open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 729/112/20

2/729/9/21 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

05 січня 2021 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі:

судді Демченко Л.М.,

за участю секретарів Горлач Д.А., Шлапака Р.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бобровиця цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Бобровицької міської ради Бобровицького району Чернігівської області, Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області про визнання недійсним та скасування державного акту на право власності на земельну ділянку,

У С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду із позовом до відповідачів про визнання недійсним та скасування державного акту на право власності на земельну ділянку. Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько, ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилася спадщина на 1/3 частину житлового будинку з надвірними будівлями, який розташований в АДРЕСА_1 . 09.04.2015 йому було видане свідоцтво про право на спадщину. В подальшому він мав намір зареєструвати право власності на земельну ділянку за вищевказаною адресою відповідно до успадкованої частки житлового будинку, яка необхідна для його обслуговування. Однак йому стало відомо, що на вказану земельну ділянку оформлений державний акт про право власності на земельну ділянку на ім`я ОСОБА_2 . Також він дізнався про відсутність рішень сесій сільської ради про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність; про затвердження проекту землеустрою та передачі у власність земельної ділянки. Зазначає, що оформлення ОСОБА_2 державного акту на право власності на земельну ділянку, до складу якої увійшла частина земельної ділянки відповідно до успадкованої ним частки житлового будинку унеможливлює реалізацію його законного права на реєстрацію права власності на успадковану частину земельної ділянки. Враховуючи викладене, просить визнати недійсним та скасувати Державний акт про право власності на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) від 03.02.2010 серії ЯЖ №552048, виданий на ім`я ОСОБА_2 , кадастровий номер 7420688000:02:000:0938 площею 0, 25 га, яка розташована в с. Осовець Бобровицького району Чернігівської області цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

В судове засідання, призначене на 05.01.2021 позивач не з`явився, надав клопотання, в якому просить справу розглянути без його участі, просить прийняти його заяву про зміну предмету позову (а.с.94,95).

З урахуванням того, що позивач після закінчення підготовчого засідання подав заяву про зміну предмету та підстав позову, 05.01.2021 судом винесено ухвалу про відмову у прийнятті до розгляду такої заяви.

Представниця відповідачки в судовому засіданні 17.06.2020 заперечувала проти задоволення позову. В судове засідання, призначене на 05.01.2021 відповідачка та її представниця не з`явилися, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином (а.с. 90, 91).

Представник Бобровицької міської ради до суду також не з`явився, надав заяву, в якій просить справу розглянути без його участі та винести рішення згідно наявних у справі матеріалів у відповідності до вимог чинного законодавства (а.с.96).

Від Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області надійшов відзив на позовну заяву, в якому зазначає, що на час прийняття рішення про передачу у власність ОСОБА_2 земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) була Щаснівська сільська рада. Для одержання державного акта на право власності на земельну ділянку громадянин звертався із заявою про видачу такого акта до представника територіального органу Держкомзему, який у встановленому порядку забезпечував організацію прийому таких заяв у кожному населеному пункті. В матеріалах технічної документації із землеустрою по безоплатному оформленню та видачі державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_2 окрім заяви є також копія свідоцтва про право на спадщину за законом та довідка, видана виконкомом Щаснівської сільської ради зі змісту якої вбачається, що рішенням чотирнадцятої сесії двадцять першого скликання від 01.04.1994 було надано безкоштовно у власність та постійне користування земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських споруд 0, 25 га. та ведення особистого підсобного господарства 0, 00 га.; наділеними земельними ділянками ОСОБА_2 користувалася до 2002 року і користується по теперішній час. Також в матеріалах технічної документації із землеустрою міститься рішення 21 сесії 5 скликання Щаснівської сільської ради від 11 грудня 2009 року «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки та безоплатну передачу у власність», згідно якого було передано громадянам у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку та ведення особистого селянського господарства згідно з додатком. Державний акт на право власності ОСОБА_2 виданий на підставі зазначеного рішення. Зазначають, що позивачем не надано жодних доказів на підтвердження порушення його прав Головним управлінням Держгеокадастру, тому у задоволенні позову просять відмовити (т.2, а.с. 1,2).

Враховуючи те, що сторони до суду не з`явились, суд вважає за необхідне розгляд справи провести відповідно до вимог ст.247 ч.2 ЦПК України без проведення фіксування судового засідання технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

Судом встановлено, що згідно довідки КП «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» №520 від 17.11.2014, станом на 31.12.2012 за обліком в КП «Ніжинське МБТІ» - житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами в с. Осовець Бобровицького району Чернігівської області було зареєстровано за праві власності за: ОСОБА_4 на 1/3 частину на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 22.09.1998 №1-1985 Бобровицькою державною нотконторою; ОСОБА_3 на 1/3 частину на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 22.09.1998 №1-1987 Бобровицькою державною нотконторою та ОСОБА_2 на 1/3 частину на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 22.09.1998 №1-1989 Бобровицькою державною нотконторою (а.с.26).

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача в справі, ОСОБА_3 . Спадщину після його смерті прийняв ОСОБА_1 09.04.2015 останньому було видане свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/3 частину житлового будинку з надвірними будівлями в АДРЕСА_1 (а.с.14).

В процесі здійснення оформлення права власності на успадковану ОСОБА_1 частину земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку він отримав інформацію з Державного Земельного кадастру про право власності на земельну ділянку, відповідно до якої право власності на земельну ділянку, яка розташована в АДРЕСА_1 та призначена для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) зареєстроване на ОСОБА_2 , в тому числі і на 1/3 його частку (а.с. 17).

Як видно із Державного акту про право власності на земельну ділянку від 03.02.2010 серії ЯЖ №552048, ОСОБА_2 є власницею земельної ділянки цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), кадастровий номер 7420688000:02:000:0938 площею 0, 25 га, яка розташована в АДРЕСА_1 (а.с. 54).

Згідно з пунктом «в» частини другої статті 89 Земельного кодексу України (далі - ЗК України), у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, у спільній сумісній власності перебувають земельні ділянки співвласників жилого будинку.

Відповідно до статті 116 ЗК України (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), громадяни та юридичні особи набувають право власності та право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться, зокрема, у разі приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян.

Частиною першою статті 120 ЗК України (у редакції, чинній чинній на момент виникнення спірних правовідносин), встановлено, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Частиною четвертою статті 120 ЗК України, передбачено, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

За змістом статті 121 ЗК України, громадяни мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у розмірі не більше 0,2500 га у селах для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Із досліджених в судовому засіданні документів вбачається, що батько позивача в справі, ОСОБА_3 , його брат, ОСОБА_4 та сестра, ОСОБА_2 набули право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 в порядку спадкування по 1/3 частині за кожним.

Таким чином, виходячи із системного аналізу зазначених вище правових норм, право власності на земельну ділянку, яка розташована за вищезазначеною адресою переходить до співвласників житлового будинку пропорційно до часток у праві власності жилого будинку, тобто по 1/3 частині. ОСОБА_1 успадкував після смерті батька його частку у спільному майні.

Оскільки ОСОБА_5 на праві власності належить 1/3 частина житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами в с. Осовець Бобровицького району, передача у власність земельної ділянки, необхідної для обслуговування цього будинку виключно одному із співвласників житлового будинку порушує його права як співвласника будинку щодо користування будинком, на якій він розташований.

Всупереч викладеному, право власності на всю земельну ділянку набула ОСОБА_2 . Як видно із державного акту серії ЯЖ №552048, підставою набуття права власності є рішення 21 сесії 5 скликання Щаснівської сільської ради від 11 грудня 2009 року.

Разом з тим, згідно довідки №07-06/166 від 26.09.2019, наданої ОСОБА_5 архівним відділом Бобровицької районної державної адміністрації, в архівних фондах Щаснівської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області в протоколах сесій відсутні рішення на ім`я ОСОБА_2 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність та про затвердження проекту землеустрою по передачі у власність земельної ділянки, що розташована на території Щаснівської сільської ради (а.с.21).

Із наданої до відзиву копії рішення 21 сесії 5 скликання Щаснівської сільської ради від 11 грудня 2009 року «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки та безоплатну передачу у власність», видно, що на сесії Щаснівської сільської ради було вирішено затвердити технічну документацію землеустрою щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, ведення особистого селянського господарства згідно з додатком; передати громадянам у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку та ведення особистого селянського господарства згідно з додатком. При цьому, жодних додатків до вищезазначеного рішення в технічній документації по безоплатному оформленню та видачі ОСОБА_2 державного акту на право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку в АДРЕСА_1 не міститься.

Вищевикладене ставить під сумнів наявність рішення 21 сесії 5 скликання Щаснівської сільської ради від 11 грудня 2009 року.

Згідно правової позиції, викладеної в Постанові Верховного Суду України від 01 липня 2015 року у справі № 6-319цс15 та постанові Великої Палати Верховного Суду від 12 грудня 2018 року у справі № 2-3007/11, "Державні акти на право власності на земельні ділянки є документами, що посвідчують право власності й видаються на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, то у спорах, пов`язаних із правом власності на земельні ділянки, недійсними можуть визнаватися як зазначені рішення, на підставі яких видано відповідні державні акти, так і самі акти на право власності на земельні ділянки. Визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки вважається законним, належним та окремим способом поновлення порушених прав у судовому порядку".

Оскільки позивачеві на праві власності належить 1/3 частина житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 , а тому він має право і на 1/3 частину земельної ділянки, на якій розташоване належне йому нерухоме майно, перехід права власності на його частку у майні до ОСОБА_2 порушує його права як співвласника житлового будинку щодо користування земельною ділянкою на якій він розташований, а тому належним та окремим способом поновлення його порушених прав є визнання недійсним та скасування Державного акту про право власності на земельну ділянку, виданого на ім`я ОСОБА_2 . Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 17 листопада 2020 року у справі №317/3945/15-ц (провадження 61-3486св19).

Враховуючи викладене вище, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 4, 12, 13, 76- 81, 82, 89, 95, 133, 137, 258, 259, 263-265 ЦПК, ст. 377 ЦК України, статтями 89, 116, 120, 121 ЗК України,

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати недійсним та скасувати Державний акт про право власності на земельну ділянку цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), кадастровий номер 7420688000:02:000:0938 площею 0, 25 га, яка розташована в АДРЕСА_1 , від 03.02.2010 серії ЯЖ №552048, виданий на ім`я ОСОБА_2 .

Найменування сторін: позивач - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_1 ); відповідачі: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , рнокпп НОМЕР_2 ); Бобровицька міська рада Бобровицького району Чернігівської області (17400, вул. Лупицька 4, м.Бобровиця, Чернігівська область); Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області ( 14000 проспект Миру, 14, м. Чернігів).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Бобровицький районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Л.М.Демченко

Джерело: ЄДРСР 94190273
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку