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Слав`янське-5", Харківська область, Вовчанський район, с. Бугаївка

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агротехсоюз", Київська область, Васильківський район, смт. Калинівка

про стягнення 140830,32 грн.

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Слав`янське-5" (позивач) звернулось до господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агротехсоюз" (відповідач) про стягнення 140830,32 грн.

На підставі ухвали господарського суду Харківської області від 08.12.2020 р. позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Слав`янське-5" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агротехсоюз" про стягнення 140830,32 грн. було передано за підсудністю до Господарського суду Київської області (01032, м. Київ-32, вул. Симона Петлюри , 16/108).

Вказана позовна заява надійшла до господарського суду Київської області 11.01.2021 р.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку про повернення позовної заяви з додатками з огляду на наступне.

Відповідно до частини другої ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно із частиною п`ятою ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Відповідно до частини третьої ст. 56 Господарського процесуального кодексу України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Згідно із частиною першою ст. 58 Господарського процесуального кодексу України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до частини четвертої ст. 60 Господарського процесуального кодексу України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Згідно із частинами першою та другою ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: договір про надання правової допомоги; довіреність; ордер; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Частиною четвертою ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" встановлено, що адвокат зобов`язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій.

Відповідно до пунктів 2, 3, 4 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 р. № 41 (зі змінами), ордер на надання правової допомоги - письмовий документ, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги у випадках і порядку, встановлених Законом України від 05 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та іншими законами України. В Україні встановлюється єдина, обов`язкова для всіх адвокатів, типова форма ордера, яку затверджує Рада адвокатів України. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

Пунктом 12 Положення встановлено, що ордер містить, зокрема, назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно до статті 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Під назвою органу розуміється як безпосередньо назва конкретного органу так і назва групи органів визначених пунктом 2 частини 1 статті 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (наприклад, судові органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, органи досудового слідства, правоохоронні органи тощо).

Аналіз наведених положень законодавства дає підстави для висновку, що ордер може бути належним доказом повноважень представника позивача, яким є адвокат, за його відповідності наведеним приписам.

Зокрема, в ордері на надання правової допомоги має бути зазначено конкретну назву суду, в якому надається правова допомога.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Великої палати Верховного Суду від 05.06.2019 р. № 9901/847/18.

Позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Слав`янське-5" підписана представником позивача - адвокатом Мироненком С.С.

На підтвердження повноважень адвоката на представництво у суді до позовної заяви додано ордер серія АХ № 1032183 від 27.11.2020 р., виданого на підставі договору про надання правової допомоги № 11/27-2 від 27.11.2020 р. із зазначенням в ордері у графі «Назва органу, в якому надається правова допомога» - «У Господарському суді Харківської області».

Водночас, ордер не містить відомостей на підтвердження повноважень адвоката на представництво інтересів Товариства з обмеженою відповідальністю "Слав`янське-5" у господарському суді Київської області, що не відповідає вимогам п. 12 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 р. № 41 (зі змінами).

Крім того, матеріали справи не містять інших документів, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, зокрема договору про надання правової допомоги чи довіреності.

Відповідно до п. 1 частини п`ятої ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Таким чином, враховуючи викладене вище в сукупності, суд дійшов висновку, що заявником порушено вимоги ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку з чим позовна заява підлягає поверненню особі, яка її подала.

В той же час суд звертає увагу заявника на те, що відповідно до частини восьмої ст. 174 ГПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 173, 174, 232-235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Позовну заяву від 03.12.2020 р. № 1 (вх. № 14/21 від 11.01.2021 р.) Товариства з обмеженою відповідальністю "Слав`янське-5" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агротехсоюз" про стягнення 140830,32 грн. повернути заявнику.

2. Копію ухвали та заяву від 03.12.2020 р. № 1 (вх. № 14/21 від 11.01.2021 р.) з додатками надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "Слав`янське-5" (62550, Харківська область, Вовчанський район, с. Бугаївка, вул. Перемоги, буд. 36).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена протягом десяти днів з дати підписання ухвали шляхом подання апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду через господарський суд Київської області.

Дата підписання 16.01.2021 р.

Суддя А.В. Лопатін

Джерело: ЄДРСР 94193508
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку