open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/5079/20

Провадження № 2/362/2491/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 грудня 2020 року Васильківський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Лебідь-Гавенко Г.М.,

за участю секретаря Харченко А.В.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в :

У вересні 2020 року АТ «Державний ощадний банк України» звернувся суду в порядку цивільного судочинства з позовом до ОСОБА_1 про стягнення кредитної заборгованості у розмірі 13 040 гривень 76 копійок та судових витрат по справі.

Вказуючи на те, що між ПАТ «Державний ощадний банк України» в особі - Головного управління по м. Києву та Київській області та ОСОБА_1 10.09.2018 року було підписано Заяву приєднання № 521189211 до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу. Відповідно до умов договору позивач відкрив відповідачу картковий рахунок № НОМЕР_1 на умовах тарифного пакету «Мій комфорт» та встановив за погодженням відповідача на вказаний рахунок кредит у розмірі 30 000 грн. під 0,001 % річних строком на 60 місяців із можливістю подовження на той самий строк. Банк свої зобов`язання виконав надавши позичальнику кредит, проте відповідач порушив умови Договору щодо повернення кредиту та сплати процентів у встановлені строки, у зв`язку з чим виникла заборгованість у розмірі 13 040 гривні 76 копійки.

Ухвалою Васильківського міськрайонного суду Київської області від 13 листопада 2020 року відкрито провадження у справі та призначено до розгляду у спрощеному позовному провадженні (а.с.39-40).

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав до суду письмову заяву в якій просив позов задовольнити та розглянути справу без його участі, проти заочного рішення не заперечує .

ОСОБА_1 , який належним чином повідомлявся про відкриття провадження по справі в порядку спрощеного позовного провадження за зареєстрованим місцем проживання (а.с. 38), не скористався своїм правом подати відзив на позовну заяву, надав заяву з проханням залишити справу без розгляду у зв`язку із погашенням боргу (а.с. 46-47), тому в силу ч. 8 ст. 178 ЦПК України, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Клопотань від жодної із сторін про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін до суду не надходило, тому відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження за наявними в справі матеріалами.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Отже, оскільки сторони не з`явилися в судове засідання, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин цієї справи, на які позивач послався як на підставу своїх вимог, що викладені у позовній заяві та підтверджені доданими до неї доказами, які були досліджені судом, за відсутності заперечень відповідача, на засадах верховенства права, відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права, прийшов до висновку про часткове задоволення позовних вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

У відповідності до ч.1 ст.11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що 10.09.2018 року між ПАТ «Державний ощадний банк України» в особі - Головного управління по м. Києву та Київській області та ОСОБА_1 було укладено договір у вигляді Заяву приєднання № 521189211 до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) ( надалі - Договір) (а.с.13-14).

Згідно п. 3.1. заяви про приєднання, шляхом підписання цієї заяви про приєднання до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку, клієнт беззастережно приєднується до ДКБО фізичних осіб.

За умовами п. 3.4. 1заяви про приєднання, банк, на підставі наданих клієнтом, відповідно до вимог чинного законодавства України документів, відкриває клієнту картковий рахунок за тарифним пакетом «Мій комфорт».

Згідно п.п. 3.4.1. заяви про приєднання, клієнту відкривається поточний рахунок № НОМЕР_1 в гривнях України, на умовах тарифного пакету «Мій комфорт», Тарифів за користування платіжною карткою, розміщених на сайті банку та на інформаційних стендах, що знаходяться у приміщеннях установ банку.

Згідно п.п. 3.4.2. заяви про приєднання - банк надає клієнту платіжну картку.

Банк встановив клієнту кредит у сумі 30000 грн.

Пунктом 5.1 Договору визначено, що ця Заява про приєднання є невід`ємною частиною Договору. Підписанням цієї Заяви про приєднання Клієнт підтверджує, що між ним та Банком досягнуто згода щодо всіх істотних умов Договору, які передбаченні чинним законодавством України для такого роду договорів, в.ч. договору банківського рахунку та Кредитного договору, та достовірних даних, в.т.ч персональних, вказаних в цій Заяві про приєднання.

Відповідно до п. 3.1. Заяви про приєднання визначено, що шляхом підписання заяви про приєднання до Договору (далі - Договір) клієнт беззастережно приєднується до Договору в редакції, яка на день підписання цієї заяви на приєднання розміщена інтернет - сторінці Банку www.oschadbank.ua та укладено з Банком Договір, складовою частиною якого є умови договору банківського рахунку.

Відповідно до п. 6.10. Договору визначено, що всі інші умови Кредитного договору в.т.ч. порядок його зміни, містяться в Договорі. Я усвідомлюю та погоджуюсь, що дана заява, яка є складовою частиною заяви на приєднання Договір, розміщений у вільному доступі на інтернет-сторінці Банку www.oschadbank.ua та інші документи, які є їх невід`ємними частинами, разом є Кредитним договором.

Пунктом 1.17. Розділу «Загальні умови надання кредиту» Договору комплексного банківського обслуговування (Далі - Договір) (в редакції вищезазначеній на час укладання) визначено, що проценти нараховуються методом факт/факт на фактично отриману клієнтом суму кредиту та за строк фактичного користування ним, починаючи з першого дня отримання кредиту включно, та до дня фактичного повернення Кредиту, (його частини), за виключенням випадків, передбачених Кредитним договором.

Пунктом 1.18. вищезазначеного розділу Договору визначено, що при нарахуванні процентів день отримання Клієнтом Кредиту приймається до розрахунку як 1 (один) повний день користування Кредитом, а день повернення Кредиту (його частини) до розрахунку процентів не включається. Обов`язковий щомісячний платіж розраховується від фактично отриманої Клієнтом суми Кредиту (його частини), повернення якої не прострочено Клієнтом, станом на 25 число кожного місяця.

Пунктом 1.33 вищезазначеного розділу Договору визначено, що клієнт зобов`язаний щомісячно отримувати звіт (виписку) по картковому рахунку та сплачувати за Кредитом всі платежі на підставі цього звіту (виписки) по картковому рахунку не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним.

Пунктом 1.20. Сплата нарахованих процентів за користування Кредитом (в т.ч. процентів за користування Кредитом протягом Грейс періоду)/обов`язкового щомісячного платежу/ процентів за Несанкціонованим овердрафтом та сплата комісійних винагород, що передбачені Заявою на встановлення відновлюваної кредитної лінії (Кредиту) здійснюється не пізніше 25 числа кожного місяця шляхом договірного списання коштів з Карткового рахунку Клієнта. У разі несплати вищезазначених платежів у визначений розрахунковий період, сума заборгованості, яка підлягала погашенню, наступного робочого дня переноситься на відповідні рахунки для обліку простроченої заборгованості, а платіжна картка при цьому блокується.

Згідно п.1.24. Договору за невиконання або несвоєчасне, не в повному обсязі виконання клієнтом зобов`язання перед банком у розмірі та в строки, передбачені кредитним договором, банк має право нараховувати на суми прострочених платежів та стягувати пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діє у період, за який нараховується пеня, за кожен день прострочення, починаючи з дня, коли відповідна сума мала бути сплачена, до дати фактичної її сплати, але не більше 15 % від суми простроченого платежу.

Відповідно до п. 6.8. Договору визначено, що комісійна винагорода за зняття готівкових коштів, наданих в кредит - 2,99 дві цілих дев`яносто дев`ять сотих) % від суми таких коштів, яка сплачується при зняття вказаних готівкових коштів в усіх банкоматах/ у касах банку (касах інших банків ) з використанням платіжного терміналу. Розмір комісійної винагороди вказано згідно з тарифами Банку, чинними на дату складання цієї Заяви. Тарифи можуть змінюватись Банком в порядку, передбаченому Договором. Надалі Клієнт має самостійно ознайомлюватись із змінами до тарифів Банку за зняття готівкових коштів, наданих в кредит.

Пунктом п. 5.1. Договору визначено, що підписанням цієї заяви про приєднання Клієнт підтверджує, що між ним та банком досягнуто згоди щодо всіх істотних умов Договору, які передбачені чинним законодавством України для такого роду договорів, в т.ч. банківського рахунку та Кредитного договору, та достовірних даних, в т. ч. персональних, вказаних в цій Заяві про приєднання.

Клієнт запевняє Банк, що із змістом Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів, затвердженою постановою правління Національного Банку України №492 від 12.11.2003р. (із змінами) ознайомлений(а) та розуміє, що вимоги цієї інструкції для нього обов`язкові. Клієнт також підтверджує, йому відомо про те, що Рахунок забороняється використовувати для проведення операцій, пов`язаних із здійсненням підприємницької діяльності.

Клієнт підтверджує, що отримав(ла), ознайомлений(а) і погоджується із правилами користування Карткою, тарифами, які діють на момент підписання цієї Заяви про приєднання. Клієнт усвідомлює, що ця Заява про приєднання рівною мірою поширюється на всі продукти та послуги, що будуть надаватись Банком Клієнту в майбутньому в рамках цієї Заяви про приєднання, Тарифів та Договору. Всі терміни та скорочення, що вказані за текстом цієї Заяви, вживаються в значеннях, визначених Договором.

Згідно з наданими позивачем розрахунком кредитної заборгованості боржника - ОСОБА_1 станом на 10.09.2020 року заборгованість останнього по Договору становить 13 040 грн.76 коп. загальної кредитної заборгованості, з яких основний борг - 12 773,66 грн., сума втрат від інфляції на суму простроченого кредиту - 40,45 грн.; сума втрат від інфляції на суму нарахованих та несплачених процентів -15,10 грн.; розмір 3 % річних на суму простроченого кредиту - 192,42 грн.; розмір 3 % річних на суму нарахованих та несплачених процентів -19,13 грн. (а.с.5-7).

Відповідно до копії виписки по картковому рахунку від 17.11.2020 року ОСОБА_1 було сплачено в рахунок погашення боргу - 6 173,38 грн. (а.с. 46-47)

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання мають виконуватися належним чином та у встановлений строк. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається.

Згідно зі статтею 527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Відповідно до статей 610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання. У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, відшкодування збитків.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання.

Стаття 1049 ЦК України зобов`язує позичальника повернути позику у строк та в порядку, що встановлені законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 1050 ЦК України якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частки позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилась, та сплати процентів, належних йому відповідно до ст.1048 цього Кодексу.

Відповідно до статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. Згідно ч. 2 вказаної статті, до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфу щодо позики.

ПАТ «Державний ощадний банк України» виконав свої зобов`язання за договором, надавши відповідачу кредит у встановленому договором розмірі.

Однак ОСОБА_1 вимоги кредитора по достроковому поверненню всієї суми кредиту та належних до сплати процентів не виконав та в подальшому свої договірні зобов`язання належним чином не виконував.

Враховуючи викладене, повно та всебічно дослідивши обставини справи, оцінивши надані докази у їх сукупності, врахувавши те, що відповідач не виконує належним чином взяті на себе зобов`язання за вищезазначеним договором, внаслідок чого у нього виникла заборгованість перед позивачем, яку він погасив частково в сумі 6 173,38 грн., суд приходить до висновку про часткове задоволення позову та стягнення з відповідача несплачену частину заборгованості у розмірі 6866,62 грн. (13 040,76 грн. - 6173,38 грн.), а в задоволенні іншої частині вимог відмовити.

Відповідач звернувся до суду із заявою про залишення позову без розгляду, у зв`язку з погашенням заборгованість, проте ним не було надано суду підтвердження, а саме довідки з банку про повне погашення заборгованості, а також від банку не надходило заяв про залишення їх позовних вимог без розгляду, а тому правових підстави для задоволення заяви відсутні.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України оскільки позов підлягає частковому задоволенню, тому з відповідача на користь позивача необхідно стягнути 2102 грн. судового збору, сплаченого позивачем при зверненні до суду.

На підставі викладеного, керуючись статтею 61 Конституції України, статтями 525, 526, 530, 611, 614, 616, 624, 1054 ЦК України, статтями 12, 19, 81, 82, 89, 141, 247, 258 - 259, 263 - 265 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Позов Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» 6 866 (шість тисяч вісімсот шістдесят шість) грн. 62 коп. заборгованості за кредитом.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» судовий збір в розмірі 2 102 (дві тисячі сто дві ) грн. 00 коп.

В іншій частині позовних вимог - відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте Васильківським міськрайонним судом за письмовою заявою відповідача про перегляд заочного рішення, яка може бути подана до суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення його повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Повний текст рішення виготовлено 28.12.2020 року.

Суддя Г.М. Лебідь-Гавенко

Джерело: ЄДРСР 94191539
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку